Lupiinikimppu maljakossa kohti viikonloppua

15.6.2019

Eilen pysähdyin kotimatkalla poimimaan viikonlopuksi kukkia maljakkoon. Valmistujaislahjaksi saamani ihana Riviera Maisonin laukkumallinen maljakko oli ammottanut tyhjyyttään kuistin lipaston päällä jo monta päivää. Nyt oli siis jo korkea aika saada maljakkoon täytettä. 

Tällä kertaa maljakkoon pääsi tien pientareelta kauniit vaaleanpunaiset ja valkoiset lupiinit. Olen lukenut ja kuullut, että lupiini luetaan nykyisin haittalajiksi ja ne pitäisi hävittää kokonaan. Ihmisiä on kehoitettu keräämään lupiineja, jotta niiden siementäminen luontoon vähenisi. Itse kyllä henkilökohtaisesti pidän tosi paljon lupiineista, koska ovat niin kauniita. En siis toivo, että ne häviäisivät kokonaan tien pientareilta. Ymmärrän kyllä, että tämä sitkeä laji leviää ja valtaa alaa hyvin helposti, koska se viihtyy ja pystyy kasvamaan hyvin vähäravinteisessakin maassa. Lupiinien leviämisen myötä lukuisat niittyjen ja laitumien kasvit ja hyönteiset ovat tulleet uhanalaisiksi. Lisäksi lupiini sitoo juurinystyröillään typpeä ilmasta rehevöittäen kasvupaikkaansa. Lupiini vaikuttaa paikallisiin päiväperhospopulaatioihin, koska se ei kelpaa toukille eikä aikuisille ravintokasviksi. Se heikentää myös kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa kulttuuriympäristöissä. Kerätäänpä siis kaikki sankoin joukoin lupiineja maljakoihin ja hävitetään kukkineet lupiinit sekajätteen mukana, niin saadaan tämä vieraslaji kuriin, vaikka niin kaunis kukka onkin. 


Viime viikot tai oikeastaan koko mennyt kuukausi on ollut todella kiireistä aikaa. Niinpä vapaa-ajallakaan en oikein ole ehtinyt kunnolla lepäämään. Se on tuntunut kropassa ja olossa ylipäätään. Tälle viikonlopulle ei ole sovittu eikä suunniteltu mitään erityistä, joka on kyllä enemmän kuin tervetullut ajatus. Kotikin on ollut vähän huonolla hoidolla valmistujaisteni jälkeen, joten olen pikku hiljaa tehnyt siivouksia rennolla otteella ja ilman paineita. Saunan pesu ei ole lempipuuhaani, mutta eilen töiden jälkeen otin itseäni niskasta kiinni ja laitoin tuulemaan. Nyt sauna tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta ja on valmis ottamaan vastaan juhannuksen pienetkin saunojat. 

Tänä aamuna olen myös nauttinut ihanasta ja ennenkaikkea kiireettömästä aamusta. Sisäinen kello herättää näillä kilometreillä vapaapäivänäkin hyvin varhain, joten aikaa on ja päivällä pituutta. Tänään join ensimmäiset kahvit uusimmasta muumimukistani, jonka ostin viikolla kauppareissun yhteydessä. Tykkään mukista yllättävän paljon, vaikkei vihreä olekaan lempivärejäni. 

Tein viikolla myös ihan super hyvän löydön kauppareissullani. Löysin ihan täydellisen muromyslin, jossa on paahdettuja maapähkinöitä ja maapähkinävoita (Kellogg's crunchy musli). Muromysli on niin hyvää turkkilaisen jogurtin ja tuoreiden marjojen kanssa, hmmm...

Ihanaa viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Minäkin tykkään lupiineista. Yhtenä vuonna kylvin jopa niiden siemeniä mökkipihaani, mutta eivät ne siellä ruvenneet kasvamaan. Ehkä hyvä niin. Mutta kauniita ne ovat.
  Ihanaa viikonloppua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina ♥ Minäkin suunnittelin jo lupiinien kylvämistä omalle pihalle, mutta kun luin, että se on kiellettyä, on kai luovuttava tästä suunnitelmasta. Harmillista sinänsä, kun ovat niin kauniita.

   Poista
 2. Lupiinit on niin kauniita, löytyy meiltäkin maljakosta.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa ♥ Sekaan lupiinien kanssa samaan maljakkoon voisi kerätä myös koiranputkea, joka on kuin harsokukkaa. Ihanaa, kun kesällä luonnon oma kukkakauppa on aina auki ♥

   Poista
 3. Kyllä sitä on niin tottunut siihen, että lupiinit kuuluvat Suomen suveen.
  Kauniita ne ovat vaikka ymmärränkin hyvin niiden haitat.
  Kesän suloisinta aikaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna ♥ No niin minustakin tuntuu, että ainahan niitä lupiineja on ollut ja toivon siis kyllä, että niitä olisi tulevinakin kesinä. Ihanaa kesää sinullekin, Susanna ♥

   Poista
 4. Aurinkoiset terveiset Jaalasta. Minä ainakin niitä urakalla kerään, voisiko olla että auttaa ainakin vähän meidän asuinsaareen leviäimistä ��. Ihania kuvia ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari ❤️ Eiköhän se jokainen kerätty ja oikein hävitetty kukka auta hidastamaan leviämistä.

   Poista
 5. Lupiinit ovat niin kauniita, baikka ovatkin vietaslajia

  Teen granolat aina itse, mutta seuraavan kerran täytyykin taas laittaa maapähkinävoita niihin, tulee niin herkullista!

  Aurinkoista, rentouttavaa sunnuntaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,Tuuli ❤️ Granola on kyllä hyvää ja tuo maapähkinävoi sopii sinne tosi hyvin. Itse olen niin laiska,etten ole tehnyt granolaa itse, vaikka ei varmasti olisi kovinkaan suuritöistä.

   Poista
 6. Nykyisin on ekoteko kerätä runsas lupiinikimppu maljakkoon. Kauniitahan ne ovat kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kerännyt lupiineja aina. Olen käyttänyt niitä paljon kesäisten juhlien koristeena.

   Poista
 7. Ihana tämä sinun maljakko :) Minä olen tätä himoinnut, mutta en ole raaskinut ostaa vielä ainakaan. Kiva blogi muutenkin sinulla, tulen uudestaankin. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,Hilu ♥️ Minustakin maljakko on ihana ja onnekseni sain sen ystävältäni valmistujaislahjaksi. Kiva, että tykkäät blogistani. Tälläinen palaute piristää aina. Hyvää juhannusta 😊

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan