Marjon matkassa - Hamina

21.5.2017

Minulle tarjoutui mahdollisuus päästä eilen rakkaan bloggaajaystäväni Marjon matkaan tutustumaan pieneen, mutta todella viihtyisään ympyräkaupunkiin, Haminaan. Olen kyllä käynyt aiemminkin Haminassa, mutta sen vanha kaupunki ja Bastion olivat minulta vielä kokonaan näkemättä. Onnekseni Marjon matkat keskittyikin eilen juuri näihin paikkoihin.Mikäpä olisikaan parempi tapa aloittaa yhteinen päivä kuin nauttia aamukahvit viihtyisässä kahvila-konditoriassa. Ei mikään. Niinpä suuntasimme Fredrikinkadulla sijaitsevaan Konditoria Huovilan viihtyisään kahvilaan nauttimaan pientä aamupalaa. Kahvin lomassa oli mukava vaihtaa pikaiset kuulumiset ja tehdä hiukan suunnitelmia tulevaa päivää varten.

Konditoria Huovila on perustettu vuonna 1966. Sen perusti nuori, vain 26-vuotias, Aarre "Aatsa" Huovila. Konditoria sijaitsee siis aivan Haminan keskustassa, ns. Tanelinkulman pohjakerroksessa. Osa konditorion tiloista sijaitseekin tiiliholvisissa kellaritiloissa. Sisätiloista löytyy 40 asiakaspaikkaa ja kesäaikaan lisäpaikkoja saadaa kadun varresta katuterassilta. Tuo vanha, 1888-90 rakennettu talo on jo itsessään näkemisen arvoinen. Koko yli 45 vuotisen historiansa ajan Huovilan konditoria on sijannut tuossa samaisessa pihapiirissä. Konditorian valikoima on todella laaja, joten suosittelen ehdottomasti vierailemaan Huovilassa, jos Haminassa liikutte.


Kaupunkikierroksemme ensimmäinen kohde oli Sisustus Laventeli. Tämä todella hurmaava sisustusliike sijaitsee aivan Raatihuoneen torin kupeessa ja tarjoaa todella monipuolisella ja runsaalla tarjonnallaan varmasti jokaiselle sisustusihmiselle jotakin. Liike oli siis täynnä toinen toistaan hurmaavampia sisustustavaroita ja tekstiilejä. Sisustus Laventelin edustamia tuotemerkkejä ovat mm. Greengate, Lene Bjerre Desing, Rivendalen, Nicolas Vahe ja Ib Laursen.Puodin yläkerrasta löytyi vielä yksi huone, joka oli myös täynnä kaikkea ihanaa ja kaunista. Runsaan valikoiman ympäröimänä minulle iski (jälleen kerran) valinnan vaikeus enkä osannut päättää, mitä haluaisin. Minulle käy monesti sisustuskaupoissa näin, kun valikoimaa on paljon. En vain osaa päättää, mikä olisi kaikkein ihanin tai tarpeellisin hankinta. Aika kurjaa tälläinen, mutta eipä tule sitten tehtyä mitään hutiostoksia.

Sisustus Laventelin yhteydessä toimii myös Pikku Pepita vaateliike, jossa on tarjolla kauniiden naisten vaatteiden lisäksi myös laukkuja ja koruja. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka siis tämäkin.Matkamme jatkui ympyräkadulla Raatihuoneentorin toisella laidalla olevaan Haminan Pyhien Apostolien Pietarin ja Paavalin kirkkoon. Kirkko on Haminan ortodoksisen seurakunnan omistama, vuonna 1837 valmistunut kirkko ja se on pyhitetty pyhille apostoleille Pietarille ja Paavalille. Uusklassismia ja bysanttilaisia muotoja edustavan pyörötemppelin on suunnitellut Louis Visconti. Kirkon uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu vuonna 1862.

Kirkon pyöreä muoto loi kirkoon ihan erityisen tunnelman. Sen katossa olevat maalaukset olivat todella vaikuttavia ja olisin voinut katsella niitä vaikka kuinka pitkään. Muutenkin kirkon koristelu lukuisine kultakoristeineen ja kattokruunuineen oli todella upea. Kuten kaikki varmasti tiedättekin ortodoksikirkoissa ei ole lainkaan penkkejä. Tämä mahdollisti meidänkin vapaan liikkumisen kirkossa.

Haminan vanha kaupunki oli tosi kaunis. Vanhat puutalot ovat aina lähellä minun sydäntäni. Ne vaan ovat niin kauniita ja niiden pihapiirit ovat todella kodikkaita. Monesti kävellessäni jonkun vanhan kaupungin katuja, kuten eilen Haminassa, mietin millaisia ihmisiä noissa taloissa asuu. Olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että talojen asukkaat ovat todella onnellisia tai ainakin niin minä luulen. Välillä tekisi mieli jopa kurkistaa jonkun talon ikkunasta sisään...

Osana Haminan keskustaa on kuuden bastionin muodostama Haminan linnoitus. Haminan linnoitus on yksi maailman harvoista niin sanotuista ympyrälinnoituksista. Se edustaa Välimeren maissa kehitettyä renessanssin ihannekaupunki-ideaa. 1980-luvun lopulla päätettiin, että historiallinen ja ainutlaatuinen alue pitää saada avoimeksi kaikelle kansalle. Keskusbastionin käyttöönotto tapahtui sitten vuonna 1997. Hamina Bastionin tapahtuma-areenalla järjestetään nykyisin erilaisia tapahtumia. Kesän ajaksi tapahtuma-areenan päälle pystytetään suuri katos. Kesäkuussa Hamina Bastionissa järjestetään Haminan Yöt-kaupunkifestivaali. Uskon vahvasti siihen, että suurella telttakatoksella varustettu Bastion on mitä parhain konserttiareena. Olisi kyllä hienoa olla mukana tuolla "entisten nuorten" rock-tapahtumassa. Linnoituksessa toimii myös Linnoitusravintola, jossa voi järjestää erilaisia tilaisuuksia ympäri vuoden. Harmiksemme tuo tunnelmallinen ravintola oli eilen täynnä, emmekä mahtuneet ruokailemaan sinne. Kesäaikaan Linnoitusravinton edessä toimii myös terassi.
Hamina näytti minulle eilen sen kauniimman puolen itsestään. Olen todella iloinen, että Marjo kutsui minut viettämään kanssaan päivää tuohon kivaan ympyräkaupunkiin. Sääkin oli meille suosiollinen ja ilmassa saattoi haistaa jo tulevan kesän tuoksun. Kiitos vielä kerran Marjolle kutsusta ja seurasta ♥ Toivottavasti näemme taas pian.

15 kommenttia:

 1. Ihana päivä ollut teillä ♥ Täytyykin laittaa korvan taakse tuo hamina koska olen sinne joskus muinoin ollut jo kovasti menossa, mutta aina unohtunut! Tuo sisustusliike on pakko käydä tsekkaamassa!!! :) Oikein aurinkoisia ajatuksia uuteen viikkoon!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja ♥ Hamina on kiva pikku kaupunki, johon ainakin näin kesällä on mukava käydä tutustumassa. Suosittelen tuota Sisustus Laventelia juuri sinulle ja lähistöllä on muitakin kivoja kahviloita, esim. Raati Cafe Kaneli.

   Poista
  2. Tulit muuten Katja mieleeni kun Krissen kanssa hypistelimme tavaroita tuolla Sisustus Laventelista ♥ ihan sinun näköinen paikka!

   Poista
 2. Kiitos Krisse ihanuus, että lähdin mukaan ♥ Meitä kyllä sää suosi koko päivän ja melkein helteisissä tunnelmissa mentiin. Huomasin juuri kun selasin omia kuvia, että unohdimme kokonaan ottaa yhteiskuvan - harmi! Hyvän ystävän kanssa on aina mukana reissata ja eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka se Pietari kutsuisi meitä .... wink wink ... :D
  Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo ♥ Tottakai lähdin, kun tälläinen tilaisuus minulle tarjoutui. Minähän sanoin, että olen aina valmis kuin partiopoika lähtemään Marjon matkoille :)) Päivä oli kyllä tosi onnistunut. Aika vaan kului ihan liian sukkelaan. Näimme tosiaankin sen kauniimman puolen Haminasta.

   Poista
 3. Teillähän on ollut kiva päivä! Ilmakin suosi retkeilyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyyllä, päivä oli tosi kiva ja sää mitä parhain (jossain kohden jopa liian kuuma).

   Poista
 4. Kauniit kuvat! Hamina onkin minulle aivan vieras kaupunki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa ♥ Hamina oli minullekin entuudestaan melko vieras kaupunki, vaikka olin siellä käynyt ennenkin. Nyt pystyin jotenkin hahmottamaan paremmin koko kaupungin.

   Poista
 5. Teillä on ollut kaunis päivä. Sää ja vierailemanne paikat olivat just eikä melkein.
  Aurinkoista viikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi ♥ Kivoja paikkoja löytyi reittimme varrelle ja minä niin rakastan lämpimiä kevätpäiviä ♥

   Poista
 6. Hamina on kaunis ♥ Oon siellä aikoinani viihtynyt, osa siitä on kuin hyppy entisaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haminan vanha kaupunki on tosi kaunis. Minä tykkäsin. Kiva, jos pääsit mukanani pienelle aikamatkalle ♥

   Poista
 7. Tanelinkulman rakennus vuosi ei ole 1988. Oisko sata vuotta aiemmin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tekstiini oli lipsahtanut vahingossa väärä vuosi. Nyt korjattu. Kiitos, kun huomautit asiasta!

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan