#metoo

18.10.2017

Viime päivien aikana somen on vallannut #metoo-ilmiö. Itsekin aluksi ihmettelin joidenkin facebook kavereideni erikoista päivitystä, kunnes pääsin jyvälle, mistä oikeasti on kysymys. #metoo-ilmiö on vastaisku seksuaaliselle häirinnälle. "Me too"- kampanja sai alkunsa viime sunnuntaina, kun näyttelijä Alyssa Milano pyysi twiitissään kaikkia seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneita naisia kirjoittamaan omalle sometililleen hashtag #metoo. Tällä osoitetaan, kuinka valtavasta ilmiöstä seksuaalisessa häirinnässä oikeasti on kyse. Seksuaalinen häirintä on asia, josta puhutaan aivan liian vähän tai siitä ei puhuta lainkaan. Häirinnästä ei pitäisi vaieta! #metoo-kampanja on herättänyt keskustelua ja puhuttaa nyt ympäri maailmaa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien nettisivuilla on monta juttua, joissa kerrotaan ihmisten kohtaamasta häirinnästä ja siitä, miten sitä voi torjua. 


Minä myös-kampanja on rohkaissut monia ihmisiä kertomaan julkisesti itseään kohdanneesta häirinnästä. Mitä seksuaalinen häirintä sitten oikeasti on? "Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Seksuaalinen häirintä voi ilmetä ainakin seuraavin tavoin: sukupuolisesti vihjailevat eleet tai ilmeet, härskit puheet, kaksimieliset vitsit sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset tai kysymykset, seksuaalisesti värittyneet aineistot, viestit tai puhelut, fyysinen koskettelu, sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset sekä raiskaus tai sen yritys". Lähde: https://www.thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/sukupuoli/syrjinta/hairinta 

Omalla kohdallani häirintä alkoi jo kouluaikoina. Alakoulun viimeisillä luokilla en osannut vielä ajatella, että poikien laukomat haukut ulkonäöstäni olisivat seksuaalista häirintää, vaikka ne tuntuivatkin pahalta. Yläasteella haukkupuheet jatkuivat ja poikien kaksimieliset vitsit olivat yleisiä. Viattomana ja mistään seksuaalisuudesta mitään tietämättömänä ajauduin kaveriporukoihin, joissa pojat tulivat vähän liiankin lähelle. Tämä oli kuitenkin vasta alkusoittoa sille, mitä jouduin kohtaamaan ensimmäisen pidemmän parisuhteeni aikana. Haukkumista, halveksintaa, nöyryytystä ja uhkaavissa tilanteissa toisen tahdon alle alistumista. Seksuaalinen häirintä on aina väärin ja kiellettyä. Se tekee viiltävän haavan, joka parantuu hyvin hitaasti ja jättää aina ikuisen jäljen ihmiseen. Itse olen tehnyt monta kymmentä vuotta parantumistyötä eikä työ ole vieläkään lopussa. Seksuaalinen häirintä vääristää ihmisen mielikuvan omasta itsestään, aikaansaa estoisuutta ja tuhoaa itsetunnon. Näin juuri kävi minulle.

En osaa sanoa, mikä vaikutus tällä kampanjalla todellisuudessa tulee olemaan, mutta se on ainakin ihan selvää, että on hienoa, että asiasta nyt puhutaan ja sitä tuodaan julkisesti esille. Itse olen ollut yllättynyt siitä, kuinka moni ystävä/kaveripiiristäni on johtunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Tulos kertoo juuri siitä, että tästä asiasta ei puhuta. Itse ainakin olen kokenut asian häpeälliseksi ja sen vuoksi olin asian kanssa vuosia ihan yksin. Toivon, että tämä kampanja aikaansaisi ainakin sen, että jatkossa ihmisten olisi helpompi puhua asiasta ja hakea itselleen apua. Asiasta puhuminen ja avun hakeminen on ehdottoman tärkeää toipumisen kannalta. Mitä ajatuksia kampanja sinussa herättää? Oletko joutunut kenties itse seksuaalisen häirinnän kohteeksi? 

#metoo


22 kommenttia:

 1. Kampanja ja asia on tärkeä. Kenenkään tytön tai pojan, naisen tai miehen ei tulisi joutua kokemaan seksuaalista häirintää. Jokaisella on oikeus määrätä omasta kehostaan.
  Tsemppiä sinulle ja kaikille häirintää kokeneille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa ♥ Keho on todellaakin jokaisen oma eikä kenelläkään ole oikeutta koskea siihen tai sanoa siitä mitään pahaa. Tärkeä asia ja hyvä, että asia on nyt tuotu esille.

   Poista
 2. Tämä on hyvä kampanja������ja asiasta pitää puhua.Koin itse nuoeempana seksuaalista häirintää lukemattomia kertoja,kerran jopa aseella uhaten,mistä seurasi monen vuoden trauma.Mutta!myös miehet kokevat seksuaalista häirintää,eikä siitä tuskin puhuta.Vaikka naidet kokevatkin enemmän seksuaalista väkivaltaa ja häirintää,niin mielestäni naiset eivät voi monopolisoida yksinään tätä #metoo aihetta.Naisten on helpopmpi myös puhua aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, Jael. Tämä koskee myös miehiä, lapsia ja myös vanhuksia. Yhä useammat miehet ovat myös nykypäivänä joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Toivon, että kampanja autta myös muita kuin naisia kertomaan julkisesti kokemuksistaan.

   Poista
 3. Ja kiitos sinulle Kristiina etta kerroit omasta kokemuksestasi,nama ovat aina niin.kipeita asioita.Tsemppihalit 🙏

  VastaaPoista
 4. Tämä kampanja on ihan loistava! Harmi vaan, että jotkin ihmiset eivät sitä ymmärrä. Olen nähnyt kommentteja, joissa sanotaan esim: "Miksi vasta nyt kerrotte näistä asioista" tai "Naisia ei uskalla lähestyä enää ollenkaan" + muuta typerää hömppää. Todella hyvä juttu, että tästä aiheesta puhutaan nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Todella ikävää kuulla tuollaisia kommentteja. Tässäkin asiassa kuuluisa maalaisjärjen käyttö on sallittua. Tälläisestä kokemuksesta ei ole helppo puhua ja siinä syy, miksi asiat tulevat vasta pitkien aikojen päästä julki.

   Poista
 5. Hyvä postaus. Ihka ensimmäisessä työpaikassani, pomo lupasi lisää palkkaa, jos olisin hänen kanssaan. En ollut, vaan irtisanoin itseni. Viimeksi tänä aamuna koin epämukavan hetken, kun minulle täysin vieras mies lähestyi minua ja oli ikävästi vihjaileva. Koko päivän on ollut jotenkin vaivautunut olo. Minä en ole koskaan näistä vaiennut, koska en ole kokenut tehneeni mitään väärää. Väärin ovat toimineet ne miehet. #metoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi ja kiitos, kun jaoit myös omia kokemuksisi ♥ Hienoa, että olet pystynyt puhuman kohtaamastasi häirinnästä. Kaikkea hyvää Sinulle ♥

   Poista
 6. Erittäin tärkeä aihe, mistä todellakin pitäisi puhua enemmän. En ole kyllä itsekään omista kokemuksistani paljoa puhunut, kun en ole pystynyt, enkä näin julkisesti pysty vieläkään. Ajatellut ja työstänyt mielessäni sitäkin enemmän...
  Raskaita ja vaikeita asioita, jotka ovat ainakin omalla kohdalla vaikuttaneet vahingollisesti minäkuvaan ja itsetuntoon, joista taas aiheutuu monenlaisia vaikeuksia ja tunnepuolen lukkoja.

  Kiitos kun otit asian esille! Tsemppiä sinulle Krisse, olet rohkea ja upea nainen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansku ♥ Nämä asiat ovat usein niin kipeitä ja arkoja, että niistä puhuminen on todella vaikeaa ja raskasta. Ymmärrän sinua hyvin. Toivon, että vielä joskus pystyisit puhumaan asiasta jonkun kanssa. Minulla häirintä on aiheuttanut myös suuria tunnelukkoja ja itsetunto ongelmia. Kaikkea hyvää sinulle, Ansku ♥

   Poista
  2. Aarghh kommentti katosi. Hienoa, että kirjoitat blogissa, tästä aiheesta ei voisi koskaan kirjoittaa liian vähän. Vaikka en lähdekään facebookissa, en näihin #metoo, enkä sydän kampanjoihin, en halua täyttää kamujeni seinää näillä. Mutta blogikirjoitus on aivan eri asia.

   Jo kun olen ollut ala-asteella on namusedät kadulla tulleet huutelemaan ja kuiskimaan todella härskejä, lasta ne järkytti eli olen onnellinen, että omat lapset ovat säästyneet täällä maaseudulla moiselta kauheudelta.

   Kerran oli läheltä piti tilanne, kun eräs mies veti porttikäytävään niskalenkkiotteella ja ehti vetää hameenikin ylös, kun vastaan pölähti nuori mies ja tämä sairas tapaus pötki pakoon. Nuori mies sitten saattoi järkyttyneenä itsekin kotiovelle minut. Eli niin on hyvää, kun on pahaa ja näin on aina ollut, todella surullista. Naisten alentaminen on huonolla itsetunnolla varustettujen voimainnäyttöä, kun sanat ja muu ei riitä, joillain toki perversiotakin.

   Paljon on huudeltu, mutta kaikki ulkonäkökehu toki ei ole seksuaalista häirintää, mutta raja on välillä häilyvä. Mutta on varmaan aika moni humalainen nainenkin häirinnyt ja sanonut miehille vaikka mitä ja puristellut takapuolesta ym. eipä ole sopivaa sekään

   Oikein mukavaa viikkoa Krisse ja kiitos kun kirjoitit tärkeästä aiheesta. <3

   Poista
  3. Kiitos, Tiia ♥ Kaikenlainen seksuaalinen häirintä on väärin, mutta kun se kohdistuu lapsiin, surunsekainen viha saa vallan minussa. Miksi lapsiin? Miksi ylipäätään keneenkään? Miksi ei anneta ihmisten olla rauhassa? Miksi ei kunnioiteta toisen vartaloa?

   Tuo on ihan totta, että ravintoloissa esimerkiksi tapahtuu hyvin paljon miesten takapuolien puristelua ja ehdotuksia humalaisten naisten taholta. Väärin sekin!

   Kiitos Sinulle kommentistasi ♥

   Poista
 7. Tärkeä asia ja vaatii rohkeutta nostaa se esille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maiccu ♥ Täsät asiasta ei voi puhua liikaa.

   Poista
 8. Tärkeä aihe! Itse en muista, että minuun olisi kohdistunut häirintää.

  VastaaPoista
 9. Tämä on tärkeä aihe kyllä ja on kurja ajatella mitä olet joutunut elämässäsi kokemaan ♥ Haluisin vaan kaiken tuon menneisyyden sinulta muuttaa jos pystyisin mutta tähän päivään voin ainakin lähettää lämpöisen virtuaali halin ♥ Toivottavasti nähdään pian ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Katja ♥ Aihe on tärkeä ja vaikkaa uhrien on siitä vaikeaa ja raskasta puhua, on hyvä, että asioista siitä huolimatta puhutaan. Me nähdään pian ♥

   Poista
 10. Tästä asiasta olisi tärkeä puhua myös koulussa. Itse jouduin kokemaan hyvinkin ikävää kiusaamista, koska satuin olemaan luokalla ensimmäinen tyttö, jolle tuli näkyvät rinnat. Kiusaaminen rikkoi minussa jotain hyvin pitkäksi aikaa, vaikka tiedän, etteivät pojat sitä pahalla tarkoittaneet. Eivät vaan tajunneet.
  Toivon, että saan omat poikani kasvatettua ymmärtämään pilailun ja kiusaamisen eron, sekä näkemään naiset ihmisinä, eikä vartaloina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit omia kokemuksiasi häirinnästä! Tuossapa riittääkin ksvatustyötä kerrakseen, mutta uskon, että onnistut ♥

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan