Pataleipä

19.1.2017

Viime syksynä pääsin ensimmäisen kerran maistamaan pataleipää ollessani blogitreffeillä Raparperin alla-blogin Lauran luona. Leipä oli todella hyvää ja pehmeää eikä se kaivannut päälle kuin sipaisun voita. Blogitreffien jälkeen saimme Lauralta leivän ohjeen, mutta minulta sen kokeileminen vain jostain syystä jäi. Toissa viikonloppuna päätin vihdoin kokeilla sen tekemistä. Vähän jännitti, miten onnistun, mutta kuten Laurakin oli kertonut pataleivän tekeminen oli helppoa ja vaivatonta. Mies katseli touhujani hiukan epäillen, mutta pataleivän maku kyllä hurmasi lopulta hänetkin. Nyt haluan jakaa kanssanne tämän alkujaan Kotiliedessä olleen pataleivän ohjeen.

Ainekset
4 dl vehnäjauhoja
3dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1,5-2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl vettä

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.



















Oletteko te jo leiponeet pataleipää? Tällä ohjeella onnistutte varmasti. Kannattaa kokeilla. Huomenna onkin taas jo perjantai. Iltasella voisinkin sekoitella leipätaikinan kohoamaan, niin lauantaina pääsee sitten herkuttelemaan viikonlopun kunniaksi tuoreella ja itsetehdyllä leivällä ♥ Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

16 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen pataleipä, nam!

    VastaaPoista
  2. Pataleipä on niin hyvää, juuri lapset tiedustelivat josko viikonloppuna leipoisin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tämä on saavuttanut kaikkien suosion.

      Poista
  3. Pataleipä on herkkua. Meni yksillä vaatekutsuillakin kuin kuumille kiville. Lämpimän leivän himossa turvaudun kyllä usein Namasten-sämpylöihin. Niissä kun ei ole tuota odottamista 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin leipä on niin hyvää, kun voi suorastaan sulaa siihen päälle ♥ En yhtään ihmettele, jos kutsuillasi leipä on tehnyt niin hyvin kauppansa.

      Poista
  4. Ei voi olla ton herkullisemman näköistä. Pitäiskö munkin viitsiä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Tämä leipä kun on niin helppo tehdä eikä pajon vaadi viitseliäisyyttä.

      Poista
  5. Viimeksi ystäväni luona vieraillessani hän oli tehnyt pataleipää. Se oli makoisaa. Kirjoitin ohjeenkin silloin jollekin paperille, mutta niinkuin paperinpalasille käy, se hävisi.
    Kiitos herkullisesta ohjeesta, tämän otan talteen. Ja on niin hyvännäköinenkin tuo leipä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuula ♥ Hiukan liian tummaksi pääsi tämä leipä minun makuuni. Kuoresta tuli aika rapsakka. Uunit ovat niiin erilaisia ja eri tehoisia, joten meidän uunissa ei voinut leipää paistaa ilman kantta kuin 10-15 minuuttia. Kiva, jos reseptistä on sinulle iloa ja hyötyä!

      Poista
  6. Pataleivästä pidän joten pitäisi kyllä itsekin kokeilla joskus.
    Ihanaa viikonloppua Krisse ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjo ♥ Suosittelen kyllä kokeilemaan. Tuore leipä on niiin hyvää.

      Poista
  7. Pataleipä on niin helppo ja herkullinen, harvoin muuta leivokaan enää. Jos haluaa vaaleamnan leivän, sitä voi paistaa ilman kantta lyhyemmän aikaa ja lidätä kannen alla paistoaikaa samasa suhteessa. Itse pidän vähän tummemmaksi psistyneedts.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon paiston kanssa täytyy tosiaan vähän opetella, mikä on sopivin tapa omassa uunissa. Uuneissa kun on niin paljon eroja.

      Poista
  8. Merja22.1.17

    Kokeileppa erilaisia mausteita tai esim.porkkanaraastetta vain mielikuvitus rajana ja aina on erilainen leipä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen joskus laittanut raasteita sämpylätaikinaan ja niissä se ainakin toimi hyvin. Miksi ei siis sopisi hyvin pataleipäänkin?!

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan