Jokelan Myllyllä

2.11.2019

Ei yltänyt lumisadealue vielä tänne Kaakonkulmalle. Päinvastoin aiemminkin satanut ohut lumikerros on sulanut pois. Yöt ovat kuitenkin olleet pakkasella ja aamuisin on saanut liukastella töihin, kun teiden pinnat ovat olleet yllättävänkin jäisiä. Kävin yhtenä aamuna töihin mennessä kuvailemassa Jokelan myllyllä. Jokelan mylly on yksi Valkealan kulttuurikohteista. 1800-luvun puolivälin paikkeilla rakennettu kahden kiviparin jauhomylly on tehty Myllykoskessa aiemmin sijainneiden kahden myllyn tilalle. Toinen myllyistä tuhoutui tulipalossa ja toisen veivät tulvavedet mennessään. Myllyn koneisto on säilynyt tyydyttävässä kunnossa aina näihin päiviin asti.


1910-luvulla huonoon kuntoon päässeen myllypadon tilalle rakettiin uusi pato.  Patoa on myöhemmin uusittu. Viimeisin uudistustyö tehtiin 1990 – luvulla. Myllyn ympäristö on myös geologisesti merkittävää aluetta. Kosken vastarannalla on harvinaislaatuinen vaakasuora hiidenkirnu, joka on syntynyt n. 9000 vuotta sitten.

Viime keväänä itse myllyrakennus sai uuden punamullan pintaansa ja uuden pärekaton. Talkoovoimin kunnostettu Jokelan mylly on nyt entistä ehompi. Talkoiden takana on Kouvolan Kukkomartat ry, joka koostuu lähinnä eläkeikäisistä miehistä. Heiltä löytyi kotiseuturakkautta Jokelanjoen maisemiin sekä osaamista rakentamiseen. Toukokuun toisena viikonloppuna keitettiin Jokelan myllyllä 55 litraa punamultamaalia ja viikonlopun aikana mylly saatiin maalattua. Talkoissa oli mukana myös XAMK:n restaurointilinjan nuoria opiskelijoita. Myllyn kattopäreet oli tilattu jo aiemmin Toivakasta Karin Päre ja Puu-yritykseltä. Kouvolan kaupunki oli lupautunut maksamaan materiaalit. 


Minusta on hienoa, että tälläiset kohteet pidetään kunnossa. Niistä on meille kaikille paljon iloa. Päiväkodiltakin olemme isompien lasten kanssa käyneet tutustumassa Jokelan Myllyyn ja sen kauniiseen ympäristöön, joka toimii hyvin myös esimerkiksi ylioppilaiden ja rippilapsien kuvauspaikkana. 

Rauhallista Pyhäinpäivän iltaa kaikille ♥

13 kommenttia:

 1. Upeassa kunnossa oleva mylly huikean hienolla paikalla! Peukkua Kouvolan Kukko-Martoille, kaikille mukana olleille talkoilaisille ja opiskelijoille sekä Kouvolan kaupungille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan hienoa, että nykypäivänäkin löytyy vielä talkoohenkisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita näinkin suuriin talkoisiin. Hienoa myös, että kaupunki maksoi myllyn uudet päreet, vaikka muuten täällä ollaankin säästökuurilla.

   Poista
 2. Onpa upea mylly ja muutenkin tosi kuvauksellinen ja rauhoittava miljöö <3
  Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi ♥ Myllyllä on mukava aina käydä, kun vesi kohisee joessa ja tuuli humisee ympäröivissä puissa. Rauhoittava paikka ♥

   Poista
 3. Wautsi, onpa kaunis myylly ja maisemat!

  Ihanaa marraskuun alkua ♥

  VastaaPoista
 4. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Ihanat kuvat ja miten ihana päästä lukemaan tällainen pieni tietopläjäys <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu ♥ Kiva kuulla, että postaus on ollut mielenkiintoinen.

   Poista
 6. Kaunis paikka ja ihanat kuvat olet ottanut!

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan