Vietän pyhäinpäivää, en halloweenia

3.11.2018

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. 300-luvulla ryhdyttiin viettämään erillisten muistopäivien lisäksi yhteistä kaikkien pyhien päivää. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.  


Minäkin vein tänään aamuvuoron jälkeen kynttilät kaikille kolmelle sukumme haudalle. Olen tottunut tähän tapaan jo lapsuudessani. Minusta on itsestäänselvyys, että näin tehdään, koska muutenkin käymme aivan liian harvoin poisnukkuneiden läheistemme haudoilla. Haudalla kynttilää viedessä on aika hiljentyä hetkeksi muistelemaan omia rakkaitaan. Tänä aamuna mennessäni ennen seitsemää töihin ajoin Valkealan kirkon hautausmaan ohi. Jo tuolloin hautausmaalla paloi lukuisia kynttilöitä. Moni oli siis vienyt kynttilän palamaan jo eilen. Hyvä niin, koska hautausmaa oli tosi kaunis kaikesta pimeydestään huolimatta. 

Monet rakkaamme ovat poistuneet joukostamme liian varhain. Muistamme heitä usein tuhansin eri tavoin. Aamuisin, kun avaamme silmämme, iltaisin, kun katselemme taivaan tähtiä, päivisin arjen keskellä, kun kuulemme tietyn laulun, kun olemme jossakin tutussa paikassa tai jokin tuoksu saa heidät mieleemme. Me pidämme heidät elossa muistoissamme ikuisesti.


Hän, joka on ollut
sinulle rakas, ei koskaan 
kuole sydämestäsi.
Niin kauan kuin elät, 
kannat hänen
sytyttämäänsä valoa
sielusi joka sopessa.

- Anja Porio-

Rauhallista Pyhäinpäivää kaikille!

13 kommenttia:

 1. Kaunis teksti <3 Mukavaa pyhäinpäivän iltaa Sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Upea teksti ja kuvat - ja todellakin, muistot elävät aina <3
  Hyvää pyhäinpäivän iltaa myös sinulle <3

  VastaaPoista
 3. Niinpä. Muistot eivät kuole koskaan, onneksi.
  Hyvää pyhäinpäivän iltaa Krisse <3

  VastaaPoista
 4. Täällä myöskin vietetään Pyhäinpäivää ei halloweenia. Syötiin päivällä paremmin ja illalla käytiin hautausmaalla koko perhe. Hautausmaa on niin kaunis pimeällä. Muistellaan edesmenneitä!
  Ihanaa illanjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Päivänne kuullostaa niin hyvältä. Ihanaa iltaa Sinullekin, Kaisa ♥

   Poista
 5. Ihanasti sanottu tuo "Me pidämme heidät elossa muistoissamme ikuisesti", näinhän se on ♥ Rauhallista Pyhäinpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 6. Kynttilät syttyivät myös täällä!
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Krisse <3

  VastaaPoista
 7. Kauniin koskettava teksti ♥ Minäkin vietän aina pyhäinpäivää.
  Ja käyn myös haudoilla ja sytytän kynttilöitä.

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan