Kädentaidot lisää hyvinvointia - Suomen Kädentaidot 2018

26.11.2018

Opiskelu on vienyt viime viikkojen aikana melkeinpä kaiken aikani ja voimani. Viime viikolla meillä oli kaksi tenttiä eli kotona tuli istuttua tenttikirja nenän edessä tunti, jos toinenkin. Aihepiiri oli kuitenkin laaja, joten välillä oli pakko pitää taukoa ja mikäpä olisikaan silloin ollut parempaa puuhaa kuin neulominen. Siinä aivot saivat vielä hyvin aikaa työstä vasta luettua samalla kun sain lääkettä minuun iskeneeseen neuloosiini.

Toissa viikonloppuna Tampereella pidettiin jo 23. kerran Euroopan suurimmat Kädentaitomessut. Messut ovat todella suositut ja niinpä minäkin lähdin kässäkaverini, Katin kanssa tutustumaan messutarjontaan. Nauroinkin kotona miehelle, että kyllähän sitä nyt jo messuille voi lähteä, kun on neulonut melkein kolmet villasukat valmiiksi. Täältä Kouvolasta kestää noin kolme tuntia ajella Tampereelle, joten aamulla lähdimme liikkeelle jo puoli kahdeksan maissa. Päivän valjettua kaivoin sitten sukan kutimen kassistani, kun repsikkana kerran istuin. Onhan kolme tuntia pitkä aika ja siinä ajassa ehti pistellä sukkaa tulemaan jo jonkin verran.


Suomalaiset ovat käsityökansaa ja sen huomasi kyllä helposti myös tuolla messuilla. Väkeä oli sankoin joukoin liikkeellä ja suoraansanottuna ehkä jopa vähän liikaakin. Kolmen päivän aikana messuilla kävi yhteensä 50 996 messuvierasta. Ihan huikea määrä käsitöistä kiinnostuneita ihmisiä ja miksipä ei. Vuoden harmaimpaan aikaan moni haluaa viettää viikonloppunsa valon ja värien keskellä, samanhenkisten ihmisten kanssa ja aloitella joulunodotusta positiivisen tunnelman ympäröimänä.  Välillä kyllä meinasi huumori olla koetuksella, kun kaikki käytävät olivat tupaten täynnä ihmisiä ja liikkuminen oli jatkuvan törmäilyn vuoksi hankalaa. 

Messuilla oli yhteensä 734 näytteilleasettajaa esittelemässä ja myymässä omia tuotteitaan. Neulonta ja virkkaus ovat naisten piirissä kaikista suosituimpia käsityönmuotoja. Seuraavina tulevat ompelu ja sisustukseen ja tuunaamiseen liittyvät käsityöt. Tärkeintä käsitöiden harrastamisessa on kuitenkin käsitöiden tuoma rentous ja hyvinvointi.
Tänä vuonna Suomen Kädentaitomessujen teemoina olivat lapset ja nuoret, perinteet ja kiertotalous. Messuilta löytyi paljon nähtävää ja koettavaa siis myös lapsille ja nuorille. Monilla osastoilla oli mahdollista askarrella tai tuunailla jotain. Jo ennen messuja 4H-Suomi oli järjestänyt "Mitä keppihevoset syövät?"- kilpailun, jossa nuoret saivat suunnitella keppihevosille ruokaa. Yli 300 lasta ja nuorta oli pohtinut keppihevosten ruokavaliota. Voittoisat työt olivat sitten messuilla esillä. Kuten arvata saattaa, minua messuilla kiinnosti eniten neulomiseen liittyvät asiat ja myyntikojut. Novitan esittely- ja myyntipiste oli se kaikista kiinnostavin, mutta toki kiersin hypistelemässä kauniin värisiä lankoja muidenkin lankafirmojen kojuilla. Novitan langat ovat minulle kuitenkin tällä hetkellä niitä omimpia ja niinpä hyödynsin myös heidän messutarjouksensa langoista ja ostin langat seuraaviin villasukkatöihini. Katselin myös messuilta käsityötarvikkeiden tarjontaa, koska olin kuullut, että niin bambuiset kuin koivuisetkin puikot ovat todella miellyttäviä neuloa. Lopulta puikot jäivät messuilta ostamatta, koska niiden hinta lähiprismassa on hiukan edullisempi kuin, mitä tuolla messuilla. 

Ystäväni osti messuilta myös suosittuja Paapiin trikoita ja joustocollareita. Myös muilta kangaspisteiltä löytyi toinen toistaan kauniimpia kuoseja. Itse en niihin sortunut, koska en osaa ommella eikä minulla ole saumuriakaan. Varmasti ystäväni minulle tunikan ompelisi, jos olisin tuolta kankaan siihen ostanut, mutta vielä maltoin mieleni. Ehkäpä sitten ensi vuonna.


Koska näytteilleasettajia ja sen myötä nähtävää oli paljon ja ihmisiä vielä enemmän, paljon jäi messutarjonnasta näkemättä. Näin pitkästä matkasta messuilla olleena aika oli kuitenkin rajallinen. Jos ensi vuonna messuille lähden, mikä on aika todennäköistä, täytynee pistää vakavasti harkintaan, että lähtisi koko viikonlopuksi Tampereelle ja kävisi messuilla useampana päivänä. 

Kävitkö sinä messuilla? Mitä pidit messutarjonnasta ja häiritsikö sinua suuri väkimäärä?

16 kommenttia:

 1. Nuo messut on varmasti olleet mukavat, kiva kun niille pääsitte:) Niin upeita sukkia näytillä! Olen aina haaveillut sukkien tekemisestä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi:) Ihanaa alkanutta viikkoa ja mukavaa marraskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, PÄivikki ♥ Messuilla oli myynnissä ainakin noihin alemman sukkakuvan roosanauhasukkiin ohjevihkoja. Tuotosta osa meni tietenkin suoraan roosanauhakeräykseen. Kuvioneuleet eivät vielä ole minulle ajankohtaisia, joten tyydyin vain ihailemaan näitä kauniita sukkia. Ainakin jouluun asti neulon noita ihan perussukkia noista Novitan ihanista monivärisistä langoista. Netistä löytyy hyvät ohjeet, joten suosittelen kokeilemaan. Mukavaa viikon jatkoa Sinullekin ♥

   Poista
 2. Näyttää ja kuulostaa ihanalta tapahtumalta <3 Kyllä ihmiset vaan ovat taitavia, ei voi kuin ihailla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset ovat käsityökansaa ja todella taitavia tekijöitä. Messuilla oli esillä monenlaisten osaajien taidonnäytteitä.

   Poista
 3. Sinulla on ollut antoisa päivä näillä messuilla ja varmasti pari sukkia syntyi autonmatkan aikana :)
  Kauniita lankoja ja upeita värejä. Ihanaa, että näinkin monet ovat löytäneet kädentaitojen pariin messuilemaan. Aivot saavat myös jumppaa kun tekee käsillään.

  Tsemppiä opiskeluun Krisse ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo ♥ Messupäivä oli mukava ja tosiaankin antoisa, vaikkakin raskas. Minäkin olin yllättynyt, kuinka paljon tuolla oli alan harrastajia liikkeellä. Ihan huikeeta ja niin hienoja töitä myynnissä ja esillä. Neulomisesta on tullut minulle tapa rentoutua ja se on oiva tapa opiskelujen ohella. Koulussakin saan neuloa joillan luennoilla ja se tuntuu mukavalta. Mukavaa alkanutta viikkoa Sinullekin ♥

   Poista
 4. Oi, on nyplääminenkin päässyt esille messuille. Hienoa!
  Mukavat ja varmasti antoisat messut sinulla ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, messut olivat todella mukavat ja ylittivät kaikki odotukseni. Harmi vaan, ettei kaikkea ehtinyt näkemään yhden päivän aikana. Nypläystyynystä oli pakko napata ohimennen kuva, koska se oli minusta niin kaunis.

   Poista
 5. Ihania värikkäitä kuvia. Varmaan olisi tarttunut yhtä jos toista ostosta kassiin tuolta reissulta, vaikka aikaa käsitöiden tekemiseen ei tällä hetkellä paljon olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna ♥ Minullakin aika on aika rajallinen, mutta yritän kuitenkin joka päivä hetken istua rauhassa aloillani ja samalla neuloa. Kummasti sitä aikaa sitten vaan löytyy.

   Poista
 6. Kyllä on taitavia ihmisiä, ihailen aina muiden neulomuksia kun itse en osaa. Mukavaa viikon jatkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maiccu ♥ Meillä on paljon todella taitavia käsityöihmisiä. Itsekin ihastelen monesti muiden töitä ja siitähän tämä oma neulomisharrastuksenikin sai alkunsa.

   Poista
 7. Olipa kiva lukea tämä katsaus, itselläni kun messut jäivät tänä vuonna väliin. Näkemistä on aina niin paljon, että yksi päivä ei oikein tahdo riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postauksestani oli sin ulle iloa. Harmi, kun et itse päässyt paikalle, mutta ehkäpä sitten taas ensi vuonna. Messuilla on nähtävää tosiaankin ihan hurjasti eikä yksi päivä oikeasti edes riitä messuilla kiertelyyn. Ensi vuonna minunkin varattava enemmän aikaa messuilla oloon.

   Poista
 8. Mitä herkkuja on joka puolella. Hyvä kun ihmiset ovat kiinnostunut käsitöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vähän yllättynyt, kuinka paljon käsityöt oikeasti kiinnostavat nykyihmisiä. Minustakin se on hieno asia.

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan