Kotimaisia kädentaitoja ihastelemassa Kädentaitomessuilla

10.3.2019

Viime viikonloppuna järjestettiin Helsingin Wanhassa satamassa Kädentaitomessut. Wanha Satama on tunnelmallinen tapahtumapaikka Helsingin Katajanokalla. Wanhan Sataman makasiinit ovat toimineet 1900-luvun alkupuolella suurten kauppahuoneiden tullimakasiineina, jolloin rakennusten välissä kulki Töölön ratapihalta Katajanokalle ulottuva Satamarata, jota pitkin kuljetettiin muun muassa mausteita ja kahvia. Suuri remontti pelasti makasiinit 1980-luvulla ja nykyisin Wanha Satama toimii erilaisten juhlien, seminaarien ja messujen tapahtumapaikkana. 

Lähdin messuille ystäväni, Katin, kanssa. Katin kanssa olimme syksyllä yhdessä myös Tampereella, jossa järjestettiin silloin Euroopan suurimmat Kädentaitomessut. Syksyn messutunnelmista voit lukea postauksestani Kädentaidot lisäävät hyvinvointia - Suomen Kädentaidot 2018. Tampereella kärsimme hiukan siitä, että ihmisiä oli ihan valtavan paljon ja messuhallin käytävillä liikkuminen oli hankalaa. Olimme Wanhassa Satamassa juuri sopivasti messujen auettua kymmeneltä, jolloin messuvieraita ei ollut paikalla vielä tungokseen asti. Tulimme Helsinkiin junalla ja keskustasta pääsimme helposti nelosratikalla Sokoksen edestä ihan Wanhan Sataman lähelle. 

Tapasimme messuilla melkein heti Katin opiskelukaverin ihanine tuotteineen. Minnan Bellamiinadesignin tuotteet sulattivat sydämeni heti ensi näkemältä. Minna valmistaa sisustustuotteita erilaisista luonnonmateriaaleista. Esillä oli ihania pellavatekstiilejä, pellavahuovasta valmistettuja sisustustuotteita, kuten sydämiä ja pääsiäistipuja ja rouheita kransseja niin sammaleesta kuin ihan rautalangastakin. Yksi ihan loistava idea oli vanhoihin kahvikuppeihin askarrellut pääsiäispupun pesät ♥  Bellamiinan tuotteisiin voi tutustua tarkemmin hänen facebook sivuillaan sekä instagramissa














Messuilla riitti paljon kaunista katseltavaa ja hypisteltävää. Kahteen erilliseen halliin sijoittuneet messut olivat juuri sopivan kokoiset kierrellä ja katsella. Messuilta löytyi niin valmiita tuotteita kuin erilaisia tarvikkeita ja materiaaleja omien käsitöiden tekemiseen. Meidän suurimpia mielenkiinnonkohteita olivat langat, kankaat ja askartelutarvikkeet. Itse löysin esimerkiksi avainnauhan tekoon sopivaa lankaa. Ystävälliseltä myyjältä sain myös hyvät ohjeet avainnauhan tekoon. 


Neuloosiin sairastuneina oli ilo tavata messuilla myös ihanista neulekirjoista, Villasukkien vuosi ja Satumaiset Silmukat, tunnettu neulesuunnittelija, Niina Lahtinen. Niina on 35-vuotias kolmen lapsen äiti ja itseoppinut neuloja. Niinan neulemallit ovat todellakin satumaisen kauniita ja niistä löytyy niin pitsiä, palmikkoa kuin pinta- ja kuvioneulettakin. Niinan neulemallit on tarkoitettu yksityiseenkäyttöön ja löydät ne hänen nettisivujensa kautta.




Tapasimme messuilla myös Köyliöltä kotoisin olevan pariskunnan, joka valmistaa koivuvanerista ekologisia ja käytännöllisiä säilytyslaatikoita, Vanerikkoja. Vanerikko-tuoteperheestä löytyy eri käyttötarkoituksiin sopivia laatikoita. Tuoteperheen uusin tuote on Vanerikko-lankavahti, jonka avulla neulominen on entistä mukavampaa, kun lankakerät pysyvät hyvin hallinnassa ja mikä parasta voit säilyttää Vanerikossa niin itse neuletyön kuin lankakerätkin silloin, kun et neulo. Tämä tuote jäi vähän kyllä kaivelemaan, mutta onneksi näitä voi tilata helposti sähköpostiviestillä, jos haluaa hankkia itselleen oman lankavahdin.



Makrameet tuntuvat olevan yksi tämän hetken hittituotteista sisustusrintamalla. Kauniita käsintehtyjä makramee töitä oli saatavilla myös messuilla. Pintansa pitävät myös erilaiset unisiepparit, kepparit ja viirinauhat. Yksi käsityöläinen, jonka halusin ehdottomasti myös tavata messuilla oli lohjalainen karkkikorukauppa, Silvart. Silvart valmistaa polymeerimassasta mm. koruja, avainnauhoja ja avaimenperiä. Olen instagramissa ihastellut noita syötävän suloisia koruja jo pitkään. Itsekin koulussa kokeilimme tuon polymeerimassan työstämistä ja voin sanoa, että se ei ole ihan helppoa. Silvartin korujen pinta oli ihan uskomattoman sileää ja en voi kuin ihailla sitä taitoa, mikä näiden korujen valmistajalta löytyy.

Messut olivat ehdottomasti käymisenarvoiset ja Wanha Satama toimi mielestäni todella hyvin messupaikkana. Luin netistä, että siellä on järjestetty joulun alla myös joulumarkkinat, jotka ovat varmasti olleet todella tunnelmalliset. Kädentaitomessuja järjestetään kuluvan kevään aikana vielä Turussa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Tarkemmat tiedot messuista löydät Mediapro Messujen nettisivuilta. Kiitos Sari ja  Mediapro Messut messulipuista!

Kävikö teistä kukaan Helsingin Kädentaitomessuilla vai oletko kenties menossa Kädentaitomessuille vielä tämän kevään aikana Turkuun, Jyväskylään tai Rovaniemelle?


*pääsyliput saatu pr-lahjana

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä! Suomesta löytyy kyllä tosi paljon erilaisia kädentaitajia.

      Poista
  2. Voi mitä kaikkea ihanaa, messuilta tekee yleensä hyviä löytöjä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messut ovat tosi kiva tapa päästä tutustumaan erilaisiin kädentaitajiin ja heidän töihinsä. Lisäksi käsityöläiset ovat tosi ystävällistä väkeä ja neuvovat mielellään messuvieraita mieltä askarruttavissa asioissa.

      Poista
  3. Wanha Satama on mukavan pieni paikka messuille! Näyttää, että tuolla on ollut vaikka mitä kivaa katsottavaa ja koettavaa. Taitavia tekijöitä on aina ilo myös tavata ja vaihtaa pari sanaa. Iskin silmäni noihin ilmeisesti huovutettuihin pieniin eläimiin, joita on kiinnitetty tuohon metalliristikkoon seinälle? Olivatko nämä huovutettuja? Kauniita, joka tapauksessa ja kiva idea tuo ristikko.
    Mukavaa sunnuntaita Krisse <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marjo ♥ Wanha Satama teki minuun vaikutuksen messupaikkana ja uskon, että minut tullaan näkemään siellä vielä toistekin. Esillä oli tosiaan paljon monenlaisia taidokkaasti valmistettuja kädentöitä. Eläimet olivat huovutettuja ja tosiaankin hyvin aidonnäköisiä. Ristikko on myös tosi kiva. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle, Marjo ♥

      Poista
  4. Voi mitä kaikkea ihanaa!
    Turussa voisi mennä piipahtamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messuilla oli kyllä tosi paljon kaikkea mukavaa ja kaunista tarjolla. Meiltä suomesta löytyy paljon erilaisia kädentaitajia. Suosittelen pistöytymään Turun messuilla.

      Poista
  5. Oi miten ihanat messut. Kivasti ja monipuolisesti kaikkea tarjolla. Ihana on ollut nähdä näistä messuista postauksia. Ehkä ensi vuonna itsekin pääsen osallistumaan messuille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, ettet päässyt tänä vuonna messuille. Siellä olisi varmasti ollut paljon myös sinua kiinnostavia kädentaitoja esillä. Toivotaan, että ensi vuonna pääset ihastelemaan niitä.

      Poista
  6. Olen itsekin vieraillut kyseisillä messuilla ja mielestäni on hieno nähdä, että suomalainen kädentaito on vielä voimissaan ja erilaisia tuotteita on tarjolla. Nuo koivuvanerista tehdyt säilytyslaatikot, vanerikot, ovat kyllä hienot. En ollut ennen noita nähnyt. Sattumalta yritin etsiä kotimaisia korvakoruja kummitytölle ja löysin sivut, missä suomalaisesta vanerikoivusta teetettyjä korvakoruja myydään. Ihastelin valikoimaa ja luultavasti täytyy kyllä sieltä tilata koska kuvittelisin, että puiset korvakorut ovat myös kestäviä.

    VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan