DIY: Sammalkranssi

17.11.2017Vähän ennen ensilumia kävin kotipuolessa keräilemässä luonnonmateriaaleja veljeni metsästä syysaskarteluihini. Ensilumi ja pakkaset tulivat kuitenkin heti käyntini jälkeen ja kuten aiemmin taisin jo kertoakin, sammaleeni jäätyivät. Nyt ilmat ovat taas olleet jo pitkään lauhoja eikä pakkasista ole tietoakaan. Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä sammalesta jonkinlainen sammalpallo ja ehkä vielä teenkin, mutta keskiviikkona ollessani vapaalla innostuin kokeilemaan sammalkranssin tekoa. Inspiraation tähän sain Päden paja-blogista, jossa oli tehty ihania sammaltöitä vähän enemmänkin.

Aluksi pyörittelin sanomalehdestä kranssille pohjan. Vahvistin vielä pohjaa ohuella rautalangalla, jota kieputin tuohon ympärille. Jälkeenpäin aloin miettimään, että toivottaavasti tuli tarpeeksi tuota sanomalehteä, ettei läsähdä valmiina alas tuolta ovesta. Noh, aika näyttää! 


Sen jälkeen aloin sitten laittelemaan vaan sammaleita siihen kranssipohjan päälle ja kieputin taas ohutta ja taipusaa rautalankaa sammalien ympärille. Minun sammaleeni olivat aika märkiä (sammalpussiin oli kai jo jossain kohden satanut vettä) mutta yhtä hyvin ja varmasti vähän helpommalla saa sammalkranssin tehtyä kuivastakin sammeleesta. Sitten vaan kiersin kranssin ympäriinsä noilla sammaleilla, kunnes oli valmis. Rautalanka kannattaa kieputtaa aika napakasti noiden sammaleiden päälle, niin pysyvät sitten hyvin paikoillaan. Itsellä rautalanka jäi toisin paikoin vähän löysälle, joten kieputin rautalankaa vielä lopuksi yhden kierroksen sammaleiden yli. Samalla sammaleet asettuivat vielä kauniimmin ja tasaisemmin kranssipohjan ympärille. Lopuksi lisäsin kranssiin vielä vanhasta joulukukka-asetelmasta säästetyn kangasrusetin ja sinkkisydämen somisteeksi. Pienet koriseet antoivat minusta paljon näköä ja näyttävyyttä kranssille.
Sammalkranssia oli mukavaa tehdä eikä sen tekoon mennyt loppujen lopuksi paljon edes aikaa. Suosittelen kokeilemaan, jos vain aikaa, innostusta ja materiaaleja löytyy. Muistathan, jos käyt vielä keräämässä sammalta, että sinulla on maanomaistajan lupa. Itse voisin seuravaaksi kokeillaa sen sammalpallon tekoa. Kivaa alkavaa viikonloppua teille kaikille ♥

21 kommenttia:

 1. Kaunis kranssi. Kiitos selkeistä ohjeista <3 Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Kiva, jos ohjeestani on iloa ja hyötyä. Nyt vaan askartelemaan omaa kranssia.

   Poista
 2. Oi ompa suloinen kranssi 💓 tose pienellä vaivalla sait kaunista aikaan! Mukavaa viikonloppua myös sinulle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Laura ♥ Tämä tosiaan valmistui tosi pienellä vaivaalla eikä ollut vaikea tehdä.

   Poista
 3. Tosi kaunis ja luonnonläheinen, jos tämä nyt on ylistyssana, mutta tykkään siis tosi paljon. Osaatko sanoa miten kauan sammalkranssi kestää hyvänä? Kuivuuko ja variseeko? Pitääkö kastella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna ♥ Kranssi saa ulkona ollessaan jonkun verran kosteutta, mutta kyllä se ajastaan kuivuu. Hyvä puoli siinä on, että on kaunis vielä kuivanakin ja kestää läpi talven. Ainakin minulla yksi vuosi ollut sammalsydän kesti koko talven.

   Poista
 4. Oi miten tulikin ihana kranssi,niin kaunis ja tuo sydän sopii ihan täydellisesti tuohon! Kaunista viikonloppua❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Pienillä somisteilla sai kivasti näköä kranssiin. Kiitos vielä sinulle inspiraatiosta!

   Poista
 5. Kiva kranssi! Mä oon tehnyt vain havuista, mutta sammaleet ja varvut ym. on testaamatta vielä :) Muakin kiinnostaa, että kuivahtaako toi sammal minkälaiseksi ajan kanssa?

  Hyvää viikonloppua Krisse! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marika ♥ Minäkin olen aiemmin tehnyt havukransseja, mutta tämä oli ensimmäinen sammaleesta tehty kranssi. Tuolla aiemmin jo kerroinkin, että sammal kostuu hiukan ulkona, mutta kuivuu kyllä ajastaan. Itsellä ollut sammalsydän säilyi ainakin kuivanakin läpi talven.

   Poista
 6. Todella kauniin kranssin kyllä teit.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Krisse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi ♥ Tykkään kyllä itsekin lopputuloksesta.

   Poista
 7. Empä olis arvannut että sammaleesta saa noin kauniin kranssin ♥ Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maiccu ♥ Sammaleesta on moneksi. Pidän tosi paljon kaikenlaisista kransseista ja yleensä aina ulko-ovessa onkin joku kranssi. Nyt siis sammaleinen.

   Poista
 8. Tulipas todella nätti kranssi! Sammaleesta saakin ihan omanlaisensa kranssin verrattuna vaikka havuihin. Rahkasammal sopii kyllä tosi hyvin ja sitä ainakin löytyy pihalta reilusti, pitää laittaa askartelulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni ♥ Sammalkranssi valmistuikin huomattavasti nopeammin kuin havukranssi tai ainakin minä saan aina havukranssin tekoon kulumaan tosi paljon aikaa. Laitan kyllä niitä havuja aina tosi tiuhaan, joten meneehän sitä aikaa silloin enemmän. Kannattaa kokeill sammalkranssin tekoa. Hauskaa puuhaa!

   Poista
 9. Kaunis! Sammaleesta on helppo tehdä kauniita juttuja. Harmi vaan kun sitä ei saa noin vaan käydä metsästä keräämässä. Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni ♥ Tosiaan maanomistajan luvan vaatii sen kerääminen ja tietenkin täytyy katsoa vähän millaisesta kohdasta sammalta kerää. Kivaa sunnuntaita Sinullekin ♥

   Poista
 10. Aivan ihana ja juuri oikea klassikko. <3 Oikein sydämellistä uutta viikkoa Krisse <3

  VastaaPoista
 11. Kaunis kranssi! Olisi kyllä ihana tehdä tuollainen, jos vaan ei asuisi kerrostalossa.

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan