Arboretum Mustila - luontoelämyksiä parhaimmillaan

21.7.2016

Kivat kesälomapäivät saivat heti eilen jatkoa, kun pääsin ensin käymään äitini luona päiväkahvilla ja sen jälkeen kotimatkalla poikkesimme tyttären kanssa hetken mielijohteesta Arboretum Mustilaan, kun emme olleet kumpikaan siellä koskaan aiemmin käyneet. Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuonna 1902 perustetussa arboretumissa kasvaa 120 hehtaarin puistoalueella lähes 100 havupuulajia, 200 lehtipuulajia sekä lukuisia pensaita, köynnöksiä ja perennoja eri puolilta maapalloa. Arboretumin perustamisesta lähtien alueella on koeviljelty erilaisia puu- ja koristekasvilajeja ja alue onkin aivan erityinen lajissaan koko Pohjois-Euroopassa.





Useat havulajit on istutettu alueelle laajoiksi metsiköiksi. Kävellessä tuolla metsiköissä tunnelma oli toisinaan tosi eksoottinen ja jopa viidakkomainen. Ikivihreiden havupuiden kauneus on sama kaikkina vuodenaikoina. Monet puiston puut olivat todella suurikokoisia ja vanhimmat niistä ovatkin jo saavuttaneet jopa 40 metrin pituuden, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikan länsiosista kotoisin oleva douglaskuusi.





Mustilan koristepensaista tunnetuimpia ovat alppiruusut ja atsaleat, joita alueelta löytyykin yli 150 eri lajia ja lajiketta. Kesäkuussa kukkivat alppiruusut houkuttelevat alueelle paljon kävijöitä. Alppiruusujen kukinnan aikaan metsänpohja muuttuu värikkääksi kukkamereksi. En ole aiemmin oikein ymmärtänyt sitä, miksi ihmiset haluat nähdä tuon kukkaloiston, mutta nyt ymmärrän. Voin nimittäin vain kuvitella, kuinka upea näky se on kun nuo valtavat alppiruusut ovat täydessä kukassa. Aiomme tyttäreni kanssa mennä ehdottomasti  katsomaan tuota kukkaloistoa ensi kesänä.




Heinä- ja elokuussa puut ovat vehmaimmillaan, samoin kaikki muu kasvillisuus. Kevään ja alkukesän kukkijat ovat väistyneet, mutta mm. hortensiat  aloittelevat vasta kukintaansa. Niistä ensimmäinen, köynnöshortensia (Hydrangea petiolaris), kukkii parhaillaan. Meistä oli aivan käsittämättömän kaunista ja ihmeellistä, kuinka tuo köynnös oli kiivennyt pitkin männyn runkoa kohti korkeuksia.


Alueella vallitsi erityinen hiljaisuus ja rauha. Puistossa voi siis kokea mitä erikoisempia luontoelämyksiä. Tunnelman lisäksi puistossa on tarjolla runsaasti puu- ja kasvitietoutta. Opastaulut ja luontopolut esittelevät monipuolisesti paikan kasveja sekä 100-vuotisen koekasvatustyön tuloksia. Kasvien tarinoihin pääsee nimikyltteihin kiinnitettyjen QR-koodien kautta. Arboretumissa on myös geokätköjä ja lapsille rakennettu luontopolku. Lisäksi Mustilassa toimii puiston perustajaperheen omistuksessa Mustilan Taimitarhat. Arboretumin ympärillä levittäytyy Mustilan Kartano, jonka yksityiskäytössä olevat vanhat rakennukset on säilytetty alkuperäisessä asussaan.




Arboretumin alueella on niin paljon nähtävää ja koettavaa, ettei sitä pysty millään näkemään ja sisäistämään yhdellä kertaa. Niinpä meidänkin on tehtävä tuonne uusi retki vielä tämän loppukesän ja syksyn aikana. Kierrettyämme 2,5 kilometrin metsälenkin olo oli hyvällä tavalla väsynyt ja raukea, mutta myös erityisen onnellinen. Olimmehan saaneet viettää tyttären kanssa yhteistä aikaa ihan kahden ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan