Loviisan Wanhat talot - Uudet kohteet

29.8.2019

Viime viikonloppuna vietettiin Loviisassa jo 14. kerran Loviisan Wanhat talot päiviä. Viikonlopun aikana hurmaavat loviisalaistalot avasivat ovensa suurelle yleisölle. Kävijöitä noissa kauniissa ja persoonallisissa kodeissa riittikin todella hyvin, sillä tänä vuonna tehtiin kaikkien aikojen yleisöennätys. Arviolta noin 20 000 ihmistä kierteli viikonlopun aikana kaupungilla ja kohteissa. Sääkin suosi tapahtumaa ja ajellessamme Katin kanssa Loviisaan tapasimme auringon juurikin Loviisan rajalla ja sitä paistetta riittikin sitten koko päiväksi.










Olemme Katin kanssa käyneet kerran aiemminkin kiertelemässä Loviisan vanhoja taloja. Kaksi vuotta sitten askeleita kertyi reippaasti yli 20 000 yhden päivän aikana. Nyt ajoimme autolla ihan keskustaan asti ja parkkeerasimme auton kadun varteen. Kävellen kiertelimme muutamia kohteita mm. Suolatorin ympäristössä. ja sen jälkeen ajoimme autolla toiselle puolelle kaupunkia ja jatkoimme kohteisiin tutustumista siellä olevissa taloissa. Loviisassa saa tapahtuman aikana siis parkkeerata ilmaiseksi autonsa kadun varteen, jos siellä vain on tilaa. 

Avoimia koteja on niin paljon, ettei niitä ehdi millään kiertämään yhden päivän eikä edes yhden viikonlopun aikana. Niinpä aloitimme tämän vuotisen kierroksemme kohteista, joissa emme olleet aiemmin käyneet ja jotka esittelyn perusteella kiinnostivat meitä eniten. Tässä postauksessa esittelen noista kohteista kolme eniten miellyttänyttä taloa..


Villa Jose, Puutarhakatu 21



Puutarhurinkadulla sijaitseva Villa Jose on todella kaunis koti ja pidin se sisustuksesta tosi paljon. Talon vanhin osa on peräisin 1850-luvulta. 1900-luvun alussa taloa on laajennettu pihan puolelle ja 1940-luvulla talosta tuli kaksikerroksinen. Vuoteen 2006 asti vintti oli kylmänä kunnes nykyiset omistajat vuorasivat sen ja rakensivat sinne kaksi makuuhuonetta. Talon isäntä ei innostunut kosteanhämyisestä kellarisaunasta, joten hän rakensi taloon ikkunallisen vinttisaunan entisen kylpyhuoneen tilalle. Makuuhuoneiden ja saunan välille jätettiin tyhjä tila, ettei esim vesivanhingon sattuessa kosteus leviä muihin huoneisiin. Tyhjä tila on nyt kirjasto.




Vackerbacka, Puutarhakatu 34

Vackerbacka on kohde, johon varmasti joka vuosi on eniten jonoa. Tämä on juuri se syy, miksi kaksi vuotta sitten meiltä jäi tutustumatta tähän kohteeseen. Jono oli yksinkertaisesti niin pitkä, ettemme enää jaksaneet jonottaa sinne. Niinpä suunnittelin tämän vuotisen reittimme lauantaille niin, että aloitimme kierroksemme tältä puolelta kaupunkia ja suunnitelma kannatti, sillä heti aamupäivällä Vackerbackaan ei tarvinut vielä jonottaa ja pääsimme tutustumaan vihdoin tähän persoonalliseen kotiin. Rakastan näiden kotien rohkeita ja kekselijäitä sisustusratkaisuja. Kaiken ei aina tarvitse olla niin justiinsa eikä vakavaa.







Vackerbacka on 1800-luvun alkupuolella rakennettu porttitalo eli taloon kuljetaan hauskan portin kautta. Vuosien kuluessa talo pääsi todella huonoon kuntoon, kunnes vuonna 2011 nykyiset omistajat löysivät tämän ihastuttavan talon ja päättivät pelastaa sen. Alkoi uskomaton urakka, jonka aikana pariskunta puhdisti ja pelasti huolellisin käsin listoja, ovia ja leveitä lankkuja. Useammasta hirsitalosta aikoinaan yhdeksi yhdistetty kaunotar riisuttiin luurangoksi; hirsiä vaihdettiin, katto ja välikatto uusittiin, maavaraiset lattiat avattiin ja maata kaivettiin käsin poisvietäväksi. Paljon on siis tehty työtä sen eteen, että talo on nyt kuin uusi. 

Vackerbacan maamerkkinä toimii ihastuttava puumaja, joka on alkujaan rakennettu perheen lapsille, mutta joka nykyisin toimii perheen vanhempien hengähdyspaikkana. Usein päivän päätteeksi vanhemmat kiipeävät puumajaan pohtimaan maailmanmenoa ja tulevaisuutta. "Majassa ei märehditä surullisia asioita, vaan unelmoidaan siitä, mitä kaikkea voisikaan olla. Sillä ei ole väliä, toteutuvatko unelmat, sillä seuraavana iltana ne voivat iloisesti olla jo toisia ".



Villa Armas, Kaivokatu 9

Villa Armas on rakennettu aivan 1900-luvun alussa. Sen ensimmäinen omistaja on ilmeisesti ollut suutari Nikolai Lundberg. Vanhojen rakennuskuvien mukaan talossa on aikanaan ollut kaksi erillistä asuntoa. 1980-luvulla taloon on tehty perusteellinen remontti ja nykyiset omistajat ovat tehneet vielä 2010-luvulla taloon pintaremontin lisäksi keittiö- ja wc-remontit. Tämä talo oli jo rakennuksenakin todella kaunis ja sen kruunasi kaunis puutarha, josta sain hurjasti inspiraatiota ja hyviä ideoita omaan kierrätyspuutarhaani.

Keittiön seinällä olevat sinivalkoiset lautaset, pitsein koristellut avohyllyt peltipurkkeineen ja muutenkin valoisa koti teki minuun suuren vaikutuksen. Monet oikeasti vanhat esineet kruunasivat kokonaisuuden.



Monissa kohteissa, kuten täällä Villa Armaassakin, sekä katujen varsilla oli paljon ihania kirppiksiä, joista saattoi tehdä hyviä löytöjä. Muutama sellainen taisi osua meidänkin kohdalle.

Loviisan Wanhat talot on itselleni merkittävä tapahtuma. Pidän todella paljon sisustamisesta ja minusta on mukavaa päästä tutustumaan tälläisiin jo historiallisestikin merkittäviin koteihin ainakin kerran vuodessa. Aina niistä jää jotain itselleen; ainakin hyviä muistoja ja muutama kiva idea omaankin kotiin. Nähdään taas pian uuden LWT-postauksen parissa.

14 kommenttia:

  1. Kyllä, olen samaa mieltä. Ne ovat niin kodikkaita ja tunnelmallisia.

    VastaaPoista
  2. Niin ihania koteja. Vanhoissa taloissa on aina sitä omaa taikaansa <3
    Kivaa loppuviikkoa sinulle Krisse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Outi ♥ Vanoissa taloissa on minustakin oma viehätyksensä ja tunnelmansa, joka viehättää minua. Kivaa viikonloppua sinulle, Outi ♥

      Poista
  3. Kauniita kuvia ihanassa blogissa ♥️ aurinkoisia loppukesän päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsista :) oli nähtävästi kiire julkaista kommentti kun jäi lausekin kesken eli aurinkoisia loppukesän päiviä Sinulle ♥️

      Poista
    2. Kiitos, Suvi ♥ ja aurinkoisia loppukesän päiviä sinullekin.

      Poista
  4. Tuo on niin ihana tapahtuma. Mahdankohan koskaan päästä sinne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kristiina, toivon todellakin, että jonain vuonna pääsisit vielä näkemään nuo ihanat talot ja kodit ♥

      Poista
  5. Vitsi mitä ihanuuksia! Ei ole mun sisustustyyli pidemmäksi aikaa, mutta tällaisia on niin ihana käydä katsomassa! <3

    Rentouttavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu ♥ Nimenomaan. Kaikissa kodeissa ei ole juuri samanlainen sisustustyyli kuin mistä itse pitää, mutta siltikin niitä koteja on mukava käydä katsomassa. Kivaa viikonloppua sinulle, Satu ♥

      Poista
  6. Kiitos ihanista kuvista tuosta tapahtumasta, oli mukavaa seurata somen kautta kun en itse innostunut lähtemään paikanpäälle. Kauniita koteja ja inspiroivia ideoita saa jo kuvista ♥ Oikein mukavaa viikonloppua ystäväni ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ystäväiseni ja kiva, kun jätit kommenttia ♥ Tämä tapahtuma on ihana ja ennenkaikkea mielenkiintoinen. Kuten edellä jo mainitsinkin kaikissa kodeissa ei ole sellainen sisustustyyli, mitä itse käyttäisi omassa kodissaan, mutta silti ne voivat olla hienoja ja niistä voi saada inspiraatiota ja ideoita oman kodin sisustamiseen. Se juuri on tämän tapahtuman rikkaus. Mukavaa viikonloppua sinullekin ♥

      Poista
  7. Ihana Loviisa ja ihanat Loviisan Wanhat Talot ❤️ Vuosi toisensa jälkeen palaan tänne. Eihän Loviisaan voi olla palaamatta koska se on NIIN hurmaava pikku kaupunki. Tuttuja taloja, tuttuja ihmisiä ja ihania keskusteluja mahtui tähän LWT2019-tapahtumaan. Kiva oli treffata sinutkin vielä molempina päivinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loviisa on todellakin hurmaava pikku kaupunki. Vanhat puutalot ovat niin kauniita. Ne pitäisi joka kaupungissa säästää. Oli kiva nähdä sinut Loviisassa ja kiitos, kun ehdit kiertelemään kanssani vielä sunnuntainakin ♥

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan