Joulunpyhät

29.12.2016

Monissa perheissä taitaa joulupäivä olla se odotettu lepopäivä, jolloin mennään villasukkamoodilla ja pyjamassa koko päivä ihan vain kotinurkissa. Meillä ei koskaan ole ollut niin. Isäni aikanaan aloitti perinteen, jossa me lapset menimme perheinemme vanhempiemme luokse syömään juuri joulupäivänä. Joinain vuosina vanhempieni ikääntymisen myötä olemme kokoontuneet syömään myös veljeni luona tai meillä, mutta pääasia on ollut, että olemme kokoontuneet yhteen. Minun lapsilleni isovanhemmat ovat todella rakkaita ja niinpä tästäkin perinteestä on tullut heille tärkeä osa joulua.Tänä vuonna oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun näin ei tapahtunut. Yhteisen jouluaterian järjestäminen on iso homma ja vaikka nyyttäriperiaatteella osittain mentäisiinkin, jää sille jonka luona kokoonnutaan kuitenkin se suurin työ. Isän kuoleman jälkeen olemme viime vuosina kokoontuneet veljeni isännöimään lapsuudenkotiini, koska siellä on enemmän tilaa kuin meillä ja onhan paikka meille kaikille niin rakas ja täynnä ihania muistoja. Tänä vuonna veljeni söi kuitenkin joulupäivänä jouluateriaa appivanhempiensa luona ja esikoisenikin valmistautui ravintola-alan ammattilaisena vuoden kovimpaan myynti/työpäivään eli joulupäivään, joten niinpä kokoonnuimme sitten vähän pienemmällä porukalla äitini luokse joulukahveille.
Tapaninpäivä oli sitten meillä se koti- ja pyjamapäivä. Tuona päivänä en poistunut kotoa enkä juuri tainnut käydä edes ulkona. Hyvin olisi ollut aikaa käydä vaikkapa lenkillä, mutta enpä käynyt. Jokainen vietti aikaansa jälleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Kuka lukien ja kuka katsellen leffoja Netflixiltä tai telkusta. Meillä syötiin Tapanina vielä jouluruokia, koska niitä oli vielä jäljellä ja hyvin ne maistuivat vielä lapsillekin. Tämä vuosi oli siitä erikoinen, että kinkku (suurempi kuin koskaan) tuli syötyä melkeinpä kokonaan jo joulunpyhien aikana. Olen myös iloinen siitä, että edes osa lapsista on oppinut syömään myös joululaatikoita. Bonuspoika jopa maistoi tänä jouluna ensimmäisen kerran maksalaatikkoa. Tuumasi vain, että karmeiden ennakkoluulojen vuoksi maistaminen on aiemmin jäänyt eikä laatikko sitten kuitenkaan ollut ihan sitä, mitä oli sen pelännyt olevan. Hienoa, kun maistoi! Loppupäivästä kärsiessäni sohvan pohjalla suklaaövereistä ajattelin, että onpa hyvä, että huomenna on pakko ryhdistäytyä, kun ”pääsee” töihin…
Yhteenvetona voisin sanoa, että meidän joulu oli ihan kiva. Mielensäpahoittaja (minä) pahoitti muutamista lahjajutuista vähän mieltään, mutta kun niitä ei lasketa, niin ihan hyvä joulu meillä oli. Hyvää ruokaa ja rakkaat läheiset ympärillä. Lapsenlapsiani ja esikoistani tietenkin ikävöin, koska en nähnyt heitä tänä jouluna lainkaan. Vaikka ilma ulkona ei ollutkaan tänä vuonna yhtään jouluinen, tunnelma seinien sisäpuolella oli sitten ihan jotain muuta. Kynttilöitä ja tuikkuja paloi runsaasti ympäri kotia kokoajan, kun vaan oltiin hereillä ja paikalla, niin aitoja kuin ledejäkin. Tunnelma oli jouluinen ja rento. Minusta oli tosi kiva heittäytyä hetkeksi lasten maailmaan katselemaan Autot-leffaa ja Niko lentäjän poikaa ja rentoilla muutenkin telkun ääressä. Mutta nyt arki on taas alkanut ja  joulu on tältä vuodelta ohi vai miten on jatkuuko joulu vielä pyhien jälkeenkin?

12 kommenttia:

 1. Meilläkin on vielä kuusi sisällä, mutta tekisi mieli kyllä kantaa se jo ulos. Päädyin pitkästä aikaa metsäkuuseen, ja ne on kyllä aivan mahdottomia varistamaan neulasia, kun kuusen kantaa ulos!:/ Jotenkin tuntuu, että tätä roinaa on liikaa, vaikkei meillä ole paljoakaan koristuksia. Oma sietokyky on vain muuttunut.:D
  Muuten nyt vaan vietellään välipäiviä. Nuorempi on flunssassa ja vanhempi lähti taas leirille. Päivät menee sukkelaan...Mukavaa vuodenvaihdetta sinulle ja perheellesi!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina ♥ Saimme jo ennen joulua kutsun naapuriin pelaamaan ja istumaan iltaa. Kiva mennä ja päästä välillä vähän omista nurkista pois, vaikka vain yhdeksi illaksi. Tuo kuusen kariseminen on juuri yksi syy, miksi meillä ei ole ollut aitoa kuusta pariin vuoteen. Neulasia löytyy varmasti vielä juhannuksenakin jostain lattian raosta :))

   Poista
 2. Ihailen sinun joulukuustasi sekä joulutähteä. Meillä ei ollut kuusta, joulutähti kuoli ennen aattoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään tuosta kuusestani tosi paljon, kun olen saanut siihen niin mieluisat koristeet. Joulutähti oli saadessani jo noin mahtava. Itse en ole mikään viherpeukalo ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät tämäkään yksilö ei ole kovin pitkäikäinen.

   Poista
 3. Täällä meni myös pyhät isovanhempien luona ruokaillessa. Yleensä olemme juurikin tuon joulupäivän kotona, mutta nyt kun olimme kipeänä vaihdoimme aaton joulupäivään. :) Mutta, on se mukava jouluna nähdä perhettä ja kokoontua samaan ruokapöytään!
  Kauniit kuvat sinulla jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Minusta jouluun kuuluu juuri läheisten tapaaminen ja heidän kanssaan yhdessä vietetty aika. Minusta on aina tosi surullista kuulla, jos joku on yksin jouluna.

   Poista
 4. Meillä on samanlaiset jouluperinteet, mutta tänä vuonna äitini lähti Kajaaniin miesystävänsä tyttären luoksi. Olimme siis koko joulun omalla porukalla ja pyjamapäiväkin mahtui noihin pyhiin.
  Todella kaunis kuusi teillä ja ihanasti koristeltu! Minä taidan tuon joulumännyn kiikuttaa ulos jo huomenissa vaikkei yhtään varistakkaan. En oikein kaunista mäntyä tänä vuonna löytänyt, mutta joulupuu kuitenkin! Ihanaauutta alkavaa vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marita ♥ Meillä kuusi saa olla ainakin vuoden vaihteen yli. Monesti olen purkanut sen vasta loppiaisena. Tontut voisivat kyllä jo hyppiä takaisin laatikkoon.

   Poista
 5. Kiva lukea ihmisten erilaisista jouluperinteistä ja tavoista. Meillä oli vähällä, että perinteisiin tulisi muutos mutta saimme sittenkin joulun ihmeen ja läheiset kokoontuivat meille jouluaattona.
  Ja koska joulu meille tuli vasta aattona, sitä jatketaan perinteiden mukaisesti ainakin loppiaiseen, ellei peräti nuuttiin saakka:)
  Oikein hyvää pian alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Minustakin on kiva lukea ihmisten jouluperinteistä ja tietenkin katsella kuvia. Ah, mä niin rakastan kuvien katselua! Muistan kuinka lapsena meillä kävi aina Nuuttipukkeja ja minä pelkäsin niitä ihan kauheasti. Paha Nuutti joulun pois vie...vai miten se loru menikään?!

   Poista
 6. Ihania joulukuvia, muistoja ja joulunviettoa. Jouluperinteistä on kiva pitää kiinni ja kokoontua yhteen oman perheen ja suvun kanssa. Meillä joulukoristeet tulevat vasta jouluviikolla - yleensä Tuomaan päivänä - ja ne joulu riisutaan pois Nuutin päivänä.
  Kaunis jouluinen koti teillä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo ♥ Sitä on jotenkin kauhean kriittinen omaa kotiaan kohden. Muiden kodit näyttävät aina paremmilta, mutta kiva, jos tykkäsit meidän joulukodista. Taitaa tuo joulukuusi olla meillä loppiaiseen asti, kun en ehdi sitä aiemmin laittaa pois :))

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan