Onko pakko, jos ei haluu?

23.12.2019

Tänään on maanantai, joulu aatonaatto. Monella tänään on vielä työpäivä, mutta minä saan hörppiä aamukahviani muumimukista kaikessa rauhassa joulukuusen katveessa yöpaita päällä ja töppöset jalassa. Juuri tätä olen kaivannut niin paljon. Rauhaa, kiireettömyyttä ja ihanaa joulun tunnelmaa. Jostain tämä saattaa kuulostaa tosi siirappiselta, mutta sellaisesta joulusta minä pidän ja sellaisen joulun minä haluan meille luoda. 


Yritän viimeiseen asti välttää sitä, että joulustressi iskisi päälle. Yritän kitkeä joulustani pois pakkotekemisen. Minusta mitään ei ole pakko tehdä, jos ei halua. Jokainen voi tehdä sellaisia asioita, joista oikeasti ja aidosti tykkää ja haluaa tehdä. Sellaisia asioita, jotka itselle tekevät joulun tai jos ei halua tehdä mitään, sekin on ihan fine. Niin minäkin teen, vain sen olennaisen ja ihan vapaaehtoisesti. En pese saunaa, jos en jaksa tai ehdi, mutta en anna sen asian pilata jouluani. En todellakaan. Joulua ei pidä ottaa liian vakavasti. Pidän joulun perinteistä, mutta ne eivät kuitenkaan ole kiveen kirjoitettuja, vaan niitä voi toteuttaa omassa joulussaan sen mukaan kuin juuri sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Joulu tuntuu ihan yhtä joululta, vaikka perunalaatikko olisikin saarioisten äitien tekemää niinkuin meillä nyt sattuneista syistä tänä vuonna on.


Eilen olimme melkein koko päivän liikenteessä, kun kävimme hoitamassa pukin asioita Lahdessa. Lahjat olisivat menneet perjantaina tyttärenikin mukana sinne, mutta halusin itse mennä käymään lastenlasten luona, koska näemme muutenkin aivan liian harvoin. Oli ihana viettää parituntinen tyttären kodissa, katsella videolta lapsenlapseni joulujuhlaesitystä, juoda yhdessä joulukahvit ja vain olla yhdessä. Ihan parasta. 

Tänään heräsin taas tosi varhain, vaikka vapailla voisin nukkua paljon pidempään. Tulin alakertaan, sytytin joulukuuseen valot ja keitin kahvit. Tunnin päästä mies tuli alas ja hetki sitten kinkku kuului sujahtavan uuniin. Pikku hiljaa, askel kerrallaan menemme lähemmäs joulua ja siinä matkalla puuhastelemme kiireettä viimeisiä jouluaskareita. Katsotaan sitten illalla, mitä olemme saaneet aikaan. 

Mites siellä vaivaako joulustressi vai nautitko jouluaskareista? Onko jouluksi pakko tehdä jotain juttuja vai menetkö fiiliksen mukaan?

12 kommenttia:

 1. Vastaan sinulle "ei ole pakko jos ei halua". Joskus pitää kuunnella myös itseään ja
  kyllä se joulu tulee vaikka tekeekin vähän vähemmän ja on armollinen omalle jaksamiseen myös.
  Oikein mukavaa lahjareissu lastenlasten luokse <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos,Marjo ♥️ Olimme siis eilen lahjareissulla ja oli oikein onnistunut vierailu. Tänään haimme kaupasta viimeiset ruokajutut ja samalla kävimme kirjastossa. Rauhallisin mielin odotamme kinkun valmistumista.

  VastaaPoista
 3. Itse ajattelen että ei ole pakko jos ei halua ja saa jos tahtoo. Pätee aika moneen asiaan. Kyllä se joulu sieltä tulee vaikka ei niin touhotakkaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Jokainen voi tehdä juuri niitä asioita, mitä sillä hetkellä näkee tärkeiksi ja haluaa tehdä.

   Poista
 4. Ihan fiilispohjalta mennään ja hyvin on valmista tullut joka jouluksi. Tänään muutin lennosta suunnitelmia jälkkärin suhteen ja sain vielä inspiksen paistaa pari pellillistä piparipullia :)

  Kiva että olet saanut nauttia vapaista ihan omaan tahtiin ♥ Hyvää joulua sinulle ja perheellesi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maikku ♥ Sinun tapasi toimia kuullostaa niin hyvältä. Fiiliksen mukaan kun tekee ja toimii niin mikään ei voi mennä pieleen. Piparipullat ovat ihania. Muistan niitä joskus itsekin leiponeeni, kun lapset olivat pieniä.

   Poista
 5. En tee suursiivousta jouluksi, ihan normaalisiivous riittää. Joululaatikot tulevat kaupasta valmiina. Töissä on vuoden kiirepiikki juurikin viimeisellä vuosineljänneksellä, joten parempi ottaa rennommin ja välttää turha hermojen kiristyminen.

  Ihanaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rva Kepponen ♥ Normisiivouksen minäkin vaan tein ja osan laatikoista ostin valmiina ja osan tein itse valmiista soseista. Hermojen kiristeleminen ei kuulu jouluun. Hienoa, että osaat ottaa joulun rennosti.

   Poista
 6. ♥Hyvää ja rauhaisaa joulua♥

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti oli aivan ihana joulu. 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä, Tiia, kyllä oli ♥ Uusimmassa postauksessa siitä lisää ja tarkemmin.

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan