Ei niin perinteinen vanhojen päivä

19.2.2018

Torstaina abiturientit kulkivat pitkin kaupunkien katuja, huusivat nollaa ja heittelivät karamellejä ohikulkijoille. Tämän jälkeen lukion kakkosista tuli koulun vanhimpia ja oli tanssien aika. Monissa blogeissa on viikonlopun aikana ollut paljon kuvia ja postauksia upeista mekoista ja kauniista kampauksista. Moni lukiolaistyttö vietti yhden elämänsä prinsessapäivistä. Minun kuopukseni on nyt myös yksi lukionsa vanhimmista. Me emme kuitenkaan viettäneet viikolla prinsessapäivää emmekä käyneet katsomassa tansseja.

Viime vuosien aikana lukiolaistyttojen päällä on nähty entistä kauniimpia ja upeampia pukuja. Moni käy myös ennen tanssiaisia kampaajalla teettämässä upean kampauksen ja jopa meikin. Lisäksi on hankittava kunnon kengät, pikkulaukku, pukuun sopiva ulkotakki, korut ja muut asusteet. Lista on pitkä ja loputon. Ihan pikkurahalla ei näitä juhlia kustanneta. Muistan kuinka omana koulu- ja lukioaikanani wanhat pukeutuivat oikeasti vanhoihin pukuihin. Silloin kaiveltiin omat ja naapurin vintit ja etsittiin päälle mummojen kirkkokoltut ja vaarien pussihousut. Hiukset kiedottiin ihan itse nutturalle ja päähän laitettiin lieri- tai pillerihattu, jos sellainen sattui vain jonkun kätköistä löytymään. Jalassa oli vanhat nahkakengät ja puvun päällä mummon vanha turkki. Kaikki tarvittava löytyi omasta takaa eikä rahaa tarvinut laittaa kiinni sen enempää pukuun kuin kampaukseenkaan toisin kuin tänä päivänä. Milloin tanssiaiset ovat muuttaneet muotoaan? Voidaanko siis puhua jopa vanhojen tanssien kaupallistumisesta? 

Tiedän, että monissa perheissä vanhojen tanssit tuovat paineita varsinkin tyttöjen kohdalla, kun pitäisi osallistua, mutta ei ole varaa kustantaa tätä vuosi vuodelta hullummaksi mennyttä touhua. Monessa perheessä on varmasti pyyhitty hikikarpaloita otsalta ja pyyhitty jopa kyyneliä silmäkulmasta, kun on mietitty, miten kaikki saadaan järjestettyä, jotta se oma lapsi saisi viettää juuri sellaisen päivän kuin haluaa. Meillä kuopukseni teki päätöksen, ettei hän osallistu lainkaan tanssiaisiin. En tiedä tyttäreni perimmäistä syytä, miksi hän ei halunnut osallistua, mutta me muut kunnioitimme hänen päätöstään. Luulenpa vain, että hän tunsi, ettei nämä tanssiaiset vaan olleet hänen juttunsa.Tytön kertoessa päätöksestään meille, päätin, että jotenkin kuitenkin haluan juhlistaa tytön hyvin sujunutta lukiotaivalta. Niinpä sitten vain sanoin hänelle, että järjestän jotakin kivaa tuolle päivälle. Tarkemmin en asiaa hänelle avannut, vaan suunnittelin ja järjestin pienen yllätyksen tytölle. Keräsin nimittäin lähipiiristä porukan, varasin uudistuneesta Frans&Rosesta pöydän ja pyysin muita menemään ravintolaan ennen meitä. Tytölle vain ilmoitin, että tulemme hakemaan hänet ja menemme sitten yhdessä "jonnekin". Tyttöä kai hiukan jännitti, mitä äiti oli taas keksinyt, mutta saapuessamme Frans&Rose Kouvolaan jännitys laukesi, kun pöydässä odotti joukko rakkaita. Itkuhan tytöltä pääsi heidät nähdessään ♥

Yllätys onnistui täydellisesti ja vietimme yhdessä mukavan illan hyvän ruoan ja seuran äärellä. Vanhin tyttäristäni oli juuri reissussa Espanjassa ystäväperheen luona, mutta oli yhteydessä meihin somen välityksellä ja hengessä mukana. Pienetkin jaksoivat hyvin ja osasivat käyttäytyä ihan mallikkaasti. Kuvassa näkyvä pieni mies onkin kuopuksen kummipoika, joten oli tosi kiva, että hekin pääsivät paikalle juhlistamaan tytön vanhojen päivää.

Löytyykö muita, joiden lapset eivät osallistuneet vanhojen tansseihin? Mitä mielttä sinä olet nykyisistä vanhojen tansseista? Onko sinulla kenties vinkkejä tuleville vanhoille, miten tanssiaisista selviäisi vähän edullisemmin?

30 kommenttia:

 1. En osallistunut aikoinaan (90-luvulla) vanhojen tansseihin, koska en pitänyt tanssimisesta ja toiseksi olin koulun outolintu, joka ei olisi saanut paria kuitenkaan. Vietin yksin mukavan päivän Helsingissä, poissa pikkukaupungin ahtaasta ilmapiiristä. Vuoden päästä nautin taas täysin siemauksin penkkareista, koska se merkitsi minulle karun koulutaipaleen loppua. Tällainen tarina minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit tarinasi kanssamme ♥ Olet tehnyt rohkean ja täysin oikean päätöksen, kun teit juuri niinkuin halusit etkä mennyt massan mukana.

   Poista
 2. Aivan järjettömäksi on mennyt tuo tanssitouhu! 90-luvun lopulla toki puvut olivat isossa osassa, mutta vanhan tyylisiä. Nythän vanhaa on vain nimi.
  Itsellä oli äitini ompelema puku ja kampaaja löytyi perhepiiristä, joten kampaukseenkaan ei tarvinut upottaa puolta omaisuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti on muuttunut tanssiaiset noista ajoista. Meidänkin luokalla ainakin yksi ompeli itse pukunsa.

   Poista
 3. Itse olen vanhojenpäivän juhlinut Yleisradiolta lainatussa mekossa. Rahaa meni ainoastaan illan juhlimisiin :) Esikoiseni ei myöskään osallistunut omiin vanhojentansseihin, häntä ei silloin vain ne kiinnostaneet.

  Olen myös ihmetellyt kovasti tuota nykyistä "tanssiaisperinnettä", mutta ehkä niin ne ajat vain muuttuu. En kyllä käsitä, miksi ne vaan pitää tehdä isolla rahalla. Vuoden päästä on sitten yo-juhlat, ja lisää rahan menoa tiedossa. Ent. pomollani oli kolme tyttöä. Keskimmäinen ei saanut käyttää esikoisen tanssimekkoa omissa juhlissaan, joten hänelle käytiin ostamassa sitten oma Tukholmasta, kun ei Suomesta muka löytynyt yhtä kivaa. Ja mekko ostettiin jo vuosi ennen tansseja. Hullua! Mutta mitäs mä mitään maailman nykymeiningistä muutenkaan ymmärrän :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ilmassa myös juuri tuota, että tanssiaiset eivät vain kiinnostaneet. Lukio on muuttunut muutenkin tosi kalliiksi touhuksi, että ilman avustuksia ei vähävaraisen perheen lapsi pysty tänä päivänä opiskelemaan edes lukiossa. Hullua, sanon minä.

   Poista
 4. Meillä koko vanhojentansseihin kului rahaa 200€ euroa. Puku ja kengät ostettiin käytettyinä jo edellisen vuoden kesällä, rahaa laitettiin syrjään joka kuukausi jo lukion ekasta lähtien 10€/kk. Kampauksen tein minä ja tytär teki oman meikin. Eroa ei huomannut muihin tyttöihin ollenkaan, vaikka kuulin, että monella rahaa oli mennyt päälle tonni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättäminen kannattaa varmasti myös tässä asiassa. Tuo rahan säästäminen pikkuhiljaa on myös hyvä vinkki muillekin. Uskon, että olette saaneet loihdittua upean tanssiaislookin.

   Poista
 5. Rohkea tyttö sinulla, kun uskaltanut tehdä ison päätöksen ♥ Hullulta tuo kaupallistuminen kuulostaakin ja voin kuvitella kuinka paljon siihen saisi rahaa palamaan. Mun vanhemman pojan vanhojen tansseihinkin meni muistaakseni useampi satanen kun piti hankkia uusi puku, kengät ym ja käydä parturissa, niin ja sen jälkeen menivät jonnekin ulos syömään ja kaikki nämä tietty vanhempien kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailen tyttäreni rohkeutta olla erilainen ja tehdä päätös olla osallistumatta tansseihin. Uskon, että rahaa tuohon touhuun saa kyllä uppoamaan vaikka kuinka paljon, jos vain haluaa.

   Poista
 6. Hyvä tyttö ja hyvä, että kerroit tarinansa!
  Olen kauhulla seurannut noita puku/kampaus/meikki juttuja, joihin ON IHAN PAKKO mennä ennen tansiaisia. Ja ne puvut sitten...
  Toivotaan, että on ohimenevä tämä pyttäys muoti....vaikka meillä ei enää sen ikäisiä lapsia enää olekkaan, että olisi tanssiaisia edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken mietin kirjoitanko tästä aiheesta, etten loukkaa ketään. Lopulta tulin siihen johtopäätökseen, että voin omassa blogissani kyllä kirjoittaa tästäkin aiheesta ja hyvä, että kirjoitin. Minäkin toivon, että turha hössötys ja rahan törsäys loppuisi vanhojen tansseissa.

   Poista
 7. Mulla oli aikanaan (vuonna 1990 tai jotain...) yläkerrassa asuvalla jonkun sortin ompelijalla teetetty puku. Kangas oli jotain kamalaa hiostavaa tekokuitua (=halpaa). Ohje oli jossain lehdessä vissiin ollut, samaa pukua oli muillakin (mutta muilla oli kyllä paremmista kankaista). Olin kapinallinen enkä halunnut tukkaa edes kiinni... eli kampausta ja meikkiä ei todellakaan ollut. Silloin oli meidänkin sakissa ne oikeesti vanhat vaatteet paljon yleisempiä kuin mitkään teetetyt tai prinsessaunelmat. Siskoni tanssi samat kemut 2v mun jälkeen ja hän kyllä sitten kävi kampaajalla ja pukukin oli paljon hienompi kuin mulla (ollaan ihan eri kokoisia ja tyylisiä ja ajattelumaailmallisia... eli mun puku ei tod olis kelvannut).

  Oma tyttöni ei myöskään halunnut vanhoja tanssimaan. Mä olin kyllä vain ja ainoastaan huojentunut tästä asiasta... nimenomaan siksi, että se rahanmeno olis ollut niin kauheeta.

  Sitä mietin, että toisaalta juhlatkin saa kyllä ihan kohtuuhinnalla järjestettyä. Meillä on ollut ylppärit, valmistujaiset ja kolmet rippijuhlat. Olen leiponut lähes kaiken itse, ei ollut virallisia valokuvauksia jne. Toisaalta meillä on miehen tyttö, joka on sitten tehnyt meidän tytöille meikit ja kampaukset ilmaiseksi, en osaa sanoa, mitä ne voisi maksaa (todennäköisesti liikaa meidän budjettiin...). Vaatehankinnoissakaan en ole antanut ostaa mitään kauhean kallista.

  Mun mielestä sun tyttären päivä kuulostaa aivan ihanalta! Itse valitsisin paljon mieluummin tuollasen perhejuhlan kuin ne pynttäyskekkerit... Ei voi kieltää, etteikö tytöt näyttäisi niissä suloisilta, mutta silti tuntuu, että mitä järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken saa varmasti järjestettyä myös ihan kohtuuhinnalla, jos vain haluaa. Meillä myös aina tehty tarjottavat lasten juhliin itse ja muutenkin laitettu juhlia edullisemman mukaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei juhlat olisi kauniisti tai hyvin laitetut. Kesäisin saa esimerkiksi luonnonkukista ihania kimppuja maljakoihin. Luonnonkukkakauppa on ihan paras ♥ Minäkin ymmärrän, että tytöistä on ihanaa viettää prinsessapäivää ja liihotella kauniissa puvussa, jos se vain tuntuu omalta jutulta. Kukin tekee, miten itse parhaakseen näkee.

   Poista
 8. Minulla oli aikoinaan vanhojen tansseissa isoäitini aito, vanha musta kihlajaismekko. Se oli pitkä mutta siinä oli korkeakaulus ja pitkä hihat myös. Myös nyöritetyt nilkkasaappaat olivat aidosti vanhat ja nekin olivat sukulaisten kätköistä. Tukka oli nutturalla ja sen oli kyllä tehnyt kampaaja kun hiukset ovat niin liukkaat ja niitä oli jo silloin paljon. Meikki oli omasta kädestä ja meikkipussista tehtyä :D

  Paljon ovat vanhojen tanssit muuttuneet eivät välttämättä ihan parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Totta kai jokainen tyttö haluaa olla prinsessa edes yhden päivän mutta ehkä kaikilla perheillä ei ole siihen rahallista mahdollisuutta. Ystäväni poika ei myöskään osallistunut vanhojen tansseihin ja perhe kunnioitti hänen päätöstään.

  Teillä on ollut kiva yhteinen tilaisuus ja se on tärkeintä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on ollut ihan mahtava asu vanhojen tansseissa! Juuri sellainen aito ja tyylikäs niinkuin minustaa vanhojen tansseissa pitäisikin olla. Minusta on oikein ja hienoa, että kunnioitetaan sitä nuoren omaa päätöstä, miten toimitaan tanssiaisten suhteen.

   Poista
 9. Ihana yllätys on tyttärellesi ollut❤ Kivoja tuollaiset yhteiset hetket! Meillä poika on tanssinsa tanssinut ja tytär jo pikkuisen omiaan odottelee, ollaankin jo aloitettu pukua katselemaan..ajateltiin että kun aloittaa ajoissa niin varmasti kerkiää:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuimme säilyttämään yllätyksen loppuun saakka. Ilta oli mukava ja tytär tykkäsi. Se on pääasia.

   Poista
 10. Niinhän se on, että se on wanhan päivä ja jokainen saakoot viettää sen omalla tavallaan. Tanssien tai ei. Tyttäresi teki oikean valinnan kulkien omaa tietään.

  Oma tyttäreni valitsi tanssin, hänelle luontaisen elementin: on harrastanut tanssia jo 12 vuotta :) Puku etsittiin edulliseen hintaan, ystäväni korjasi sen sopiviin mittoihin ja kampaajaystäväni teki kampauksen ja tytär itse teki meikin. Ei tullut kalliiksi, mutta antoi NIIIN paljon. Saman koin ensikertaa esikoisen kanssa kolme vuotta aikaisemmin. Silloin selvisimme ihan pikkurahalla :)

  Olen äärimmäisen iloinen, että minäkin olen saanut kokea nuo tanssiaiset. Omani olivat aikoinaan kaikkea muuta kuin hieno ja muistorikas kokemus... Koska poikia oli luokalla vain kolme, meitä tyttöjä määrättiin pukeutumaan miesten pukuun, että jokainen tyttö sai tanssittajan. Aivan hirveetä! Onneksi prinsessapäivä tuli sitten aikanaan hääpuvussa :)

  Ihana oli tuo teidän yllätyspäivänne! Tsemppiä opiskeluun wanhalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rita ♥ Kiva, että ystäväpiiristä on löytynyt ystäviä, jotka ovat auttaneet teitä valmisteluissa. Uskon, että tanssiaiset myös antavat paljon, kun siihen lähtee mukaan omasta tahdostaan. Itse olin aikanaan myös pukeutunut pussihousuihin ja nahkasappaisiin, koska poikia oli vähemmän. Siitä oli prinsessamaisuus kaukana.

   Poista
 11. Aivan ihanan yllätyksen järjestit tytölle!
  Minunkin lukio aikana vanhojen päivänä kaivettiin kaapeista ja vinteiltä vanhimmat vaatteet, mitä löydettiin ja puettiin ne päälle. Nyt on mennyt homma niin kaupalliseksi, eikä todella ole halpaa touhua, nuo kaikki jutut, jotka jo luettelitkin tuossa, huh.
  Terkkuja tyttärellesi ja tsemppiä opintoihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari ♥ Minusta oli tosiaan kiva vähän kuitenkin juhlistaa tytön päivää, vaikkei hän osallistunutkaan tanssiaisiin eikä illanviettoihin muiden luokkalaisten kanssa. Kaupallisuus ei nyt vaan iskenyt meihin. Se suorastaan vei hohdon koko touhusta.

   Poista
 12. Anonyymi22.2.18

  Touhuhan on mennyt ihan järjettömäksi.Itse olen vuonna -87 ollut tanssimassa ja silloin oikeasti pukeuduttiin niin kuin vanhaan aikaan. Tyttärelläni olisi ollut tanssit vuonna 2015 mutta meillä ei olisi ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia rahoittaa sellaista prinsessalookia niin kuin nykyään "vaaditaan". Onneksi tyttö itse päätti jo hyvissä ajoin ettei halua osallistua,ei ollut hänen juttunsa. Mieluusti näkisin muutoksen vielä tulevan siihen vanhaan,nuorempi tytär kokee tanssit vasta viiden vuoden päästä jos päättää mennä lukioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tanssiaiset menneet juuri saman kaavan mukaan kuin teillä. Meillä ei van enää ole tulossa yksiäkään tanssiaisia. Seuraavat ovat sitten varmaankin lapsenlapseni tansiaiset, mutta niihin on vielä jokunen vuosi aikaa.

   Poista
 13. Ihana ylläri tytölle! Minunkaan poika ei osallistunut tansseihin, vaan illalla lähti juhlimaan porukan mukaan ja katsoi kyllä tanssit. Annoin pojalle rahaa, että saa käydä kavereiden kanssa syömässä ja humputella vähän. Kivat iltajuhlat olivat silti. En aina tarvi mennä porukan mukana, vaan saa mennä omiakin polkuja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaana ♥ Mä rakastan ylläreitä. Niitä on kiva järjestää muille ja paras palkkaa siitä on se, että yllätettävä tykkää. Nuorten pitäisi vaan enemmän kulkea niitä omia polkujaan eikä aina kulkea valtavirran mukana.

   Poista
 14. Olipa ihana yllätys minkä järjestit!! ♥ Jokainenhan saa itse päättää tanssiakko vai ei. Meillä nämä lukio jutut on muutenkin vähemmän tuttuja kun itse en ole käynyt eikä yksikään lapsistani vielä mutta nyt on sitten seuraava kovasti pyrkimässä ja täällä äiti jo valmiiksi ylpeänä kyllä :)♥ Ja arvata saattaa että meillä kyllä jo nyt alettu touhottomaan noita "prinsessa tanssiaisia" tytön puolelta, äiti vielä jarruttelee :D Saa nähdä sitten miten lopulta kaikki menee! Oikein ihanaa viikonloppua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja ♥ Teillä vielä kaksi prinsessaa siellä kasvamassa eli hyvinkin ehdit vielä mukaan kokemaan näitä vanhojen tansseja. Äidin on hyvä vähän jarrutellakin suurimpia haaveita, ettei ihan överiksi mene koko touhu. Mieli ehtii vielä muuttua tytöilläkin asian suhteen varmasti monta kertaa. Aika näyttää sitten kuinka lopulta käy.

   Poista
 15. Ihana ylläri tyttärelle, ei ihme että kyynel tuli.
  Nykyään on noi vanhojen tanssit menneet vähän yli, nimittäin tyttöjen puvut ja kampaukset ja meikit....ne ovat kalliita. Mietinkin mitenkä on perheissä joissa ei yksinkertaisesti ole varoja ???
  Oletan että puvut ovat kalliita, mulla on poika joka ei osallistunut näihin tansseihin. En tiedä oliko se sitä aikaa ettei näin pienessä kylässä niitä pidetty, en oikein muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuija ♥ Jotenkin tuntuu, että tytöt kilpailevat siitä, kuka on kaunein ja kenen puku on hienoin. Miksi, oi miksi??

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan