Saaristolaisleipä on saanut paljon kehuja monissa blogeissa. Tutkailin hiukan ohjeita ja kun leivän teko ei vaikuttanut kovinkaan vaikealta, päätin kokeilla eilen itsekin sen tekoa. Joku muukin oli ilmeisesti ajatellut samaa, kun prismassa leipävuokien kohdalla oli vain tyhjä paikka. Noh, sain kuitenkin kolme vuokaa (kaikki erilaisia) haalittua kasaan ja pääsin testaamaan leivän tekoa.
Leivän tekeminen ei todellakaan ollut vaikeaa, vaikka sen valmistamiseen kuluukin useampi tunti. Paistoaika riippuu varmasti hyvin paljon myös uunista. Itsellä leipien pinta pääsi minusta liian tummaksi, vaikka laitoin leipien päälle uuniin leivinpaperinkin, kun olin paistanut leipiä vajaan tunnin. Tummuus ei kuitenkaan vaikuttanut makuun, vaan leivät maistuivat juuri niin hyvältä kuin kuvittelinkin ja mikä parasta myös mies ja tytär tykkäsivät. Yhden leivistä jätin nyt maisteltavaksi ja kaksi pistin pakkaseen odottamaan joulua. Jos vaan suinkin ehdin niin teen ennen joulua vielä yhden satsin leipää ja annan se läheisille joulukukkana. Minullehan kävi nimittäin juuri niinkuin monelle ikävä kyllä joulun alla käy. Ensin ei ole kiire mihinkään ja sitten, kun se kiire (lue* innostus/inspis) iskee päälle, ei enää ehdi mitään, mitä pitäisi...huoh...
Saaristolaisleipä
1 litra piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
1 litra vehnäjauhoja
voita vuokien voiteluun
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
1 litra vehnäjauhoja
voita vuokien voiteluun
Siirappivesi leipien voiteluun: 0,5 dl siirappia sekoitetaan 1,5 dl lämmintä vettä
Lämmitä piimä kattilassa 40 asteeseen. Murenna ja liota hiiva piimän
sekaan. Sekoita joukkoon siirappi, maltaat, ruisjauho, leseet ja suola.
Lisää lopuksi taikinaan jauhot niin, että taikina sekoittuu hyvin. Älä
kuitenkaan vaivaa taikinaa.
Voitele kolme 1,5 litran leipävuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota liinan alla 1,5 tuntia.
Paista leivät uunin keskitasolla 170 asteessa 2 tuntia. Voit peittää leivät leivinpaperilla, kun pinta on saanut sopivasti väriä.
Kun leivät ovat olleet uunissa 1,5 tuntia, valele ne siirappivedellä ja laita takaisin uuniin vielä 30 minuutiksi.
Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Saaristolaisleipien maku ja rakenne tekeentyvät vielä jääkaapissa seuraavan kolmen päivän ajan. Leivät voi myös pakastaa.
Meillä alkaa jo vähän olemaan joulun tuntua. Perjantaina tein ihan vain normi viikkosiivouksen alakerrassa ja eilen sain vihdoin mankkeloitua kaikki pestyt lakanat ja pyyhkeet kaappeihin. Joitain joulukoristeita olinkin ripotellut meille jo aiemmin, mutta eilen laitettiin sitten miehen kanssa meille olkkariin myös joulukuusi. Minun tarvitsee vain hommata vielä hiukan lisää kuusenkoristeita, kun tänä vuonna kuuseen ei tule paksuja nauhoja eikä punaisia palloja. Ihastelin eilen kovasti My Sweet Home-blogin Sarin joulukuusta ja siitä sainkin päähäni, että haluan meidän kuuseen sellaiset juoksevat peurat. Ne oli niin kauniit ♥ Samanlaiset löytyy myös Katjan joulukuusesta Sydämellä tehtyä-blogissa.
Tänään on vielä viimeinen Korikouvojen kahvio vuoro iltapäivällä ja sinne pitäisi nyt aamupäivällä paistaa vähän joulutorttuja. Iltasella menen sitten kuuntelemaan kauneimpia joululauluja. Niihin on hyvä lopettaa tämä viikonloppu ja aloittaa jouluviikko.
Tunnelmallista neljättä adventtia Teille kaikille ♥
Samalla ohjeella tein mieki tuota samaista leipää ja hyvää tuli!
VastaaPoistaYhtä vuokaa en vain hoksannu voidella ja jouduin kaivertamaan leivän ulos vuasta, hih, aina sitä jotaki sattuu!:)
Pirtsakkaa sunnuntaita!<3
Kiitos Sari ♥ Tuo on kyllä hyvä ja helppo ohje. Teen varmasti toistekin.
PoistaSaaristolaisleipä on niin hyvää ❤ muutamana vuonna olen sitä tehnyt pari satsia ja antanut vanhemmilleni ja sisaruksille. Nyt pitäisi vielä toinen erä tehdä, ehkä tänään. Levollista joulun aikaa teille ❤
VastaaPoistaKiitos P ♥ Minulla sama ajatus, että jos vain suinkin ehdin annan sukulaisille saaristolaisleivän joulukukkana :))
PoistaJoululwivät on niin hyviä ja herkulliselta kuulostaa tuo sinunkin leipäsi. Rauhaisaa sunnuntaita!
VastaaPoistaKiitos Outi ♥
PoistaHyvältä näyttää leipä! Kiitos ohjeesta! (Jos vaikka innostun sitä tekemään)
VastaaPoistaHyvää sunnuntai päivää sinulle!
Kiitos Sari ♥ Oli kyllä niin hyvän makuinenkin tuo leipä, mums mums... jopa siis minä tykkäsin, joka en yleensä hirveästi noista maustetuista leivistä tykkää.
PoistaTäydellinen saaristolaisleipä. Täytyy näyttää miehelle tämä postaus, josko vaikka jouluksi leipaisi uudelleen, eikä tällä kertaa tarttuisi pohjaan.
VastaaPoistaLeppoisaa sunnuntaita <3
Kiitos Tiia ♥ Kannattaa kokeilla. Itse käytin vuokasprayta leipävuokien voiteluun ja kun ensin jäähdytti leivät vuokissa niin ei tarvinut kuin kaataa leivät pois vuokista. Niin hyvin irtosivat :))
PoistaOi nam! Tekisikö tuollaisen itsekin :P
VastaaPoistaKiitos kommentistasi, Henna ♥ Kannattaa kokeilla, jos vaan aikaa on.
PoistaHyvän näköinen leipä!
VastaaPoistaKiitos Kati ♥
PoistaSaaristolaisleipää täytyy tehdä joka joulu itselle ja lahjaksi! Täällä ainakin aina tahtoo joulunalla olla noi leipävuoat loppu kaupoista, olenkin jo oppinut ennakoimaan :) Ihanaa joulunaikaa ♥
VastaaPoistaSaaristolaisleipä onnistui kyllä tosi hyvin. Maku oli juuri sellainen kuin pitikin. Ennen joulua en enää ehdi tekemään lisää, mutta jos sitten vaikka uudeksi vuodeksi tekisi toisen satsin. Vuokat täytyy ostaa heti, kun niitä tulee lisää myyntiin.
PoistaSaaristolaisleipä on niin hyvää ❤ muutamana vuonna olen sitä tehnyt pari satsia ja antanut vanhemmilleni ja sisaruksille. Nyt pitäisi vielä toinen erä tehdä, ehkä tänään. Levollista joulun aikaa teille ❤
VastaaPoistaKiitos P ♥ Maku oli kyllä tosi mieluinen. Itse en ehdi nyt kuitenkaan lahjaleipiä leipomaan, kun nuo työt häiritsevät niin pahasti näitä mun jouluaskareita. Teen sitten joulun jälkeen lisää :))
PoistaVarmasti,hyvää-siltä näyttääkin :) Mukavaa jouluviikkoa<3
VastaaPoistaKiitos Anne ♥ Hyvää oli, vaikka pinta pääsikin hiukan liian tummaksi, mutta omankin uunin kanssa tuo paistaminen on aina aluksi uuden leivonnaisen kohdalla vähän opettelua.
PoistaVoi että tuo saaristolaisleipä on niin hyvää! Uunituoreena vallan mainiota ja maku vain syvenee "vanhetessaan". Kauniita tunnelmia kuvissasi ja blogissasi. Taidanpa jäädä seurailemaan <3 Ihanaa jouluviikkoa sinulle!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja tervetuloa lukijakseni, Kaaru ♥ Pitkä säilyvyys on aina etu leivonnaiselle ja sellaiset leivonnaiset sopivatkin mielestäni hyvin jouluun, kun on paljon erilaista tarjottavaa. Näin tarjottavat säilyvät hyvinä koko joulun.
Poista