DIY: Käpykranssi

16.10.2018

Minulla on ollut jo pitkään suunnitelmissa tehdä käpykranssi. Olen aina pitänyt kaikista erilaisista kransseista ja niitä löytyykin meiltä monia erilaisia. En pidä itseäni minään askartelijana, mutta aina pitää yrittää. Googlasin netistä käpykranssin ohjeita ja kun homma ei vaikuttanut kovinkaan vaikealta, päätin ryhtyä tosi toimiin.

Äidin luona käydessäni keräsin hänen pihaltaan pussillisen männyn käpyjä. Yritin hiukan valkata tasakokoisia käpyjä, että kranssista tulisi mahdollisimman tasainen. Kotona levitin kävyt kodinhoitohuoneen tason päälle kuivumaan. Annoinkin käpyjen kuivua siinä kaikessa rauhassa yli viikon. Jotkut ovat kuivanneet käpyjä myös uunissa miedossa lämmössä tai saunan lauteilla jälkilämmössä. Tapoja on varmasti monia, mutta tärkeää on, että kävyt kuivatetaan ihan kuiviksi.


Kranssin teko on hauskaa puuhaa vapaapäivänä, kun ei ole mihinkään kiire. Tokmannilta ostin tuon styroksisen kranssipohjan ja sitten vaan kuumaliimapistooli lämpiämään. 


Käpyjen liimaaminen kannattaa aloittaa kranssin sisäpinnalta. Laitoin liimaa kävyn pohjaan ja painoin sen kiinni kranssipohjaan. Jos kävyn kannassa oli sellainen pieni "oksa", josta käpy on ollut kiinni puussa, nipsaisin sen poikki sivuleikkureilla. Sitten vaan asettelin käpyjä vieri viereen kerroksittain. Voin kertoa, että sisälläni piileksivä perfektionisti nosti tässä kohtaa päätään. Aika monta kertaa pyörittelin ja mallasin käpyjä kranssipohjaan ennekuin hyväksyin ne ja liimasin paikoilleen. Noh, ehkäpä seuraavaa kranssia tehdessäni osaan ottaa hiukan rennommin!


Pakostakin noiden käpyjen väliin jäi rakoja. Sille ei vaan voinut mitään. Sen vuoksi lainasin mieheltäni nuo sivuleikkurit, joilla sain näppärästi leikattua käpyjä pienemmäksi. Käpyjen paloilla täytin sitten noita aukkoja. Jossain kohden meinasi kyllä jo usko loppua kesken ja mietin, että tuleekohan tästä koskaan valmista, kun välillä kaikki kävyt tuntuivat liian isoilta tai väärän mallisilta. En kuitenkaan antanut periksi, vaan sain kuin sainkin käpykranssini valmiiksi eikä se sitten loppujen lopuksi näyttänyt yhtään hullummalta.


En halunnut kuitenkaan jättää käpykranssiani ruskeaksi, vaan kaivelin kaapista valkoista spraymaalia ja suihkuttelin ulkona kranssiin vähän väriä. Varovasti lisäsin väriä ja voi vitsi, miten paljon näköä tuo valkoinen väri antoi kranssille. Nyt kranssi näyttää ihan siltä kuin se olisi pakkasen jäljiltä kuurassa. Mietin ennenkuin aloitin kranssin tekoa, että laittaisin sitten valmiiseen kranssiin valkoisen silkkinauharusetin ja ehkä jotain huopakoristeita, mutta nyt en olekaan enää ihan varma niistä. Pienet rautalankavalot ajattelin kuitenkin siihen laittaa, koska ne luovat sitten ihanaa tunnelmaa kotiin läpi talven. Ulos tälläistä käpykranssia ei kannata viedä, vaikka olisikin kivannäköinen esimerkiksi ulko-ovessa. Ilman kosteus saa kävyt nimittäin menemään taas takaisin suppuun eikä kranssi olisi sen jälkeen enää kovinkaan kaunis. 

Mitäs tykkäätte? Riittääkö sinusta pelkät valot tähän somisteeksi vai kaipaako jotain muuta? Oletko itse tehnyt koskaan käpykransseja vai oletko jo kenties kokeillut käpyhyasintin tekoa?

20 kommenttia:

  1. Käpykranssi on <3. Mun pitäis tehdä uusi tai sitten ottaa muutama käpy irti, sillä olen joskus liimannut omaan käpykranssiini jouluisen kyltin. Siksipä tuota kranssia ei viitsi pitää esillä kuin joulun aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käpykranssit on kyllä ihania ♥ Nyt ehtii vielä keräämään käpyjä uuttakin kranssia varten. Voisit sitten pitää sitä vanhaa vain joulun aikaan eikä jouluna kaksi käpykranssia ole yhtään liikaa.

      Poista
  2. Tuon on niin hieno. Olen kerran tehnyt käpykranssin, mutta ei siitä kyllä noin hieno tullut.
    Laittaisin vaan valot, on kaunis juuri noin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Outi ♥ Olen kyllä itsekin tyytyväinen lopputulokseen ja tuo valkoinen spraymaali antoi hurjasti sille näköä. Kävin äsken kaupassa ja unohdin ostaa ne valot. Huomenna uudestaan kauppaan :)

      Poista
  3. Hieno tuli! Mä ehkä kokeilisin rusettia, mutta sitten sen vasta huomaa, tarviiko se. Jos haluaa todella bling-bling-meininkiä, niin laita kimalteleva rusetti:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minna ♥ Kyllähän sitä rusettia voisi kokeilla tuohon ja ihan totta, sitten sen tietää onko se hyvä vai ei.

      Poista
  4. Täydellinen!
    Todella kaunis!❤
    Olen kerran tehnyt käpykranssin ja onhan siinä hommaa, mutta kivaa puuhastelua.
    Hyvää illan jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari ♥ En katsonut kellosta, mutta taisi siinä muutama tunti vierähtää, kun tuota tein. Näissä askarteluissa on niin mukavaa, kun näkee heti kättensä jäljen. Muksaa illan jatkoa sinullekin ♥

      Poista
  5. Onpa kaunis - kiitos hyvistä vinkeistä myös!Itse olen sellainen blingbling-tyyppi että saattaisin sivellä tuohon vielä kimalletta, mutta pienet valot varmasti sopivat siihen ihanasti! Kaunis kyllä noinkin. :)
    Iloisia syyspäiviä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taina ♥ Hopeanvärinen kimalle voisi olla kyllä kiva. Pitääkin katsoa oliko sitä jo valmiiksi kotona. Ihania syyspäiviä sinullekin ♥

      Poista
  6. Kaunis ♥ Kävyt ovat kyllä kivoja vaikka ihan sisustuselementteinä!Mä sprayasin aikanaan hopeiseiksi ja laitoin osaksi joulukattausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maiccu ♥ Minulla on myös ollut käpyjä ihan sisustuselementtinä ja myös meidän hääjuhlassa, joka oli talvella, meillä oli isoja käpyjä koristeena.

      Poista
  7. Hei tulin visiitille . Minä aloitin myös tekemään elämäni ensimmäistä käpykrassia . Tein pohjan sanomalehdistä ja päälle vielä ruskeaa teippiä ja sen päälle säkkikangasta ja sitten kävyt. Krassista tuli valtavan iso. Jos kiinnostaa niin teen siitä postauksen viikon päästä koska tein juuri tänään postauksen. Käy kurkkaamassa blogissani jos kiinnostaa vaikka jatkossakin . Sinun krassisi on kaunis noinkin en osaa ehdottaa mitään mikä sen parantaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Nila ja kiva, kun poikkesit blogiini ♥ Täytyypä tulla kurkkaamaan ensi viikolla, miltä sinun kranssisi näyttää. Kuullostaa kyllä tosi kivalta.

      Poista
  8. Täydellinen ja riittää. Omassa lapsuudenkodissa ja vieläkin mummin ovea koristaa juuri vastaava, jonka mummi on tehnyt kymmeniä vuosia sitten.

    Ihanaa sunnuntaita Krisse <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia ♥ Tykkään kyllä itsekin kovasti tästä enkä nyt ehkä laita tähän edes niitä valoja. Laitoin kranssin eteisen seinälle ja on ihan kaunis siinä sellaisenaan. Kivaa uutta viikkoa Sinulle, Tiia ♥

      Poista
  9. Anonyymi24.10.18

    Onpa kaunis kranssi ♥

    VastaaPoista
  10. Todella upea käpykranssi! ❤️
    Ja ihan just noin täydellinen!

    Mukavaa viikkoa! 🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari ♥ ja mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan