Sairaudet, jotka kulkevat mukanani koko loppuelämäni ja niiden vaikutus elämääni

4.4.2019

Huhtikuu on alkanut aurinkoisena ja ilmeisesti myös jatkuu sellaisena. Iltalehtien otsikot lupaavat aurinkoista ja normaalia lämpimämpää huhtikuuta ainakin tänne eteläisempään suomeen. Öisin ollaan vielä pikkupakkasilla, mutta päivisin lämpötila kohoaa kymmenen asteen tienoille. Loppuviikolla idän korkeapaine yhdistyy pohjoisen korkeapaineen kanssa ja luvassa on sateeton, poutainen jakso. Tämä sopii hyvin ainakin minulle.

Aurinkoiset kevätsäät ovat saaneet minut kaivamaan lenkkarit naftaliinista ja lähtemään lenkille. Lenkkeillessä auringon säteet lämmittävät kasvoja, kauniit maisevat hivelevät silmää ja hyvä olo valtaa mielen. Valolla ja auringolla on suuri vaikutus meihin ihmisiin. Auringon salainen ase on UVB-säteily, joka saa iholla aikaan D-vitamiinin tuotannon. Lisääntynyt valon määrä yhdistettynä liikuntaan kohottaa mielialaa ja auttaa jaksamaan. 

Viimeisen viiden vuoden aikana oma peruskuntoni ja terveyteni on romahtanut ihan täysin enkä ole koskaan ollut näin huonossa kunnossa. En tiedä tarkalleen, mistä se johtuu enkä oikeastaan näin jälkikäteen halua sitä suuremmin edes spekuloida, koska se on aivan turhaa. Tämän viiden vuoden aikana minulle on diagnosioitu kaksi pitkäaikaissairautta, jotka tulevat kulkemaan mukanani koko loppuelämäni. Ensin sain diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja reilu puoli vuotta sitten minulla todettiin olevan myös endometrioosi.

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa sijaitseva tyroksiinihormonia tuottava rauhanen. Kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalia määrää kilpirauhashormonia, tyroksiinia. Yleisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Tällöin sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Minun kohdallani on tapahtunut juurikin tämä. 

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen kuukausien tai vuosien aikana. Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä. Itse tunnistan näistä oireista melkeinpä kaikki.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista, eli Suomessa jopa 200 000 naista. Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.

Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa tulehduskipulääkkeillä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella. Lapsettomuus ei ole enää kohdallani ongelma, mutta krooninen väsymys ja sen aiheuttama elämänlaadun heikkeneminen ovat kuitenkin asioita, jotka tunnistan endometrioosin oireiksi omalla kohdallani kipujen lisäksi. Minulla hoitomuotona on hormonilääkitys, joka vaikuttaa ainakin näin alkuun ihan hyvältä vaihtoehdolta ja on poistanut jo hankalaksi muodostuneet, todella runsaat kuukautisvuodot.
Edellisessä postauksessani mainitsin ohimennen miettineeni ajan kulumista ja sitä kautta omaa ikääntymistäni hiukan pelon sekaisin tuntein. Samassa yhteydessä olen miettinyt myös omaa terveyttäni ja jaksamistani niin töissä kuin vapaa-ajallakin sekä sitä, kuinka suuri merkitys omilla valinnoilla on elämässä. Minulla on vielä paljon työvuosia jäljellä ja huonokuntoisena en jaksa tehdä nykyistä työtäni. Niinpä aion juurikin noilla omilla valinnoillani pyrkiä parantamaan omaa elämänlaatuani ja peruskuntoani noista pitkäaikaissairauksista huolimatta. 

Reipasta torstaita kaikille!

Ps. Menen tänään ensimmäistä kertaa mammografiaan. Toivottavasti tältä reissulta tulee puhtaat paperit ja säästyn uusilta diagnooseilta. 

25 kommenttia:

 1. OLen vuossia kärsinyt kilpirauhesen vajaatoiminnasta....joskus menee jopa vuosi, että kaikki on ok, kunnes taas joudutaan lääkitystä lisämään. Painoakin on kertynyt tuosta vaivasta...hmmm...vai onko vaan helppo pistää vajaatoiminnan syyksi..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paino on noussut minullakin ja ainakin itse olen syyllistynyt tuohon,että olen laittanut painonnousuni vajaatoiminnan piikkiin, kun olen ollut niin väsynyt,etten ole jaksanut liikkua. Sanotaan,että elintoiminnoilla ei voi vaikuttaa sairauden hoitoon. Liikunta ei paranna, mutta ehkäpä se toivottavasti edes helpottaisi oloa. Voimia ja jaksamista sinulle,Hannele ❤️

   Poista
 2. Vuosia sitten minulla oli kilpirauhasen liikatoiminta, eikä olo ollut hääppöinen. Hikoilutti ihan koko ajan ja sydän tykytti mahdottomasti ja kun painoi pään tyynyyn niin kuuli koko ajan oman oulssin korvassa. Lääkityksellä se saatiin tasaantumaan ja menipä jossain vaiheessa hiukan vajaatoiminnan puolellekin. Nyt vuosia ollut hyvä enkä mitään lääkkeitä siihen tarvitse.
  Tuo vajaatoimintahan vaatii loppuelämän lääkityksen. Endometrioosi on kyllä ikävä sairaus. Itsellä ei ole kokemusta siitä.
  Mammografiassa olin minäkin eilen. Se oli sellainen joukkotutkimus. Pidetään peukkuja meille molemmille ettei sieltä kuulu mitään ikävää.
  Jaksamista sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pulssin, ei oulssin :)

   Poista
  2. Kiitos, Kristiina ♥ Hienoa, että kilpirauhasen liikatoimintasi on saatu kuriin ja pärjäät nyt ilman lääkitystä. Tuossa vajaatoiminnasssa tosiaan pitää syödä koko loppuelämän tuota tyroksinia. Endometrioosi on kivulias ja hankala sairaus, mutta oikeanlaisella hoidolla siihen on mahdollista saada helpotusta. Pari viikkoa pitää odottaa eilisten tutkimusten tuloksia. Pidetään peukkuja meille molemmille ♥

   Poista
 3. Tsemppiä! Toivottavasti kaikki on ok mammografian osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu ♥ Toivon todellakin, että kaikki on kunnossa. Pari viikon sisällä tulee tieto tutkimustuloksista.

   Poista
 4. Endometrioosia on ollut minullakin ja se hoidettiin leikkauksella. Sitä ennen kuukautiskivut olivat kamalia ja vuoto runsasta. Hikoilusta olen kärsinyt melkein koko ikäni, mutta kilppariarvot ovat aina olleet kohdillaan. Nyt löysin uuden luonnontuotteen, joka auttaa hikoiluun ja vaihdevuosiin. Tällä hetkellä kärsin käsien, selän ja oikean jalan puutumisesta öisin ja nukkuminen on haasteellista. Lisäksi on vielä nivelrikkoa, ensi kuussa menen hermorata tutkimukseen, äidillä on reumaa, joten uskon, että mulleki se vielä joskus tulee. Olen alkanut myös pitämään itsestäni parempaa huolta, käyn hierojalla säännöllisin väliajoin ja yritän syödä terveellisesti ja liikkua. Ensi viikolla aloitan osa-aikatyön, joten vapaata on nyt enemmän.
  Tuntuu, että kun 50 lähenee, niin vaivoja tulee koko ajan lisää, mutteihan me anneta periksi?

  Tsemppiä sairauksiesi kanssa Krisse <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että endometrioosisi on saatu hoidettua ja sait leikkauksesta apua. Itsellä ei vaihdevuodet ole vielä alkaneet, mutta eiköhän nekin oireet pian ala. Minulla on myös oikealla puolelle lonkan seudulla kipuja, joita on hoidettu kortisoonilla. Itsehoitona nyt tosiaan liikunnan lisääminen. Uskon, että siitäkin on apua, vaikka aluksi lonkka kipeytyykin liikunnan jälkeen. Me ei, Sari, anneta koskaan periksi ♥

   Poista
 5. Tämä on tätä viisikymppisen elämää... toivottavsti mammografiassa on kaikki hyvin.

  Kävin viime viikolla ensi kertaa otattamassa laajan verenkuvan, aiemmin on mitattu yksittäisi arvoja. Kaikki kokeissa hyvin, kolesterolitkin kuulemma ihan erinomaiset. Paineet tosin ovat vähän koholla mitä en ihmettele kun molemmilla vanhemmilla on ollut verenpainetta. Aika lailla tosin taisi olla "lääkäripainettakin", mutta kotona mittailukin on ollut hankalaa kun inhoan sitä kiristävää mittaria ja aina mieleen tulee se kerta kun pyörryin vuosia sitten verenpaineen mittaukseen. Mammografiassa olen käynyt jo vuosia vuoden-kahden välein, pian pitäisi taas mennä. Kaksi ensimmäisyä kertaa tosin purskahdin itkuun kun lääkäri sanoi kaiken olevan hyvin mammografiassa ja ultrassa, mieleeni kun tuli aina rintasyöpään kuollut rakas ystäväni. Itkua on saanut sitten vähän selitellä lääkäreille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sait verikokeista hyviä tuloksia. Kolesterolitkin niin hyvät; hienoa. Itsellä ne aina olleet hiukan koholla, mutta minulla sitten taas paineet olleet aina hyvät ja nuorempana jopa tosi alhaisetkin. Mammografia ei ollut mieluisin kokomus, vaikkei nyt juurikaan sattunut. Minä en tavannut lääkäriä eikä minua ultrattu, kun tämä oli sellainen joukkoseulonta. Toivottavasti se tehtiin kuitenkin hyvin; luulen niin. Ymmärrän hyvin, kuinka tunteet ovat varmasti olleet pinnassa tutkimusta tehdessä ♥

   Poista
 6. Kilpirauhasen vajaatoiminta kuulostaa ikävältä vaivalta. Ystävälläni todettiin tuo samana viime syksynä. Sairauteenhan ei voi vaikuttaa elintavoillaan eikä itsehoidolla. Ystäväni oireet helpottivat onneksi parissa viikossa eikä hän enää edes muista asiaa nyt saatuaan lääkityksen.

  Endometrioosi on ikävä ja itselläni on siitä omakohtaisia kokemuksia. Minulta löytyi myös aikoinaan munasarjasta iso endometrioosikysta. Minulle tehtiin tähystysleikkaus kystan poistamiseksi ja samalla löytyneet endometrioosipesäkkeet myös poistettiin. Sen jälkeen vaivat myös loppuivat.

  Tsemppiä Krisse ja parempaa vointia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo ♥ Kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuva väsymys on aivan jäätävää. Kärsin siitä todella pitkään ennekuin lääkitys saatiin oikealle tasolle. Itsellä oikean tason löytymiseen meni liki vuosi. Nyt taas pitäisi mennä labroihin, että saisi tarkistettua annostuksen oikeellisuuden.

   Tuo leikkaus tuntuu olevan paras hoitomuoto tuon endometrioosin hoidossa. Minulle lääkäri ei sitä edes ehdottanut, vaan suositteli tätä hormoonihoitoa. Hyvä, että pääsit leikkauksen myötä noista vaivoista eroon.

   Poista
 7. Endometrioosi on minullekin tuttu, ikävä vaiva. Minulla se löytyi jo nuorena ensimmäistä lasta odottaessani, mikä on sinänsä outoa, koska kuten mainitsit se aiheuttaa varsinkin aktiivisena usein lapsettomuutta. Siitä asti on ollut hoitona hormoonivalmisteet aina jos en ole ollut raskaana tai imettänyt ja ne kyllä auttaa paljon! Heti kun niihin tuli taukoa niin endometrioosi alkoi taas oireilla. Nuorempana ei vaivoja jaksanut niin miettiä, tai ehtinyt, nyt kun ikää on enemmän, ne tuntuvat vaivaavankin enemmän. Tsemppiä sulle ja mukavaa tulevaa viikonloppua ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virpi ♥ Minullakin tuo hormoonihoito on auttanut, mutta ei ole kokonaan poistanut oireita ja parantanut oloa. Apua siitä toki on ollut. Jaksamista sinullekin endon kanssa ♥

   Poista
 8. Kyllä vain on saanut lisää energiaa auringosta! Minun miehellä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja vahvat lääkkeet siihen. Minulla taas on endometrioosi ja ne vuodot ovat olleet ihan kamalat. Hormooneilla ovat nyt pysyneet normaaleina pari kuukautta.
  Tsemppiä sinulle Krisse <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi ♥ Endovuodot ovat todella runsaita ja normaali eläminen niiden aikana on hankalaa. Olisi tehnyt mieli vain olla kotona. Hyvä, että olet saanut nyt apua niihin ja tilanne on normalisoitunut. Tsemmpiä sinullekin, Outi ♥

   Poista
 9. Työelämä on niin raskasta että kannattaa tosiaankin kuunnella itseään ja tehdä terveyden eteen elämässä oikeita valintoja. TSEMPPITERKKUJA☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina ♥ Työelämässä alalla kuin alalla vedetään työntekijät nykyisin niin tiukoille, kun yritetään säästää, mutta ei tajuta, että se säästö tehdään usein väärässä paikassa.

   Poista
 10. Tuttu vaiva tuo endometrioosi täälläkin. Leikattukkin aikoinaan. Nyt onneksi parempi vaihe menossa. Kaikenlaisia ikäviä oireita aiheuttaa.
  Kilppariarvoja minultakin joskus mitattu. Tuo väsymys on kurjaa ja sitä voi myös tuo endokin osaltaan aiheuttaa.
  Tässä iässä on kyllä huomannut, että kaikenlaista kremppaa alkaa ilmaantumaan kroppaan ja omaan hyvinvointiin on kyllä viimeistään nyt alettava tosissaan satsaamaan.
  Selän kuntoutus on minulla parhaillaan menossa ja valoa näkyy jo tunnelin päässä! :)

  Kovasti tsemppiä täältä lähettelen sinulle! <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari ♥ Kyllä sitä omaa terveyttä ja hyvinvointia on vaan yritettävä vaalia ja pitää siitä huolta. Hienoa kuulla, että sinulla on nyt parempi vaihe endossa menossa. Minulle tuota leikkausta ei ole tarjottu, mutta olen kuullut, että sillä on saatu tosi hyviä tuloksia aikaan.

   Tsemppiä sinulle selän kuntoutukseen, Sari ♥

   Poista
 11. Tsemppiä kovasti! <3 Minulla myös fysiikka on romahtanut viimeisen 6 vuoden aikana. Leikkausten jälkeen ei ole päässyt enää hyvään fyysiseen kuntoon ja krooniset kivut kulkevat mukana. Kaikkea pientä kremppaa löytyy. Kunpa sitä tosiaan olisi nuorena osannut arvostaa terveyttä! Mutta oppia ikä kaikki, ja näillä nyt mennään. :)
  Voimia ja iloista mieltä kevääseesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina ♥ Me naiset ja äidit olemme usein sellaisia, että toisen etu menee oman edelle ja oma hyvinvointi kärsii siinä ruuhkavuosien tiimellyksessä. Ei kaikilla, mutta monilla. Muistankin, että sinulla on ollut niitä leikkauksia ja niistä toipuminen on aina haasteellista ja raskasta. Voimia ja tsemppiä sinunkin kevääseen ♥

   Poista
 12. Ikä tuo monesti tulleessaan jotakin vaivaa, mulla se on tuonut migreenin ja selkävaivat:(
  Migreenin sanotaan usein helpottavan vaihdevuosien aikana, onneksi, josko silloin alkaisivat helpottaa.

  Toivotaan että mammografiassa kaikki hyvin, itse en ole vielä koskaan känyt vaikka ehkä jo pitäisi. Seulaan kuitenkin vielä 4v.

  Kurjia nuo sairaudet jotka kulkevat mukana läpi elämän. Niiden kanssa vain opittava elämään ♥

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan