Kohti tervettä itsekkyyttä

11.4.2015

Mä oon viime päivinä miettinyt taas tosi paljon, mitä terveellinen elämäntapa pitää sisällään. Olen selaillut paria blogia, joissa nuoret naiset ovat tehneet onnistuneen elämäntapamuutoksen (toinen niistä on oma tyttäreni), katsellut niiden kuvia ja miettinyt. Miks hitossa mä en vaan onnistu? Oonko mä tosiaan ihan luuseri? Ruoka on tänä päivänä tosi kallista ja terveellinen ruoka vielä kalliinpaa. Kuten tiedätte meillä on viime aikoina keskitytty vain siihen, että pöydässä on ylipäätään ollut jotain syötävää. Hyvää ja halpaa, ihan  peruskotiruokaa, jota minäkin olen syönyt välittämättä siitä, minkä verran siinä on käytetty kermaa ja voita (mies käyttää niitä paljon). Pääasia, että on ollut jotain, mitä syödä ja sitä on tehty niistä raaka-aineista, mitä on sattunut olemaan ja mitä niistä lahjoitusruokakasseista on löytynyt.

Pari vuotta sitten pudotin sen 17 kiloa painoa ja nyt kymppi on tullut takaisin. Mä muistan Jutan sanat sen telkkuohjelmasta: " Jos palaat entiseen, kaikki pudotetut kilot tulevat varmasti takaisin". Totta, niin totta! Mua ottaa päähän ihan hirveesti, että annoin kilojen tulla takaisin. Ja mä olen ihan vaan syönyt ne itselleni. Mä pudotin noi kilot tosi vähähiilarisella ruokavaliolla. Kyllä mä liikuinkin, mutta pääpaino tossa hommassa oli siinä, mitä laitoin suuhuni. Väsymys on mun heikko kohta. Väsyneenä en hallitse syömisiäni eikä ne oikeastaan kiinnosta mua silloin pätkääkään. Mähän oon todellinen herkuttelija. Kaikki herkut maistuu mulle vähän liiankin hyvin. Kun otan yhden palan, en voi olla ottamatta lisää, kun se vaan maistuu niin hyvälle. Sokerinhimo on ollut valtava ja annoin sen viedä mennessään sen enempää miettimättä. Suurin syy painonnousulleni on siis varmasti ollut herkuttelu ja liikkumattomuus. En voi syyttää kotiruokaa kiloistani. Toki voin miettiä ja tarkentaa annoskokoja, mutta kyllä syy on herkuissa ja leivässä. Leipää on tullut syötyä viime aikona paljon. Aiempi herkkuni rahka on unohtunut jonnekin. Miksi? Miksi se on unohtunut, vaikka tykkään siitä tosi paljon?


 Vähähiilarisen dieetin jälkeen yritin löytää kultaisen keskitien ruokailuissa, millä paino pysyisi kurissa eikä nousisi. Aluksi kaikki meni hyvin, mutta lopulta homma salakavalasti riistäytyi käsistä. Yks'kaks vaan huomasin syöväni taas kuten ennenkin ja vaa'alle meno pelotti eikä syyttä. Mä vihaan sanoja dietti ja laihdutus. Niillä ei kukaan onnistu. En minä aikakaan. Kyllä ne ruokailutottumukset pitää muuttaa sellaisiksi, että pystyt noudattamaan niitä lopun ikääsi eikä vain jonkun pienen ajan. Itselle pitää sallia myös niitä herkkupäiviä, jos pystyy sitten niiden jälkeen palaamaan takaisin ns. ruotuun. Mä luulen, että kaiken tämän takana on se oma, aito halu muuttaa niitä ruokailutottumuksia ja sitä kautta voida paremmin.

Me ollaan juteltu miehen kanssa tästä asiasta. Olen aina saanut mieheltä parhaan mahdollisen tuen asiaan ja niin saan nytkin. Aion nimittäin pienin askelin alkaa remontoimaan omaa ruokavaliotani sellaiseksi, että tehdyt muutokset pysyvät siellä vihdoinkin koko mun loppuelämän. Liian ehdoton ruokavalio ei toimi enkä halua sitä enää itselleni. Mua miellyttää hurjasti Jonnan (toinen blogi, jota olen tutkinut) tapa syödä. Syödään terveellistä, mutta myös herkutellaan. Liikkumisesta puhuimme myös. Meiltä on kuntosalille matkaa 11 kilometriä. Käyn siellä mieluiten vähän myöhemmin illalla, kun siellä on rauhallisempaa. Silloin ei tarvitse jonottaa laitteisiin eikä mun tarvitse hävetä makkaroitani ja leveää ahteriani, kun puhisen laitteissa. Viimeisen vuoden aikana mun omatunto ei ole antanut myöden ajaa illalla erikseen enää salille, kun muutenkin on pitänyt hyvin tarkkaan miettiä riittääkö bensa kaikkiin pakollisiin ajoihin ennen seuraavaa tilipäivää. Mietin myös sitä, olenko liian itsekäs, jos meillä on bensaa mun kuntosalireissuihin, mutta ei kaikkiin lasten vapaa-ajan ajoihin, joista olen vähän niille tai ainakin miehelle naputtanut? Mies oli kuitenkin sitä mieltä, että voin ja pitääkin olla terveellä tavalla itsekäs, koska omasta tilipussistanihan ne bensarahat kuitenkin otetaan ja hänkin tietää, kuinka hyvää kuntosalitreenaaminen minulle tekee...monella tapaa.


Tälläisissä mietteissä täällä aloittelen viikonlopun viettoa. Tänään kotipäivä ja huomenna velipojan luo kesärenkaiden vaihtoon. Täksi päiväksi on luvattu ihanaa ilmaa. Iltapäivällä kaivetaan siis lenkkarit kaapin perältä ja lähdetään nauttimaan keväisestä auringosta lenkkipoluille. Mukavaa viikonloppua kaikille ♥ 

Ps. Voit nyt seurata blogiani myös facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tässä, klik.
Muista myös merkitä ruksi Arjen Helmien facebook sivujen tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa ilmoitukset-kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

14 kommenttia:

 1. Tsemppiä elämäntaparemonttiin! Se ei ole helppoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ♥ Sitä se ei todellakaan ole, mutta nyt mulla on oikeesti aito halu muuttaa elämäntapojani. Tavoittenani on myös muuttaa liikunta osaksi mun elämää.

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä- ja hienoa että saat täyden tuen mieheltäsi! Tsemppiä ❤❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos P ♥ Miehelle on ihan ehdottoman selvää, että tukee. Sanoikin eilen, ettei missään nimessä voisi vastustaa tai olla kannustamatta tälläisessä asiassa. Ihana mies ♥

   Poista
 3. Veit sanat mun suusta!!! Minkä takia syöminen terveellisesti on niin vaikeaa kun se ei kuitenkaan oo edes pahaa vaan mä ainakin rakastan salaatteja ja just sitä rahkaa tai smoothieta..??! Mutta kun sokeri on niin hyvää ja parantaa fiilistä ja maistuu herkulle ja ja ja.. Mun täytyy sanoa et juu maistuuhan se herkulle mut ei se jälkeenpäin mun fiilistä paranna, vaan päinvastoin, saa aikaan erittäin huonon omantunnon.. Kohtuuden kun muistais kaikessa, voi herkutella mutta jos muistais enimmän aikaa syödä jotain sydämelle hyvää ;) Mä niin tsemppaan sua täältä, pidän peukkuja ja yritän kamppailla aivan saman asian kanssa itsekkin!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin...se sokerinhimo on niin valtava ja siitä eroon pääseminen niin vaikeaa. Mäkin tykkään salaateista ja muista, mutta olen laiska niitä tekemään ja liian reseptien orja esim. noissa smoothieissa. Nyt täytyy vaan rohkaistua kokeilemaan. Sekin on ihmeellistä, että vaikka terveellisen ruoan voimalla jaksat paremmin ja olo on paljon energisempi, niin siltikään se ei aina riitä kannustamaan syömään kevyemmin. Kiitos sinulle, Katja, tsempeistä ♥ ja mä täältä lähetän tsemppivoimaa sinullekin!

   Poista
 4. Täällä kans yksi tuskailija! Miten sitä saisi niskasta itseään kiinni ja kohti parempaa terveyttä. Olen paljonkin viime aikoina näitä asioita miettinyt ja tähän asti ainoa tapa, jolla olen ainakin joskus onnistunut, on karppaaminen. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, Kati ♥ Lujaa tahtoa ja paljon työtä ja pitkäjänteisyyttähän tämä vaatii, mutta pienin askelin aion nyt edetä enkä hampaat irvessä ja veren maku suussa.

   Poista
 5. Samaa on täälläkin pohdiskeltu useampana päivänä ja viikkoina. Viimeksi tänään, kun oli juhliin lähtö, eikä mitään päällepantavaa ollu, tai mikään ei näyttäny hyvältä päällä!
  Tiedän kyllä, miten paino tippuisi, mutta olen niin hirveän heikko herkkujen suhteen ja liikkumaan en ole vieläkään itseäni saanu:(
  Vaikeaa tämä on ja jos viikko menee hyvin syömisien ja liikunnan suhteen, palkitsen itseni viikonloppuna herkuilla ja kaikki viikon työt menee hukkaan.... aina sama juttu!!!!
  Olispa joku ihme konsti tähänki;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari kommentistasi! Tuo kuullosti niin tultulta. Olisi voinut olla minun kirjoittamani. Yritetään tsemppailla toinen toisiamme vaikkapa sinne lenkille. ♥♥

   Poista
 6. Moi Krisse! Löysin tämän kivan blogisi ihan äskettäin ja liityin samantien
  lukijksi.
  Samoja mietteitä itsellänikin laihdutuksen suhteen. Jotain pitäisi tehdä ja
  pian. Mutta kun se aloittaminen on niin vaikeaa...
  Tsemppiä elämäntaparemonttiin, käyn täällä välillä kurkkimassa miten
  projektisi etenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija kommentistasi ja tervetuloa blogini lukijaksi ♥ Blogissani tarjolla paljon muutakin, mitä perhe-elämä voi pitääkään sisällään. Täällä hörpin juuri smoothieta ja odotan pääkivun helpottamista, että pääsisin lenkille. Tsemppiä sinullekin omaan projektiisi ♥

   Poista
 7. Anonyymi13.4.15

  Elämäntaparemontti ei ole helppo, ainakaan täällä parit ekat kilot lähti helposti pelkällä herkkujen minimoinnilla mutta että tätä pitäisikin jatkaa pidempään jotta saisi muutosta ni kääks...ei oo helppoa!Minä olen yrittänyt liikkua syödä hyvin ja terveellisesti huolehtinut yöunista mutta kappas sitten tulee fiilis en mä jaksa mennä lenkille mun tekee mieli pizzaa ja karkkia ja hups kilot tulee takaisin :) Mutta vaikka repsahduksia tulee niin taatusti pidemmän päälle kun pitää tuota terveellistä ruokaa ja liikuntaa linjaa on pakko saada tuloksia, hitaasti mutta varmasti ❤️Tsemppiä ja hikoilu iloa sinulle ❤️

  VastaaPoista
 8. Jonna17.4.15

  Tsemppiä elämäntapamuutokseen! Taitaa olla kaikille, tai ainakin hyvin monille, tuttuja ajatuksia..
  Kerrompa pari vinkkiä, miten pienillä asioilla olen itse saanut helpotusta näihin ongelmiin. Ensimmäiseksi salaatin syönti. Olen aina ollut laiska tekemään salaatteja, koska aika on tiukilla varsinkin ruuan tekemisen kanssa (pitää saada nopeasti ruokaa pöytään nälkäisille lapsille).. Ostin joku aika sitten salaattilingon ja nykyään pilkon, pesen ja linkoan ison keräsalaatin kerralla ja laitan tiiviiseen rasiaan, säilyy monta päivää (ainakin 5) hyvänä, kun siitä on pesty maitiaisneste pois ja lingottu vesi pois. Valmiiksi pilkottua salaattia on helppo ottaa joka aterialle, samoin raejuustoa. :)
  Toinen hyvä juttu on kotijumpat. Itse koen monesti huonoa omatuntoa, jos vähäisestä koti-illan perheen yhteisestä ajasta minun harrastus vie pari tuntia (vaikka näinkään ei toki saisi eikö tarvitsisi ajatella).. Tähän ratkaisuna mulla on ollut jumppaaminen kotona, joko pienten päikkäriaikaan tai lasten leikkiessä, tai illalla lasten mentyä nukkumaan.. Esim Jillian Michaelsin jumpat Youtubessa on tosi tehokkaita! ;)

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan