Huono äiti tuli meille...

21.3.2016

 ...vai tuliko sittenkään? Onko vanhemmat epäonnistuneet, kun lapsi masentuu? Mielialan vaihtelut kuuluvat nuoruusiän kehitykseen. Nuoren mielessä tapahtuu nopeita ja hämmentäviä muutoksia: nuori saattaa olla yhdessä hetkessä hyvällä tuulella ja seuraavassa hyvin ärtyisä. Ajoittainen alakuloisuus, surumielisyys ja ärtyneisyys ovat osa normaalia murrosikäisen tunnemaailmaa. 

Syy mielialan vaihteluihin on hormonaalisissa muutoksissa ja psyykkisissä paineissa. Epävarmuuden ja turvattomuuden tunteita syntyy, kun nuori irrottautuu vanhemmista ja itsenäistyy ja keho muuttuu kovaa vauhtia. Nämä normaalit tunnereaktiot menevät kuitenkin ohi eivätkä vaikuta merkittävästi nuoren toimintakykyyn. Jos alakulon, masennuksen ja toivottomuuden tunteet pitkittyvät ja nuoren yleinen toimintakyky heikkenee, tarvitaan ammattiapua.

Masentunut ja alakuloinen mieliala, uupumus ja kyvyttömyys mielenkiinnon tai mielihyvän tuntemuksiin ovat keskeisiä nuoren masennuksen oireita. Mielialan lasku voi näyttäytyä itkuisuutena, pitkäkestoisena masentuneena mielialana ja erityisesti nuorilla aiemmasta poikkeavana jatkuvana ärtyisyytenä, kireytenä ja vihaisuutena. Kyvyttömyys tuntea mielihyvää ilmenee esimerkiksi apatiana ja kyllästyneenä olotilana. 

Nuori voi hylätä aiemmin tärkeänä pitämänsä asiat kuten harrastukset. Koulunkäynnin ja keskittymiskyvyn vaikeudet, oman hygienian, vaatetuksen ja terveydenhoidon laiminlyönti, muutokset ruokahalussa, unihäiriöt, psykomotorinen kiihtyneisyys tai hidastuminen, arvottomuuden-, toivottomuuden-, riittämättömyyden-, vajavuuden- ja syyllisyydentunteet, kuoleman toiveet ja itsetuhokäyttäytyminen ovat myös merkkejä masennuksesta.  Erityisesti tytöillä syömiseen liittyvät ongelmat voivat olla merkki masennuksesta.

Masennus luokitellaan lieväksi, keskivaikeaksi tai vaikeaksi sen mukaan, kuinka moni oireista täyttyy. Mitä useampi oire nuorella on, sen vakavammasta asiasta on kysymys. Yksittäinen oire ei vielä täytä masennuksen kriteerejä, mutta oire voi silti olla vakava ja siihen on puututtava. Nuoren masennuksesta kannattaa olla huolissaan silloin, kun nuoren käyttäytyminen muuttuu selkeästi entiseen verrattuna.
 

 Mitä sitten, kun oma lapsi masentuu?

Ota asia vakavasti. Älä vähättele. Luovu ajatuksesta "Eihän nyt meidän lapsi".
Masennus tulee lupaa kysymättä ja on siitä kurja vieras, että se ei lähde pois ennenkuin se hoidetaan pois, joten ota vastaan kaikki apu, mitä on tarjolla. Älä etsi syyllisiä, vaan keskity lapsen/nuoren paranemiseen. Masentuneelle nuorelle sosiaalinen tuki on erittäin tärkeää. Hyvät suhteet ystäviin ja vanhempiin edistävät toipumista. Muista huolehtia myös omasta jaksamisestasikin. 

*lähde MLL - Vanhempainnetti*

14 kommenttia:

 1. Kirjoitat todella tärkeästä asiasta, joka varmasti kosketta ja huolettaa monia vanhempia. On aivan totta, että jos oireet jatkuvat pitkään, nuori tarvitsee todellakin apua. Onneksi nykyään masennuksesta puhutaan enemmän eikä se ole enää niin vaiettu asia kuin joskus aikaisemmin. Kun lapsi, nuori tai aikuinen masentuu on myös koko perhettä "hoidettava", sillä se koskettaa kaikkia, tavalla taikka toisella. Kiitos kirjoituksesta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu ♥ Tämä on todella tärkeä asia ja siksi halusin tuoda sen esille. Tuo on tosi tärkeää, että koko perhe saa tukea ja apua.

   Poista
 2. Tärkeä aihe ja hyvin siitä kirjoitat.

  VastaaPoista
 3. Tärkeä aihe ja tärkeää on nuoren masentumisen huomioiminen ja hoitaminen ja samalla koko perheen hoitaminen. Hienosti kirjoitat tärkeästä asiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu ♥ Masennuksesta voi seurata todella paljon pahaa, jos siihen ei puututa ja sitä ei hoideta.Masennusta ei arvitse hävetä.

   Poista
 4. Anonyymi21.3.16

  Todella tärkeä aihe ja varmasti monille merkityksellinen. Alakulo, apatia laitetaan nuoruuden piikkiin normaalina kehitykseen kuuluvana olona , mutta joskus se pitkittyy ja vaikeuttaa nuoren arkea sekä esim. opiskelua, ystävyyssuhteita jne . Kunpa me kanssakulkijat huomaisimme sen ajoissa ja osaisimme auttaa , tunkeutumatta silti liikaa "nuoren reviirille".
  Hienoa että otit asian esille !
  Tuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuikku ♥ Nämä ovat vaikeita asioita, mutta olen oppinut omassa elämässä, että lopulta kaikki asiat kuitenkin selviävät.

   Poista
 5. Varmaan moni vanhempi syyllistää itseään tosi helposti, eikä sille vaan voi mitään...Tärkeää on tosiaan saada oikeaa apua <3 Mukavaa pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jassuntassu ♥ Itse ainakin ensin väistämättä mietin, mitä olen tehnyt väärin. Syiden etsiminen ei kuitenkaan auta, vaan paljon tärkeämpää on käyttää voimavarat nuoren tukemiseen ja hoitamiseen. Onneksi apua on aika hyvin saatavilla, jos sitä vain on valmis ottamaan vastaan.

   Poista
 6. Ajankohtainen aihe, kun nuoria talosta löytyy ja murrosiän tuomia muutoksia kehissä <3

  VastaaPoista
 7. Meilläkin kaksi lähenee murkkuikää ja tuoreessa muistissa nyt jo aikuisten kipuilut teini-iässä. Tärkeä aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin aihe on tärkeä ja jos nuori alkaa oireilla, siihen on puututtava vakavasti. Kaikkea hyvää teidän "teini-arkeenne" ♥

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan