Joulupuurolla Koiskalan Kartanon tunnelmallisessa joulukahvilassa

15.12.2018

Olemme mieheni kanssa tämän viikonlopun tyttäreni luona Lahdessa ja kuin tilauksesta juuri tänä viikonloppuna täällä on Koiskalan kartanon vanhalla meijerillä joulukahvila. Olin kuullut Koiskalan Kartanosta Mansikkatilan mailla-blogin Tainalta, joka oli vuosi sitten käynyt siellä ystävänsä kanssa juurikin ennen joulua. Taina oli ihastunut paikkaan heti ensinäkemältä, joten olin aika varma, että paikka olisi myös minun mieleeni. Koska tyttäreni luota ei tuonne ole kuin kymmenen minuutin ajomatka, päätin lähteä katsomaan, millainen paikka oikein on.Joulukahvila sijaitsi siis vanhassa meijerirakennuksessa, jota on kuulemani mukaan remontoitu pikku hiljaa yli kymmenen vuoden ajan. Remontoinnissa on pyritty kunnioittamaan vanhaa rakennusta. Ovet ja ikkunat on uusittu, samoin lattiat, mutta siitä huolimatta on pyritty säilyttämään vanhaa niin paljon kuin on ollut mahdollista. Rouheat betonilattiat olivat minun mieleeni. Leveät ikkunalaudat olivat myös ihanat ja niin kauniit. 

Astuessani ovesta sisälle tunsin nenässäni heti ihastuttavan joulun tuoksun. Meijerin keittiössä valmistettiin tuoksusta päätellen laatikoita jouluksi. Olin ajoissa paikalla, joten minulla oli hyvin aikaa kierrellä ja katsella paikkoja ennen joulupuuroa.Olen suuri joulupuuron ystävä, joten oli sanomattakin selvää, että istahtaisin kauniisti katetun pöydän ääreen nauttimaan lounaaksi höyryävää riisipuuroa rusinakeiton kanssa. Joulukahvilassa oli tarjolla myös kahvia, teetä ja glögiä pipareiden kanssa sekä herkullisen näköisiä saaristolaisleipiä, joissa oli lohta päällä. Lohileipä houkutteli kovasti, mutta otin jälkiruoaksi kuitenkin kupin maukasta glögiä ja piparin. Minusta oli ihanaa istua syömässä, kun ei ollut kiire mihinkään ja siinä syömisen lomassa sai nauttia meijerin ihanasta jouluisesta tunnelmasta.Koiskalan kartanon historia alkaa 1650-luvulta ja on ollut niistä vuosista asti saman suvun hallussa. Kartanon mailla on vuosien saatossa viljelty monia eri kasveja, joista mallasohra oli pitkään päätuotantosuuntana. Lypsykarja lähti pois 1950-luvulla ja silloin tilalle tuli sikala, joka lopetettiin 1970-luvulla. Vuodesta 2000 on tilalla ollut suomenlampaiden kasvatusta. Tänä päivänä Koiskalan Kartano on toimiva, nykyaikainen luomutila, jonka päätuotantosuunta on viljan ja palkokasvien viljely sekä suomenlampaiden kasvatus. 

Tilalla myydään myös oman tilan luomutuotteita ja rakennusten erilaisia tiloja vuokrataan mm. kokous- ja juhlatiloiksi. Nykyiseen tilanhoitoon kuuluu suurena osana myös tilan lukuisten rakennusten entisöinti ja kunnossapito. Myös kartanon piha-alueen muotopuutarhan palauttaminen alkuperäiseen asuunsa on työn alla.

Vanhalla meijerillä oli tosi kiva jouluinen tunnelma. Aito, karun kaunis joulukuusi, havunoksat maljakoissa ja elävät kynttilät kauniissa punaisessa kynttiläjalassa loivat hyvin jouluntunnelmaa. Punaisen ja valkoisen yhdistelmä kattauksissa ja koristeluissa oli toimiva. Täällä vakuutuin lopullisesti siitä, että kyllä punainen väri vaan kuuluu jouluun. 

Meijerillä on ison eteistilan lisäksi neljä erillistä huonetta. Huoneissa on käytetty sisustuksessa paljon aitoja vanhoja esineitä ja huonekaluja. Yhdessä huoneessa oli kaksi isoa ja todella kaunista vanhaa kaappia, joita oli koristeltu upeilla maalauksilla. Kaapit sopivat täydellisesti tähän tilaan.Vanhan meijerin joulukahvilassa (Koiskalantie 157, Lahti) voi vierailla vielä huomenna klo.10-16. Suosittelen ehdottomasti poikkeamaan, jos asustelet tai liikut tuolla suunnalla. Meijerin joulukahvilassa pääsee hyvin kiinni joulun tunnelmaan. 

Tunnelmallista 3.adventtia kaikille!

14 kommenttia:

 1. Miten kaunista ja eleetöntä, pysähtynyt tunnelma. On ihanaa, että kirjoitellaan juttuja kivoista käyntikohteista, sillä en ollut kuullut koskaan tästäkään. Harmi vain ettei huomenna pääse menemään sinne.
  Kiitos vinkistä ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit ♥ Ikävä, ettet pääse tänään käymään tuolla, mutta kannattaa ootta heidän fb-sivut seurantaan. Ilmoittelevat siellä aina järjestämistään tapahtumista. Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen ja tuo tunnelma siellä oli kyllä erityisen ihana. Hyvää 3. adventtia sinullekin ♥

   Poista
 2. On hyvä,että vanhoja perinteitä vaalitaan ja säilytetään myös vanhoja rakennuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Vanhoissa rakennuksissa sekä huonekaluissa ja esineissä on oma taikansa, joka ansaitsee päästä esille. Minustakin on hienoa, että ihmiset osaavat arvostaa sitä tänä päivänä.

   Poista
 3. Oi, miten tunnelmallinen paikka. Ja, joulupuuro näytti erityisen hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha meijerirakennus on entisöity tosi hyvin ja saatu luotua sinne tosi kiva tunnelma. Joulupuuro on aina hyvää ja rusinasoppa kruunaa sen.

   Poista
 4. Onpas idyllisen näköinen paikka! Harmittaa kun en ehtinyt lähteä eilen seurakseni tuonne. Riisipuuro sekä rusinakeitto ovat herkkuja ja niistä tulee mieleen aina Isoäitini. Tosin hän keitti myös sekahedelmäsoppaa, jota me lapset nimitimme sekametelisopaksi. Puuron ja keiton päälle laitettiin vielä nokare kermavaahtoa.

  Kivaa 3.adventtia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marjo ♥ OLisit varmasti tykännyt tuosta paikasta ja ehdottomasti olisi ollut kiva olla siellä kanssasi. Meillä tehtiin myös kotona sekahedelmäsoppaa ja mekin nimesimme sen sekametelisopaksi.

   Hyvää joululomaa ja mukavia jouluvalmisteluja sinulle ♥

   Poista
 5. On se vaan upea miljöö!<3 Isäntäpariskunta, Pauliina ja Kalle, ovat tehneet aivan järkyttävän paljon työtä kaikkea vanhaa kunnostaessaan ja samalla maatilaa pyörittäessään. Eikä työ lopu kesken, sillä kartanoon kuuluu yli 20 rakennusta...Tuonne meijeriin voisin vaikka muuttaa asumaan, se on minusta niin ihana rakennus!<3 Tarttui sieltä muuten tänään mukaan yksi lampaantaljakin! Nyt mulla on kaksi Koiskalan luomulampaantaljaa.:)

  Kiitos Krisse linkittämisestä, ja olen vain erittäin iloinen, että nautit vierailustasi Koiskalassa yhtä paljon kuin minä!<3 Ihanaa joulunalusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Taina ♥ Koiskalan kartano oli ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Pidän paikan tunnelmasta tosi paljon eikä varmasti jää minun viimeiseksi vierailukseni. HIenoa, että paikka ja sen rakennukset pidetään kunnossa.

   Ihanaa joulunalusviikkoa Sinullekin ♥

   Poista
 6. Ihastuttava paikka ☻ Mukavaa joulunodotusta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maiccu ♥ Tuolla on niin paljon kaikkea ihanaa ja vitriini täynnä ihania herkkuja. Mukavaa joulunodotusta sinullekin ♥

   Poista
 7. Vaikuttaa ihanalta paikalta :) Hyvää joulua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna ja sitä se myös on ♥ Hyvää JOulua Sinullekin!

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan