Meidän joulu - jouluaatto ja joulupäivä

26.12.2018

Hyvää Tapaninpäivää kaikille! Niin se on joulu jo ehtinyt tapaninpäivään. Toivottavasti teillä kaikilla on ollut hyvä joulu ja olette saaneet viettää sitä juuri niinkuin olette halunneetkin. Meillä joulu on mennyt hyvin ja olemme tavanneet kaikkia läheisiämme muutaman viime päivän aikana. Tänään onkin sitten vuorossa ihan "lazy day", kun kukaan ei tietääkseni ole tulossa käymään emmekä me ole menossa mihinkään. Jääkaapissa on vielä jouluruokia, joten niitä sitten syödään tänään ja luulenpa, että saamme vatsat niistä täyteen vielä tänäänkin.


Jouluaattona kaksi nuorimmasita tytärtäni tulivat avopuolisoidensa kanssa meille joulupuurolle puolen päivän aikaan. Siskoni oli myös lähtenyt aamulla jo anivarhain helsingistä joulun viettoon lapsuudenmaisemiimme ja tuli myös samaan aikaan käymään meillä. Miehen kanssa yhteistuumin puuroa keittelimme ja lopuksi heitimme puuron sekaan myös mantelin. 

Kuoritun mantelin piilottaminen joulupuuroon on vanha perinne, jonka uskotaan tuottavan löytäjälleen onnea seuraavalle vuodelle. Tapa juontaa juurensa aina antiikin Kreikan ajoille, jolloin illanvietoissa saatettiin piilottaa ruokaan papu. Piilotetun pavun löytäjä oli juhlan kuningas tai kuningatar, joka sai keksiä juhlijoille erilaisia tehtäviä, joista ei saanut kieltäytyä. Tapa kulkeutui ajan kuluessa lopulta mitä luultavimmin Ruotsiin, jonka kautta manteli levisi myös Suomeen. Jossain vaiheessa pavun tilalla alettiin käyttää mantelia. Erilaiset leikit jäivät myös matkasta ja mantelin merkitys muuttui onnea tuovaksi yllätykseksi. Meillä manteli osui minun lautaselleni. Toivotaan, että se tosiaankin tuo minulle onnea ensi vuoteen. Ehkäpä löydän valmistuttuani unelmatyöpaikan. 

Puuron syönnin jälkeen istuskelimme vielä hetken yhdessä ennenkuin lähdimme sitten mieheni kanssa käymään isäni haudalla. Haudalla käymisen jälkeen aloimmekin sitten miehen kanssa valmistelemaan jouluateriaa. Olimme saaneet ennen joulua hirven lihaa kahdestakin eri paikasta, joten päätimme korvata tänä jouluna karjalanpaistin mieheni tekemällä hirvikäristyksellä, joka on muuten mielestäni paljon parempaa kuin karjalanpaisti. Kinkun paistoimme perinteisesti aatonaattona. Tykkään, että kinkku saa olla sellainen mehevä ja vähän kostea ja juuri sellainen siitä tänä vuonna tulikin. Mutta tunnetustikin perinteiset jouluruoat ovat tosi täyttäviä ja tukuisia, joten niinhän siinä sitten kävi, että en jaksanut aaton jouluaterialla syödä kuin kylmän kalapöydän antimia ja tietenkin mätiä. Ne maistuivat niin hyviltä, että santsasin niitä enkä sitten jaksanut enää syödä kinkkua ja hirvikäristystä lainkaan. Maltoin siis mieleni enkä syönyt itseäni ähkyyn asti täyteen. Joululaatikoita emme lämmittäneet aattona ollenkaan, koska mieheni ei niitä syö lainkaan ja minäkin pärjäsin hyvin ilman niitä.


Joulupäivänä minun puoleni sukulaiset tulivat sitten meille syömään. Paikalla oli 12 aikuista ja kaksi lasta eli tunnelma pienessä kodissamme oli aika tiivis, mutta sopuisa. Joulupukki, joka tunnetusti on vanha mies, oli jotenkin seonnut paketeissa ja tuonut tänne meille osan lastenlastemme paketeista. Niinpä pikkuiset vieraamme pääsivät vielä avamaan viimeiset joulupaketit. Voi sitä lasten riemua, mitä saimme hymyssä suin katsella ♥

Jouluruoat maistuivat vielä joulupäivänäkin hyvin kaikille ja kaikki saivat vatsansa enemmän kuin täyteen. Jälkiruoaksi tein luumurahkaa ja kahvin kanssa herkuttelimme jouluisella hyydykekakulla ja peristeisellä maustekakulla. Joulupäivän aterialta löytyi tänä vuonna myös vähän erilaisempia ja ainakin itselleni uusia herkkuja. Esikoiseni oli tehnyt punajuuri-vuohenjuustovuokaa sekä jouluisen kvinoasalaatin paahdettujen manteleiden ja tsatzikin kera. 


Minusta oli tosi mukavaa, kun sain kaikki lapseni perheineen, sisarukseni ja äitini meille yhtäaikaa. Tuntui erityisen mukavalta, kun äitinikin jaksoi tulla meille ja olla mukana joulupäivän vietossa. Joulupäivän hämärtyessä talomme hiljeni vieraiden lähdettyä. Miehen kanssa hoidimme yhdessä kaikki tiskit pois ennenkuin köllähdimme yläkertaan katselemaan telkkaria. Täytyy kyllä tunnustaa, että unta ei paljon tarvinut odotella. Olotila oli väsynyt, mutta onnellinen. 


Miten teidän joulunne on sujunut? Kävikö teillä joulupukki? Söitkö jouluruokia ähkyyn asti vai herkuttelitko maltilla? Minä otan nyt vielä kupillisen kahvia ja ehkäpä muutaman suklaakonvehdin kyytipojaksi. Hyvää joulun jatkoa teille kaikille ♥

10 kommenttia:

  1. Kivalta kuullosti teidän joulun vietto. Ihan parasta on kyllä joulun ajan leppoisa kotoilu tunnelma ja siitä nauttiminen.
    Mukavaa tapania Krisse! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari ♥ Joulu on ollut kiva ja tämän päivän kotoilu on tuntunut myös hyvältä. Kivaa tapaninpäivän iltaa sinullekin ♥

      Poista
  2. Ihana kun teidän äitikin jaksoit tulla jouluksi teille. Aina sitä miettii, onko tämä joulu viimeinen vanhuksilla. Appivanhempien kanssa meni niin hyvin, paitsi ajomatkat oli anoppi hädissään, minne ollaan viemässä. Mutta oli ihana joulu.

    Voi itku nuo teidän esikoisen tekemät herkut kuulostaa fantastiselta, punajuurivuohenjuustovuokakin, iso nam.

    Sydämellistä tapaninpäivää teidän ihanalle perheelle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia ♥ Liikkuminen hiukan hankaloitui äidillä, kun istui pitkään paikoillaan, mutta muuten meni hyvin ja äiti itsekin sanoi, että oli niin kivaa, kun olimme kaikki yhdessä ♥

      Kaikki ruoat olivat ktllä niin hyviä ja oli tosiaan mukavaa saada vähän jotain uuttakin pöytään. Harmi vaan, kun kaikkea ei jaksa yhtäaikaa syödä ilman ähkyä.

      Kivaa tapaninpäivän iltaa sinullekin ♥

      Poista
  3. Onpa teillä ollut kiva joulu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu on tosiaan ollut onnistunut ja on ollut kiva tavata läheisiä, mutta myös ottaa vähän rennosti.

      Poista
  4. Kuulostaa kivalta joululta. Meillä oli hyvin hiljaista. Olimme perheen kesken lisävarustettuina äidilläni ja tädilläni. Mikki puuttui ja se oli kovin haikeaa. Syöty on, mutta ulkoilu on jäänyt väliin flunssan vuoksi. Kaikki ruoka siis muuttunee kiloiksi. Huoks.

    Mukavaa tapaniniltaa, Krisse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu ♥ Uskon, että ensimmäinen joulu ilman rakasta lemmikkiä, Mikkiä, on ollut haikea. Toivotaan, että suru helpottaa ajan myötä. Harmi, että flunssa on vaivannut teitä joulun aikaan. Pikaista paranemista teille ♥

      Poista
  5. Mukava joulu teillä! Nyt on paljon tullut uusia jouluruokia, kasvispainotteisia joita meilläkin kokeiltu. Tuo punajuuri-vuohenjuustovuoka kuulostaa herkulliselta!
    Ihanaa tapanin iltaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maikku ♥ Minusta oli tosi kiva, kun tytär toi vähän uusia vivahteita meidän joulupöytäämme. Suosittelen kokeilemaan tuota punajuuri-vuohenjuustovuokaa. Kivaa tapaniniltaa sinullekin ♥

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan