Sikin sokin saduissa

8.4.2018

Olen ollut viime aikoina ihan totaalisen sekaisin satujen ja lorujen ihmeellisessä maailmassa. Koulussa olemme luovan tunneilla saduttaneet, lukeneet loruja, laulaneet lastenlauluja ja leikkineet. Mies kyselee aina iltaisin, miten koulussa on mennyt ja mitä ollaan tehty?! Eräänä päivänä sitten kerroin, että tehtiin nukketeatteria. Mies tuumasi siihen, että "Te siis leikitte koulussa?!" "Joo, mä esitin Kolme karhua" , vastasin. Sain huokailuja vastaukseksi. Mutta täytyy kyllä sanoa, että olen tykännyt noista tunneista.


Lukeminen on lapsille todella tärkeää ja kehittävää. Se auttaa lapsen kielellisessä kehityksessä hurjasti ja tietenkin laajentaa myös heidän sanavarastoaan. Lukuhetket lasten kanssa ovat myös tärkeitä yhdessäolon hetkiä. Nykyisin luen lastenlasteni kanssa paljon kirjoja, mutta kyllä olen omillekin lapsilleni lukenut aikanaan. Iltasadut olivat joka päiväinen juttu. Lapset muistelevat vielä tänäkin päivänä erästä sauhetkeä, kun olin lukiessani hiukan eläytynyt sadun mukana ja leijona todella karjaisi niin, että pienimmäinen lapsistani säikähti, hups!

Silkkiturkki,
ruususuu,
pieni kissa Krumeluu,
pienen pieni kissa
istuu aatoksissa.
Miettii kissa Krumeluu:
Missä on se suuri puu,
jossa niin kuin omenoita
kasvaa hiiren penikoita.
Puuta vain kun ravistaa
sata hiirtä putoaa.

Niitä sitten popsimalla
söisi pienen sienen alla
kissa Krumeluu,
pieni ruususuu.

-Kirsi Kunnas, Tiitiäisen satupuu-


Koulussa meillä oli kotitehtävänä tehdä oma lorupussi. "Kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa, tillin tallin tömpsis?" Niinpä minäkin askartelin omat korttini ja keräsin ne ystäväni minulle vartavasten ompelemaan pussiin. Etsin netistä lasten loruja, kirjoitin ne wordille ja tulostin. Tulostamani lorut liimasin sitten noihin kortteihin. Toiselle puolelle liimasin aiheeseen liittyvän kuvan, joita olin leikannut vanhoista kirjoista ja lehdistä. Eilen testasin lorupussia lastenlapsien kanssa ja toimii. Lorupussi on mukava, helppo ja nopea ohjelmanumero esimerkiksi silloin, kun lapsilla ei ole mitäään tekemistä; ainakaan heidän omasta mielestään. Silloin lorupussi esille ja nopea sukellus lorujen maailmaan. Muutaman lorun jälkeen leikitkin taas maistuvat ihan eri lailla.

Eilen jatkoin vielä lastenlasten kanssa seikkailua satujen maailmassa. En kovinkaan usein käy lastenlasten kanssa missään, vaan vietämme yleensä yhteistä aikaa meillä mummolassa. Eilen  teimme kuitenkin poikkeuksen ja lapsenlapset tulivat ihan vartavasten tätä menoa varten iltapäiväksi meille, Kouvolan Taitoluistelu ry järjesti nimittäin Kouvolan jäähallissa jääshown, jossa oltiin ihan sikin sokin saduissa. Eri ikäiset lapset ja nuoret luistelun harrastajat esittivät hienon jääshown, jossa oli katkelmia useista kaikille tutuista Disneyn saduista. Jäällä nähtiin niin Frozen, Tuhkimo, Lumikki, Dumbo kuin Pinocciokin sekä monta muuta satuhahmoa. Jääshowssa esiintyi todella taitavia luistelijoita, mutta kyllä kaikista hellyyttävimpiä olivat nuo pienen pienet luistelijat ♥ Voi suloisuus, miten söpöjä he olivat ♥ Välillä joku muksahti nurin, mutta se ei haitannut. Ylös vain ja esitys jatkui. Ihan pienimmät tarvitsivat vielä taluttajan ♥ Lapset tykkäsivät esityksestä ja tyttö ihasteli tyttömäiseen tapaansa luisteijoiden kauniita pukuja. Jääshow oli mukava irtiotto aikuisopiskelijan arjesta ja lastenlasten varjolla sitä pääsee helposti itsekin mukaan tälläisiin kivoihin juttuihin.

Onko sadut sinulle tuttuja? Luetteko tai oletteko lukeneet lapsille kirjoja? Entä onko lorupussi sinulle tuttu juttu?

8 kommenttia:

 1. Sadut on kyllä niin kivoja, aina! Meillä on satuja luettu paljon, silloin kun murmelit oli pieniä..lasten oma kirjakerho on sellainen kerho johon kuuluttiin vuosia ja melkoinen määrä niitä kuukausikirjoja kerkesikin kertymään:) Voi miten hauska lorupussi ja aivan ihana jääshow, kyllä on ollut pienille upea kokemus! Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivikki! Toivon, että lapset saivat taas yhden muiston lisää. Lukeminen kannattaa aina. Ihanaa, kun aikuiset lukevat lapsilleen .

   Poista
 2. Meillä oli aikanaan lapsilla tuollanen lorupussi, mun äiti teki sen kun taisi olla päiväkodissa töissä silloin. Näytti siis hyvin tutulta! =) Mulla on ihan sellanen mielikuva, että olen myös itse tehnyt vastaavan... joko kotiin tai sitten jollekin lahjaksi. Mä niiiiiin tykkäisin kaikkea tuollasta väkertää edelleenkin! Omaan kouluuni oon tehnyt tulevia projekteja varten laminoitavia kuvia, mutta tätä omaa alaani koskien, eli erilaisia luontokuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt vaan tekemään omaa lorupussia! Sitä on sitten kiva käyttää, kun lapsenlapset tulevat mummolaan.

   Poista
 3. Ihan mahtavaa!! Meillä on lapsille luettu aina ja nykyään lukevat itse kokoajan jotain. Leikkiminen on terapiaa ja ruokkii luovuutta, ehkä mieheiskin kaipaisi pientä tarinahetkeä ;D Aikuisten luovuus on niin kadoksissa joten joka työpaikalla pitäisi olla oma lorupussinsa ;)

  Mielikuviksellista uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Lukeminen jää tavaksi lapsille, joille luetaan pienestä pitäen. Lukeminen on hyvä harrastus. Loistava idea; lorupussi jokaiselle työpaikalle.

   Poista
 4. Sadutus on aivan ihanaa. Minäkin tykkäsin luovan tunneista ihan mielettömästi! Ja luovien juttujen tekeminen ja ohjaaminen oli ainakin meidän luokalla monelle tosi hankalaa. Harjoittelemalla sekin kehittyi ja pelot epäonnistumisesta väistyivät 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja kiinnostuksen kohteet, mutta harjoittelu kehittää jokaisen taitoja.

   Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan