Avoimet puutarhat

7.8.2016

Tänään vietettiin valtakunnallista Avoimet puutarhat-teemapäivää. Kuten olen aiemminkin tuonut hyvin suoraan julki, en ole mikään erityinen puutarhaihminen, mutta tälläkin saralla olen ikuinen esteetikko. Niinpä myös puutarhoissa ja pihoissa kaikki kaunis miellyttää silmääni. Tänä kesänä kiinnostukseni pihaa, puutarhaa ja sen laittamista kohtaan on kuitenkin alkanut himpun verran kiinnostaa minua ja siinä varmasti myös syy, miksi olin tänään liikkeellä. Seurakseni kierrokselle sain blogiystäväni, Marikan. Ainahan se on kahdestaan mukavampi olla tien päällä kuin yksin. Olin tutustunut avoimiin puutarhoihin jo ennakkoon tuolla tapahtuman nettisivuilla ja kirjannut ylös muutaman mielenkiintoisen oloisen paikan tästä lähistöltä. Yksi päivä (kuusi tuntia) kun ei kuitenkaan riitä kaikkien puutarhojen läpikäymiseen varsinkaan täällä Kouvolassa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja siirtyminen paikasta toiseen on tehtävä autolla.Heti ensimmäinen puutarha, mihin menimme, oli erittäin pysähdyttävä. Sen vehreys, rehevyys ja monipuolisuus veti suoraan sanottuna hiljaiseksi. Ei voinut kuin ihailla sitä kaikkea, mitä täältä paljastui. Tässä puutarhassa oli kaikki, mitä vaan voi puutarhassa olla. Puutarhassa oli todella laajat perennakasvustot, tuijia sekä kymmeniä erilaisia muita havuja ja pensaita.
Erityisesti ihastuin täällä tähän upeaan villiviinin, piippu- ja laikkuköynnöksen sekä erilaisten kärhöjen peittämään oleskelupergolaan. Ihan mahtava paikka viettää aikaa sekä tehdä ja syödä ruokaa. Pergolan takana avautui jälleen aivan erilainen maisema. Sieltä nimittäin löytyi tämä ihana lampi suihkulähteineen ja sen rannalla oleva kaksikerroksinen aitta. Luin tuolta nettisivuilta, että isäntäpariskunta nukkuu kesäisin tuossa mökissä eli mökkimatka ei ainakaan ole liian pitkä. Pihan perältä löytyi vielä melko kattava hyötypuutarha, joka näytti kyllä tuottavan todella hyvin satoa.


Tämä puutarha ei ole syntynyt ihan vuodessa eikä kahdessa ja se on varmasti vaatinut täyttä omistautumista puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen. Nostan kyllä hattua näille ihmisille, jotka ovat vuosien kuluessa suunnitelleet ja toteuttaneet metsäisen tontin mieleisekseen puutarhaksi.


Toinen kohteemme sijaitsi vain muutaman kilometrin päässä ensimmäisestä, joten pääsimmekin heti melko nopealla sykkeellä kiinni tähän tapahtumaan. Oli ihan pakko ottaa kuva noista kottikärryistä, joihin oli tehty kivasti opaste oikeaan pihaan.


  
Tämäkin piha oli erittäin hyvin hoidettu ja siisti omakotitalon piha. Minun makuuni ehkä liiankin siisti ja sliipattu. Talon takapuolelta löytyi hyötypuutarha, jossa oli omena- ja luumupuita sekä marjapensaita. Lisäksi takapihalla oli erillinen piharakennus, jossa oli uima-allas. Melkeinpä olisin voinut pulahtaa sinne, hih..


Tässä puutarhassa oli keksitty käyttää käpyjä monella eri tavalla. Kävyillä täytetty lyhty oli hauska. Käpyjä voi käyttää myös kuorikatteen tapaan suojana perennojen juurella. Kolmas valitsemamme puutarha oli maalaistalon kaunis ja niin kotoisa pihapiiri Sippolassa. Säätiedotus oli uhlaillut sateella ja juuri perille päästyämme se sitten alkoikin. Niinpä suunnistimmekin sitten ensin kahville päärakennuksen terassilla olevaan popup-kahvilaan. Kylläpä maistuikin kahvi hyvälle ja miten ihanaa sitä oli juoda tunnelmallisella terassilla kynttilöiden palaessa ja ystävien kanssa rupatellessa ♥

Kahvit juotuamme lähdimme sadetta uhmaten kiertämään tätä idyllistä pihapiiriä talon emännän, Lauran, opastuksella. Heti talon päätyseinustalta löytyi soma laatikkopuutarha. Mun sydän alkaa kyllä sulaa entistä enemmän näihin lavoihin. Miten ihanaa tuolta onkaan käydä popsimassa pieniä kirsikkatomaatteja ja mansikoita?

Tämä pihapiiri oli täynnä toinen toistaan ihanampia yksityiskohtia. Omenapuun alla oleva vanha puupenkki ja aitan seinällä roikkuva emalikannu ovat Lauran kertoman mukaan löytyneet omista piharakennuksista. Tälläinen vanha maatila on kyllä oikea aarreaitta ♥ Aitan alakuistilla oli Lauran pari vuotta sitten maalaama pihasuunnitelma. Emännän haaveissa on saada vielä joskus kasvihuone aitan päätyyn.Pihan perältä löytyi vielä paljon lisää kasvulavoja. Ylemmän kuvan lavoissa talon isäntä kasvattaa avomaankurkkuja, jotka sitten säilötään syksyllä talven varalle. Kuinka kätevää! Kyllä munkin pitää hommata ensi kesäksi muutama ihan oikea lavakaulus! 


Maalla ja maalaistalon pihapiirissä kun oltiin löytyi pihalta tietenkin myös vanha navettarakennus. Laura oli tehnyt siellä olevaan entiseen maitohuoneeseen? oman pienen puutarhavajan. Miten ihana paikka säilyttää kaikki ruukut ja puutarhavälineet sekä ruukuttaa kasveja. Huoh...mä niin tykkäsin ♥


Jokainen puutarha, missä kävimme, oli erilainen ja omalla tavallaan kaunis. Kiitos Marika seurasta ja kyydistä! Olen tosi iloinen, että lähdettiin ♥

Ps. Nyt on ihan pakko lähteä omalle pihalle kiertelemään ja katselemaan osaisko meikäläinen tehdä siellä mitään. Ainakin osaan suunnitella ja haaveilla :))

4 kommenttia:

 1. Voi miten upeita puutarhoja <3
  Ihanaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Oi, onpa kiva Avoimet puutarhat. Meillä on kesäisin Avoimet pihat -Vanhassa Raumassa.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Voih! Nyt iski masennus...meillä pihapiiri kasvaa rikkaruohoa!
  Ihanat ja niin vehreät kuvat kauniista puutarhoista!
  Mukavaa alkavaa viikkoa ja hieno uusi blogin ulkoasu!

  VastaaPoista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan