Oletko tullut ajatelleeksi...

3.6.2015

...millaista elämä olisi ilman sähköä. Noh, moni on törmännyt varmasti asiaan mökillä, mutta millaista elämä olisi kotona ilman sähköä? Miten se vaikuttaisi jokapäiväiseen arkeemme? Me nykyajan ihmiset pidämme varmasti monia asioita ihan itsestäänselvyytenä. Yksi itsestäänselvyys kodeissa on varmaankin juuri sähkö. Itse en ainakaan juuri ole tullut koskaan ajatelleeksi, miten se vaikuttaa elämään, ennekuin sitten kun sitä sähköä ei enää olekaan. Sen jälkeen elämä ja arki ei enää olekaan ihan niin yksinkertaista kuin luulisi. Yllättävän moneen asiaan tarvitaan sähköä. Tässä meidän päivämme ilman sähköjä.
 
Minun aamuni alkaa aina sillä, että keitän kahvia. Ilman sähköä sitä ei keitetä, ellei mene pihan perälle keittämään nokipannukahveja maakuopalle tikun nenään. Noh, itselläni ei siihen ainakaan ole aamuisin aikaa eikä energiaa! Siispä olen ilman kahvia, koska en saa missään edes lämmitettyä vettä, että tekisin käsipelillä suodattimen läpi kahvia. Meillä, kun ei ole puuhellaa eikä kaasugrillissäkään ole sitä keittolevyä. Aamupalankin unohdan suosiolla, koska en jaksa aamu-unisena hakea voileipätarpeita pihanperältä kellarista ja hetken päästä kiikuttaa niitä sinne takaisin. Samalla voin unohtaa myös eväiden teon. Töihin valmistautumisessa törmää toiseenkin ongelmaan. Hiusten föönaaminen ja muotoileminen ei onnistu, joten pitää lähteä työpaikalle hiukan aikaisemmin, että ehtii laittaa hiukset pukkarissa ennen töiden alkua. Tämän päivän työvaatteet ovat itsesiliävistä kankaista eli t-paita ja farkut. Paitapuseroiden ja mekkojen silittely ei tänä aamuna onnistu.

 
Tänään olisi pitänyt aamulla maksaa yksi lasku, mutta sähkön puutteen vuoksi sekään ei onnistunut kotona, joten hoidan maksun työpaikalla, että saan myös tulostettua kuitin, koska tulostinkaan ei toimi ilman sähköä. Työpaikalla laitan kännykkäni myös heti lataukseen, koska se ei ole kotona onnistunut ilman sähköä. Kovin tekniseltä tuntuu elämä yht'äkkiä.
 
Miehen remppa/askarteluhommat pihalla tyssäävät myös sähkön puutteeseen. Orapihlaja-aita pitäisi leikata loppuun, mutta turha vetää pensasleikkurille roikkaa, kun ei sinne tule virtaa. Monet työkalut vaativat sähköä viimeistään niiden akkujen latauksen yhteydessä. Niinpä mies siirtyy sisälle lukemaan kirjaa nyt, kun vielä on valoisaa ja näkee. Illalla on kuitenkin aika hämärää (pilvinen ilma) eikä kynttiläkään valaise hirveästi. Onneksi on kesä ja ruoan voi lämmittää grillissä. Nälkä ei siis kuitenkaan pääse yllättämään, kun vain on viitseliäs. Mitä, jos leipoisin tänään jotakin uusista raparpereistä? Eiköhän ne meilläkin ala olemaan jo niin isoja, että niistä saa jotakin tehtyä. Ai niin, mutta ilman sähköä ei sekään homma onnistu, ei ainakaan leipomusten paistaminen!

 
Tänään ei ole saunapäivä, koska meillä on sähkökiuas. Suihkussa voi käydä niin kauan, kun lämminvesivaraajassa riittää lämmintä vettä. Ei siis mitään pitkiä suihkutteluja! Kohta alkaisi lempparisarjani telkusta, mutta tänään en voi katsoa sitä, koska ei ole sähköä. Mitähän sitten tekisin? Blogeja olisi kiva selailla ja lukea toisten uusia päivityksiä. Läppäristä on akku loppu, joten unohdan sen. Puhelimella voin pikaisesti kurkata yhden tai kaksi blogia, facebookin ja pinterestin unohdan tänään kokonaan, koska puhelimen akkua pitää säästää, että herätys toimii varmasti aamulla. Ehkä selailen lehtiä. Alkaa väsyttää. Nukkumiseen ei tarvita sähköjä. Ennenkuin nukahdan mietin/toivon, että pakastin on niin jäässä, että sulaa mahdollisimman hitaasti.

20 kommenttia:

  1. Kääk, tuo on niin totta! Me olemme kaukolämmössä, joten lämpöä ja lämmintä vettä piisaa, mutta kaikki muu olisi todella takkuista. Pyykkiguolto olisi kaikkein kauheinta. Nyrkkipyykillehän sitä joutuisi. Yöks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaankin, pyykit! Ne unohdin kokonaan mainita. Ne jäi märkinä koneeseen :(

      Poista
  2. Niinpä, olis kyllä aika kauheaa, ei tuota tule ajatelleeksikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monesti havahtuu huomaamaan vasta sitten, kun jotain menettää , kuinka hyvin asiat lopulta on.

      Poista
  3. Kyllä niin moneen asiaan ja varsinkin nykypäivänä vaikuttaa, miten osaa olla ilman, kännykkää, läppäriä sun muuta..
    Ihanaa on silti vain olla kokoperhe koolla ja jutella ja pitää yhtä <3
    Näin meillä tehtiin kun rajuilma vei sähköt, oli hiukan lapsilla jännitystä ilmassa, mut nukuttiin sit perhapedissä koko porukka, oli tuttua ja turvallista..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhepeti kuullosti hauskalta ja loi varmasti lapsille sitä turvallisuuden tunnetta.

      Poista
  4. Ihan totta! Me asutaan sellaisessa paikassa että jotenkin melko usein (ainakin useammin kuin edellisessä kodissa) sähköt katkeaa lyhyiksi ajoiksi. Tunnin, pari on sähkötöntä ja sitten taas palaa. Tuon ajan pärjäilee kyllä tietenkin yleensä ongelmitta (joskus sähköt menneet esim kesken ruuanlaiton ja eihän se mukavaa ollut nälkäisille lapsille varsinkaan :) mutta siinäkin ajassa ehtii hyvin huomaamaan kuinka moneen asiaan kodissa sähköt vaikuttavat. Taas on melkeinpä myrskytuuli- toivotaan että sähköt säilyvät mahdollisimman monella ja katkokset jäisivät lyhyiksi! Mukavaa loppuviikkoa kaikesta huolimatta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos P ♥ Loma lähenee ja mieli piristyy sen myötä :) Mukavaa loppua viikkoa Sinullekin ♥

      Poista
  5. Niin totta ! meillä puuhella auttaisi kahvin tuskaan, mutta mikään muu ei sitten kyllä toimisikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tätä ei vaan tule ajatelleeksi. Kaikki toimii normaalisti kuin huomaamatta. Me kun ostettiin vuosi sitten uusi kaasugrilli ajateltiin, ettei tarvita siihen sitä keittolevyä. Nyt sille olisi ollut käyttöä ;)

      Poista
  6. Täällä kanssa lähdettiin aamulla ilman aamupalaa ja tukanlaittoa töihin. Kännykän taskulampun avulla etsin pimeästä vaatekomerosta vaatteita. Aika outoa hommaa kyllä...
    Onneksi sulla on työpaikka, jossa pystyt hoitamaan/pääset nettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vähän outoa. Siksi työpaikalle meno tukka pystyssä tuntui vähän oudolta. Kokoajan toivoi, ettei kukaan näe.

      Poista
  7. No joo, eipä tule tuota mietittyä ennen kun osuu kohdalle. Tapanimyrsky joskus aikoinaan vei tyttäreltä sähköt moneksi päiväksi. Pakkasta oli paljon. Onneksi oli puilla lämmitettävä sauna jossa pystyi " asumaan " 5 henkinen perhe. ;)
    Täällä on tällähetkellä niin mustaa ja tuulista että taitaa kohta taivas revetä. Toivottavasti ei kuitenkaan sähköt katkea...
    Mukavaa keskiviikkoa sinne sähköttömään eloon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos...kyllä tuo sähköttömyys on tosi kova paikka kovilla pakkasilla. Toivon kyllätotisesti, ettei kenenkään tarvisi sitä kokea ainakaan kovin pitkään.

      Poista
  8. Anonyymi3.6.15

    Aikamoinen katastrofi ellei jopa maailmanloppu olisi täällä kyseessä jos ei sähköjä olisi....ainakin näille teineille :) Välillä kun on ollut katkoja sähkönjakelussa niin on herännyt että mihin kaikkeen sitä sähköä tosiaan nykypäivänä tarvitseekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävänkin moneen asiaan sitä tarvii. Nykyajan lapset ovat tottuneet, että sähköt ovat aina ja kaikki toimii. Voisi tosiaan olla monelle nuorelle aika ihmeellinen tilanne pidemmän päälle.

      Poista
  9. HIh, hauska postaus, vaikka joo siis olishan se aikamoista olla pitkään ilman sähköä. Niinhän tässä joku aika sitten (kamalaa, en ees muista milloin se nyt oli) aika iso osa suomalaisia oli kun oli näitä myrskyn aiheuttamia pitempiä sähkökatkoja. Meiltä menee todella harvoin sähköt jostain syystä, pisin aika minkä muistan on ollut joku reilu tunti ehkä? Muuten lähinnä räpsyy, niinkuin tänäänkin kun on ollut niin hirveän tuulista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on onneksemme se normaali tilanne monessakin kodissa nykyaikana.

      Poista
  10. Sähkötön elämä nykytaloissa on kyllä hankalaa! Mutta mökillä sitä pärjää oikein mainiosti ilmankin (me otettiin viime kesänä vasta sinne sähköt) vaikka toki se sielläkin helpottaa elämää, kun sai vaihtaa (pelottavan!)kaasujääkaapin sähköiseen ja pystyy lataamaan puhelimet ja muut vempaimet :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ja eikös mökeille saa joillain agregaateillakin tuotettua sähköä, jos ihan "oikeita" sähköjä ei ole?! Kllä varmasti on ainakin pienten lasten kanssa helpompaa mökillä, kun on sähköt ja kaikki toimii.

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan