Puutarhamietteitä

24.5.2015

Mies on siistinyt tänä keväänä oikein urakalla meidän pihapiiriä. Itsehän, kuten olen aiemmin kertonutkin (TÄÄLLÄ), en ole mikään puutarhaihminen. Tykkään kukista ja kaikesta kauniista, mutta en jaksa enkä osaa hoitaa puutarhaa. Meillä, kuten kaikki meillä käyneet tietävätkin, on todella suuri piha. Onneksi siitä suuri osa on nurmikkoa ja sen ansiosta ihan siistiä aluetta. Meiltä löytyy kuitenkin myös sitä ei niin siistiä pihaa. Se on nimenomaan ollut nyt se alue, minkä kimpussa mies on ahertanut lukemattomia tunteja tämän kevään aikana. Lopullisen purkutuomion on saanut romahtanut, vanha autotalli. Sieltä ja sen ympäristöstä on ajettu kaatopaikalle monia peräkärryllisiä tavaraa (*lue:rojua). Aiemmin tuon ison autotallirakennuksen taakse oli hyvä viedä ns. piiloon kaikenlaista, mutta nyt nekin arteet on sijoitettava uudelleen pois ihmisten silmistä.


Tuosta edesmenneen autotallirakennuksen takana olevasta alueesta olisi tarkoitus tehdä jonkinlainen hyötypuutarha. Tänä aamuna hipsuttelin sinne yöpaita päällä ja reinot jalassa katsomaan oikeastaan ensimmäisen kerran tänä keväänä, miltä siellä näyttää. Kaiken rojun keskellä siellä kasvaa pari raparperipuskaa. Ihan eivät ole parhaimmassa iskussa nuo meidän puskat. Kaipaavat selvästikin vähän lannoitetta juurilleen. Pitänee ottaa kottikärryt ja suunnata naapurin hevostallille paskan hakuun. Tai siis enhän mä mene, vaan kyllä sekin jää miehen hommaksi.


Kuvassa näkyy tonttimme perimmäinen kulma komposteineen ja maakuoppineen. Tuohon ruohottomalle alueelle pitäisi siirtää noin 6-7 viinimarjapensasta. Pensaat ovat vanhoja eikä niiden siirto taida onnistua ihan käsipelillä. Voikohan niitä pensaita edes näin toukokuussa siirtää? 


Niissä, kun on jo noita kukkia vai mitä nuo nyt ovat nimeltään? Iiks, en mä tiedä! No kuitenkin...pensaat olisi tarkoitus siirtää tuonne, koska ovat nyt ihan liian lähekkäin toisiaan. Pensaissa on sekä punaista että mustaa viinimarjaa, joten menuainekset olisi omasta takaa, jos sadon vaan pääsisi poimimaan vaivattomasti syksyllä. Nyt nimittäin poimiminen on tosi hankalaa, kun pensaat ovat liian lähellä toisiaan.


Sitten on nämä. Ruohosipuli ja valkosipuliruohosipuli. Näistä se idea sitten oikeastaan lähti. Mies pelasti nämä tuolta ryteiköstä ja laittoi vaan noihin kippoihin turvaan. Eräänä päivänä, kun pojalla ei ollut mitään tekemistä, mies purkasi pojan kanssa vanhan puumajan. Puumaja on tehty kuormalavan laudoista, joten mies sitten kyseli haluaisinko niistä harmaantuneista laudoista jotakin. En oikein äkkiseltään osannut sanoa mitään, joten hän sitten itse ehdotti kasvilavan tekoa. Siihen saisi nuo ruohosipulit turvaan ja vähän muitakin yrttejä...basilikaa, persiljaa...?? Meillä mies käyttää tosi paljon yrttejä ruoanlaitossa, joten ihan hyvä idea sinänsä. Olen kyllä ihastellut noita kasvilavoja monissa blogeissa ja miettinyt, että se voisi olla sellainen viljelymuoto, joka sopisi minulle tai meille. Mutta onko minusta kuitenkaan viljelijäksi ja kasvimaan hoitajaksi? Minulta kun tuppaa unohtumaan noiden kesäkukkienkin kastelu.

21 kommenttia:

  1. Mulla on myös mietinnässä noi lavat. Oon vähän kyttäilly yhestä paikasta niitä lavakauluksia, jos saan niitä niin sit jotain toteutan. Nyt on vaan niin onneton toi rahatilanne, että ei kyllä pysty mihinkään multiin sijoittamaan penniäkään... että senkin vuoksi oon antanut olla ajatuksen ihan rauhassa vielä. Onneks on ollu niin viileetäkin, että ei varsinaisesti myöhässä ole sitten myöhemminkään.

    JOS laitan jotain, niin mitä... en oikein tiiä sitäkään. Porkkanaa olen nähny, että on myös kasvatettu tosi onnistuneesti noissa, joten ehkä sitä? Mä en osaa käyttää mitään yrttejä ruoanlaitossa... Aika ajoin ihan oikeesti mietin, että mitä mä sitten kasvattaisin, jos jotain kasvattaisin??? Lehtikaalia, se on kyllä yksi, kun sitä voi sitten pakastaa talven varalle. Tomaattia myös, mutta se ehkä tarttis kasvarin? Mansikoita vois olla myös... kesäkurpitsaa kenties. Perunaa pikkasen... Aika vaikee miettiä kyllä!! Mitään erikoisuuksia en ees haaveile...

    Mä saisin mun kaverilta ne traktorin renkaatkin kun vaan hakisin. Niihin ajattelin sit laittaa kukkia. Ehkä. Mä oon kyllä niin huono puutarhuri... ei oo kokemusta mistään, eikä oikein suuremmin halujakaan puutarhan kanssa puuhastella... suurin osa meidänkin tontista (jota on puoli hehtaaria...) on nurmella. Eikä meillä ole edes terassia... ei mitään paikkaa missä istuskella ulkona. Tai on toi keinu, jossa istutaan vastakkain, mutta kesällä istun siinä ehkä kaksi kertaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multaahan meidänkin pitäisi sitten hankkia. Miehellä on onneksi paljon noita puolituttuja, joilta voisi saada edullisesti. Paljon ei meilläkään ole rahaa tähän hommaan sijoittaa. Mielellään ei yhtään. Onneksi mies on taitava käsistään ja osaa/haluaa tehdä noista vanhoista laudoista ne lavakaulukset. Meilläkään ei ole terassia missä istuskella kuin tuossa sisääntulon luona. Siinä me sitten saunan jälkeen vilvoitellaan. Onneksi on nyt tuo kesähuone, mutta sekin on ihan vaiheessa tai lähinnä sen sisustelu. Äsken sitä katselin ja näytti jotenkin ihan sekametelisopalta...

      Poista
  2. Aloita viljelylaatikoilla - niin minäkin tein - tänään laitoimme sinne mansikat -turhan aikaista -mutta suojataan ne yöksi..! Jotenkin näin saa kaiken pysymään kurissa paremmin - kun ovat niissä lavoissa :D Mansikkatouhu on minulle ihan uutta ja nyt olen vain utelias näkemään, että miten käy. Lehtikaali yms kaikki vihreä on meidän herkkua -tosin nyt olemme aloittaneet jo voikukan syönnin - ei tarvi istuttaa ei :)) ja nokkosta - sitäkään ei tarvi vartavasten laittaa ;) iloa puuhiisi - odotetaan vielä, että tulis lämminkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me varmaan ainakin yksi kasvilava tehdään tänä vuonna, että saadaan nuo ruohosipulit siihen ja sitten jotakin yrttejä tosiaan. Meilläkin kyllä on ihan omastatakaa tuota voikukkaa ja nokkosta. Aamulla juuri katselin nuoria nokkosenoksia ja mietin, että mitenhän noista saisi tehtyä jotakin syötävää?

      Poista
    2. löydät netistä vaikka mitä ihania ohjeita :)

      Poista
  3. Mä en ollut myöskään yhtään "puutarhaihminen" kun tämä talo ostettiin 7 vuotta sitten. Nyt viimeisen noin 4 vuoden aikana kiinnostus puutarhajuttuihin on vuosi vuodelta kasvanut- ja jos mä olen viime vuosina ihan onnistuneesti kasvattanut porkkanaa, perunaa, avomaankurkkuja, kesäkurpitsaa, kirsikkatomaatteja ja yrttejä niin varmasti onnistuu kaikilta. Jos vaan kiinnostusta riittää :) Kastelu on kuitenkin tärkeää kasvattaa mitä vaan :) Meillä on myös aika iso piha ja takapihalla on mansikka- , peruna- ja kasvimaa mutta etupihalla kasvatan lisäksi kurkkua, tomaattia ja yrttejä isoissa ruukuissa. Tuo kasvilava/ruukkupuutarha on kätevä tapa myös siksi että rikkaruohojen kitkemistä ei juurikaan ole :) Mukavia puutarhasuunnitteluhetkiä ja (toivottavasti) suotuisia kasvatuskelejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinustahan on kehkeytynyt oikea viljelijä! Jos tuo kasvilava nyt tulee, täytyy oikein tsempata tuon kastelun kanssa. Kannattaisi varmaan laittaa tynnyreitä ympäri pihaa rakennusten nurkille, että saisi sadevedet talteen kastelua varten. Mä en pidä kitkemisestä, joten sen puoleenkin lavaviljely kuullostaa hyvältä vaihtoehdolta. Aika kylmä tuolla ulkona tosiaan on, kun siellä äsken käveleskelin. Vähän lisää lämpöä niin ehkä minäkin sitten alkaisin viihtyä tuolla pihalla, mutta ei liikaa. Helteitä en kaipaa.

      Poista
  4. Mä aion perustaa parvekkeelle pienen yrttiviljelmän. Kuulin työkaverilta, että korianteri pitää ampiaiset loitolla. Niin löytyi minustakin pieni viherpeukalo, kun löytyi tarpeeksi hyvä syy. :D :D :D
    Ymmärrän kyllä hyvin tuon tuskan, kun ei vaan ole millään muotoa puutarhaihminen. Oon onnellinen, ettei mulla ole edes pientä pihaplänttiä. Se saattaisi olla aika hurjassa kunnossa. :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs me yrttiviljelijät, ha haa... Ilman tuota toista puoliskoa meidän piha olisi varmaankin viidakko. Enhän mä edes osaa ajaa tota ruohonleikkuria.

      Poista
  5. Hieno idea! Mä oon muuten tehnyt nokkosista viime kesänä lettuja ja sämpylöitä, tulee tosi tosi hyviä! :) Muistaa vaan "ryöpätä" tai kuivattaa ne ensin :)

    Meillä kasvaa mökillä tuvan ikkunan alla minttua ja oreganoa (mäkimeirami) Ne on sellaisia mitkä tulee käytettyä. Minttua laitan leivonnaisiin, tsatsikiin ja tuleepa siitä aika kivat mojitotkin ;) Oreganoa taas tomaattikastikkeen sekaan, pizzaan jne. Persilja ja ruohosipuli on tosiaan myös kivat!
    Kesäkurpitsa on myös hei tosi kiva, ja ainakin meillä viime kesänä viihtyi ihan villiksi asti viljelylaatikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis kyllä tosi kiva kokeilla tehdä noista nokkosista jotain, vaikkapa noita lettuja. Nyt taitaa olla juuri se oikea aika niiden hyötykäyttöön?

      Oreganolla vois olla meilläkin tosi paljon käyttöä, kun tehdään just pizzaa ja mies tekee usein tomaattipohjaisia kastikkeita. Kesäkurpitsalle vois olla myös käyttöä, koska ollaan grillattu sitä ihan siivuina ja käytetty muutenkin jopa lämpimissä voileivissä. Mä nään kellarin takana silmissäni siinä kummulla sellaisen villinä kasvan kurpitsapenkin. Tarvis vaan raivata ensin siitä kummulta roinat pois...ja kysyä mieheltä voiko siihen istutaa kurpitsantaimia. Tää on kyllä tosi mielenkiintoista, mitä tästä mun viljelyurasta vielä kehkeytyykään, ha haa...

      Poista
  6. Mulla niin sama meininki, intoa olisi, mutta kuka toteuttaa, tai jos saan itse toteutettua, kuka ne hoitaa?? Minä AINA unohdan kastella, vaikka kuinka päätän ja jotenkin en vaan millään saa mitään kukkia pidettyä hengissä. Joka kevät into iskee, mutta meinaa laantua ja heti, kun ei ole aiemminkaan onnistunut. Täytyy kai lähteä ostoksille sellaiseen puutarhamyymälään, josta saa oikeasti palvelua, että mikä voisi olla se todella helppo ja todella varma, mikä menestyisi.. saas nähdä. Mun vapaat ja into sijoittuu sunnuntaihin, ja äsken oli jo että nyt lähden kukkia hakemaan, niin äh, kiinnihän kaikki paikat jo ovat. Hiljaa hyvä tulee, vai mitä?
    Onneksi sulla on mies siellä touhuamassa sun kanssa, mä tarvisin kans jonkun ahkeran, jolla ois voimaa kaivaa noi meidän ruusupuskat juurineen poies.. Ehkä vielä joskus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tuo sama alkuinto, mutta sitten sen into vaan loppuu ja katoaa. Iltaisin töiden jälkeen olen niin väsynyt, että väkisinkin meinaa unohtua ja jäädä tekemättä kaikenlaisia asioita. Onni tosiaan, että tuo mies jaksaa ja viitsii ahertaa tuolla pihalla.

      Poista
  7. Hyvältähän tuo raparperi näyttää! Näkisit meidän raaskun joka on vuosien saatossa saanut ympärilleen liikaa varjoa ja tänä vuonna ei oikein meinaa nousta edes enää.. :/

    Kannattaa kokeilla, ei se ota jos ei annakaan. ;) (ja mitä näitä nyt on) Itse juurikin odottelen milloin miehellä mahtaisi olla aikaa rakentaa lavat meidän puutarhaan että pääsis kylvämään. Avomaa ei sovi meille koska rikat joka vuosi pääsee liikaa valtaamaan alaa, se on nyt nähty ja todettu vuosien aikana. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kyllä tuo takimmainen puska on aika raasku! Huonolla hoidolla ovat olleet, niin ei ihmekään, jos eivät kasva. Mulla kanssa nuoruusvuosina tuli kokeilua tuo avomaaviljely ja se ei tosiaankaan ole mun juttu.

      Poista
    2. Yrteillä on suht helppo aloittaa kokeilu..Varmasti onnistuu mutta vettä pitää muistaa antaa :) Kaikenlainen suunnittelu on kivaa vaikkei sitten kaikki toteutuiskaan.Onhan teillä kyllä tehty jo monenlaista.Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
    3. Yrteillä me nyt varmaankin aloitetaan. Lisäksi yritetään pitää hengissä nuo raparperit ja viinimarjapuskat. Johan siinä on yhdelle kesälle ihan tarpeeksi, hih... Mukavaa alkavaa viikkoa Sinullekin, Anne ♥

      Poista
  8. Anonyymi25.5.15

    Täällä toinen puutarha"tohelo"myös joka miettinyt noita kasvilaatikoita, minä kun en saa ikinä mitään kasvamaan...Työkaverini kertoi hyvän vinkin että kaikkia mausteyrttejä vain pellille ja kuivattaa esim leivinuunissa ja sitten vain murentaa yrtit kulhoon lisää karkeaa merisuolaa ja saa talveksi hyvän yrttisuola sekoituksen jota hän käyttää keitoissa, leivän päällä jne :) Aurinkoista alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva ja varmasti hyvä idea tuo yrttisuolan teko, mutta ensin pitäisi kasvattaa ne yrtit! Minulla ei myöskään oikein mikään meinaa kasvaa, kun se hoito jää aina niin vähälle ja kastelut unohtuu. Mitenhän sen kastelun oppisi muistamaan?

      Poista
  9. OIkein hyvä idea!:) Vähän luulen, ettei kasveja yleensä kannata siirtää kukintavaiheessa, vaan vasta sen jälkeen...eli sitten kun marjat on poimittu. Iso ehkä!;D
    Laatikoiden alle suosittelen jotain hiekkaa (alle suojakangas), jotta ruoho ja rikkaruoho ei tunge joka paikkaan. Myös laatikoihin kannattaa laittaa suojalkangas pohjalle. Sitten vaan istuttelemaan! Korkeat laatikot helpottavat huomattavasti kasvien hoitoa.
    Muistat kyllä kastelun, jos alat siitä tykkäämään. Illalla ennen sisälle vetäytymistä, teet siitä sellaisen ihmettely- ja meditaatiohetken.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä kasvilavan perustusohjeista! Katsotaan nyt ehtiikö mies tekemään niitä. Kohta alkaisi varmaankin jo olemaan viime hetket niiden tekoon ja kasvien istutukseen?!

      Poista

Kommenttilaatikkoni on avoin kaikille kommenteille. Kiitos, että lähetit rakentavan kommentin!

Vastaan Sinulle mahdollisimman pian!

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan